Frightmare

Horor

Velká Británie, 1974, 88 min

Pete Walker

Stanley Myers

Film, spadající do rozmezí let 1957-74, jen tak pro představu a lepší orientaci. Malý izolovaný statek, starý pár Dorothy a Edmund , a jejich dvě mladé dcery Jackie a Debbie, zvláště pak Sheila Keith (Dorothy Yates), stará, poblázněná, slabomyslná a značně nevyzpytatelná matka-zabiják/kanibal, nedávno, resp. po celých dlouhých 16 letech, propuštěná z duševního azylu (poté co ji shledali vinou z šesti kanibalistických vražd z roku 57'), byla opravdu velmi přesvědčivá, zaujala mě, už v jiné Walkerovce a sice v "House of Whipcord" (role postarší vězeňské matrony), ale tady byla jednoznačně lepší, její výkon byl skutečně oslnivý, když držela v ruce elektrickou vrtačku, to byl opravdu hrůzný pohled. Film měl zajímavý příběh, dobré obsazení, pohledné mladé herečky, jedna z nich vypadala trochu jako Cameron Diaz, grafické scény násilí, laciné gore efekty (na první pohled docela brutální scény, ale krev tu vypadala spíše nerealisticky) a dobré momenty překvapení i pěkné - zajímavé umístění.. Bohužel za víc jak tři to nebude, zas jsem si vyloženě před tímto starým bláznivým cannibals-hororem na zadek nesedl:-) Ale uznávám na rok 74', docela síla, o filmu se často mluví jako o tom nejporozuhodnějším z Walkerovi filmografie. Podobné filmy: "Deranged", "Texas Chainsaw Massacre" (rychlá Britská odpověď na Hooperův americký kultovní film), "Eaten Alive", "Motel Hell", "Maniac"! Komentář zde jako druhý v pořadí.(1.5.2010)

Na dobu vzniku excelentní horrorové drama, které sice ze začátku dost nudí, ale asi v polovině neuvěřitelně vygraduje a divák kroutí hlavou, co to už v "sedmdesátémčtvrtém" natáčely za atmosférické brutality. Gore není to, na čem film stojí. Ale je zde a v kvalitní surové podobě. Obecně je zde velmi dobře vykreslena jedna pošahaná rodina, zejména starší paní, které podruhé v životě "přeskočí" a začne vraždit a pojídat své oběti, které ji navštěvují, aby jim věštila z karet. Film mne opravdu mile překvapil, atmosféra v něm neuvěřitelně houstne a celá situace je v něm opravdu perfektně bezvýchodně ztvárněná.(11.8.2008)