Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život utíká rychle... Stíháš to? Nejpůsobivější a nejbrutálnější film o drogovém opojení, který byl kdy natočen. Film, který Vás převálcuje víc než dávka speedu. Tři dny hédonistických hrátek se změní v šílenou odyseu, když se ztroskotanec Ross stane řidičem a místním dodavatelem drog výměnou za své zboží... Následuje jedna bizarní situace za druhou a Ross stále více zapadá do světa toxikomanů, kde neexistují morální zábrany. Otevřte oči a připravte se na jízdu, při které se nedá spát! (DVD Edice)

(více)

Recenze (191)

Jacek 

všechny recenze uživatele

Jedná se o snímek sice ne dokonalý, ale rozhodně nestandardní a zdravě jiný – a to jak vedle běžné, tak i nezávislé produkce. Téma snímku není „nijak převratné“, pochopitelně. Dějově roztříštěný film o vzájemně se proplétajících osudech skupiny feťáků, fičících na speedu a prohryzávajících se se sněhem okolo nosních dírek vyžhavenou, vyprázdněnou realitou předměstí L.A., svým ironicky „nehodnotícím“ vyzněním někdy více a někdy méně připomíná starší filmy s obdobnou tematikou (nelze nevzpomenout přinejmenším stále omílaný Trainspotting). Navíc, vzhledem k tomu, že trpí jistou scenáristickou krátkodechostí (projevující se místy lehce křečovitou vtipností, trochu prázdným opakováním některých postupů a značnou „přeinspirovaností“ některých zákrut vyprávění), je děj tou nejslabší složkou celého tohoto filmového rauše. O poznání zajímavější je ovšem zpracování. Debutant Jonas Åkerlund se způsobem, jakým k filmu přistoupil, extaticky hlásí k tomu, že je v prvé řadě a především režisérem hudebních klipů – jeho snahou je nechat diváka sledovat film „očima speedu“, a proto bez oddechu a velmi přesvědčivě tlačí obraz do rychlého střihu, důrazu na makrodetaily, afektovanosti, krátkých řetězů obrazových asociací... a výsledek je velmi přesvědčivý. Je vtahující, nedává čas vydechnout – dokonale mapuje chutě a podivnou logiku života se speedem. Šňupu bývá vyčítána řada věcí – idealizací postav narkomanů počínaje, přemrštěným naturalismem konče. Nad těmito výtkami lze leda pokrčit rameny – smutné, prázdné, vyjedené postavy v sobě dle mého názoru nesnesou idealizaci ani náhodou; bez naturalismu a jeho „nahé sprostoty“ by snímku chyběla polovina přesvědčivosti. Jediným – i když pro většinu diváků asi jen těžko vydýchatelným – záporem je tak dle mého zmiňovaný scénář. S ním spojené mínus má potíže znegovat i kongeniální výkon stárnoucího Mickeyho Rourkea. A že je ten bývalý playboy vážně dekadentně dokonalý! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je potřeba si uvědomit, že to točil klipovej režisér, takže i to podání (rychlý prostřihy, zvuky, změny, animace atd.) tomu odpovídá oproti jiným filmům. Ale sem se to hodí, protože se musím přiznat, že tak autentickej film o speedu jsem snad ještě neviděl. Herecký výkony jsou fakt parádní, člověku se chvilkama dělá až nevolno, když to sleduje, ale ono to tak prostě je, takže proč to neukázat pořádně a vybalit tak karty na stůl. A že to nemá nějakej souvislej příběh?! To právě vůbec nevadí, protože ty asociace a skoky z tématu na téma, odbočky a další úlety, to s tím všechno souvisí. Jenom ty kreslený animace byly zbytečný, to s peřím nemá nic moc společnýho. P.S.: Je vidět, že režisér měl tématiku nastudovanou do posledního detailu, klobouk dolů. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zběsilý úlet nacpaný metamfetaminem, psychotripy a groteskními postavičkami. Sice mi občas připadalo, že to Åkerlund s tou předimenzovanou rychlostí přehání, ale na druhou stranu kdo někdy viděl víc lidí na perníku pohromadě, pozná, že zase nebyl tak daleko od pravdy. Chybu nemělo ani obsazení a Brittany Murphy i tady ukázala, proč je jí taková škoda. 80% ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Sotva film začal, začala jsem se sama sebe ptát, jestli jsem si náhodou něco nepíchla než sem ho zapla. Když sem nabyla dojmu, že asi ne, začala jsem přemýšlet, jestli jsem si nevařila čajíček z houbiček či si nevykouřila dýmku míru, ale došla jsem k názoru, že též asi ne. Pokuď chcete poznat jaký to je být "sjetej" a přitom to nezkoušet s ryzikem vedlejších účinků, určitě si pusťte tento film. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Opět si rozšiřuji obzory a pátrám po neviděných filmech s Brittany Murphy.. "Šňup" na mě vyloženě působí jako kdyby byl zfetovanýma lidma natočen a né, že o nich pojednává.. Zběsilej střih, rádoby humor, spousta ujeťáren, ale do Tarantina nebo "Trainsppotingu" nebo "Requiem za sen" má takhle karikatura hodně daleko.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (18)

  • Rossovu lesbickú susedu si strihla Deborah Harry, známa tiež ako speváčka skupiny Blondie. (cure)
  • Českou stopou ve filmu je kazeta s nápisem "Czech perfect", které je možné všimnout si vedle hlavy kuchařovy hlavy v sexshopu. (Hannzig)
  • Snímek Šňup byl zamýšlen původně jako dokumentární film pod pracovním názvem “The Cook“ a měl pojednávat o lidech, kteří vyrábí drogu jménem Methamphetamine, o dealerech a o zneužívání. (Stocki)

Reklama

Reklama