Reklama

Reklama

Hříšný tanec

Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Frances Housemanová, přezdívaná Baby, tráví s rodiči léto v hotelu pro movitější hosty. Tady se dosud poslušná dcera seznámí nejen s divokým rytmem tance, který je konzervativními hosty považován za hříšný, ale také s tanečním instruktorem Johnnym Castlem. A když Johnnyho taneční partnerka Penny zjistí, že je v jiném stavu, a nemůže se zúčastnit vystoupení v sousedním hotelu, souhlasí Johnny, že místo ní zatančí s Baby. Začnou intenzivně trénovat a společné hodiny tance je natolik sblíží, že jejich vztah přeroste v lásku. Opravdovost citů však musí projít řadou těžkých zkoušek nejen na parketu, ale především v ovzduší konzervativní morálky, která jejich vztahu nepřeje. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (85)

  • Americká premiéra filmu, původně plánovaná na 16. srpna 1987, musela být o týden posunuta. Důvodem byla nehoda, kterou měla Jennifer Grey (Baby) s tehdejším přítelem Matthewem Broderickem v severním Irsku, kde trávili dovolenou. 5. srpna po třetí hodině odpoledne vjel Broderick za silného deště do protisměru, kde se srazil s protijedoucím vozem. V něm zahynula 30letá řidička a její straší invalidní matka. Matthew měl zlomenou nohu, otřes mozku a pořezaný obličej, Jennifer utrpěla poranění krční páteře a později musela podstoupit operaci. V důsledku dlouhé rekonvalescence na zhruba rok přerušila kariéru. Svědkem nehody byl policista, který potvrdil, že herec nejel rychle (max 65 km/h), ani nebyl pod vlivem alkoholu. Broderick přiznal vinu a byl obviněn z bezohledné jízdy, za což mu hrozilo až pět let vězení. Po měsíčním pobytu v nemocnici v Belfastu, kvůli kterému chyběl na premiéře, a zaplacení kauce 4 075 USD mohl odjet do USA. Za způsobení nehody později dostal pokutu pouhých 175 USD. (kenny.h)
  • Přes všechny problémy skončilo natáčení včas a bez překročení rozpočtu, ale málokdo věřil v úspěch filmu. Když film viděl producent Aaron Russo prohlásil: „Spalte negativ a vyberte pojistku.“ Problém byl i s uvedením – kosmetická společnost vyrábějící krém proti akné Clearsil viděla v propagaci možnost oslovit cílové mladé publikum. Když však režisér odmítl vystřihnout scény o potratu, firma vycouvala. (kenny.h)
  • Velkým tématem byl vzájemný vztah Patrick SwayzeJennifer Grey. Během práce na předchozím Rudém úsvitu (1984) se neměli v oblibě, ale hrany se patrně časem obrousily, protože jejich testovací taneční scény měly podle svědků „dechberoucí chemii“. Počáteční porozumění se však brzy vytratilo, proto producent a režisér iniciovali schůzku, kde hercům promítli testovací scény a přinutili je obnovit vzájemný respekt a původní nadšení. (kenny.h)
  • Patrick Swayze (Johny) původně nechtěl roli přijmout, protože mu lékaři po zranění kolena nedoporučovali ve filmech tančit, zaujal ho však charakter Johnnyho postavy. (kenny.h)
  • Eleanor Bergstein v roce 1980 napsala scénář k filmu Jsem na řadě (1980), ze kterého však producenti vyškrtli vášnivou taneční scénu. To ji přimělo vymyslet nový příběh, kde ji mohla použít a děj zasadila do doby vlastního dospívání, kdy s rodinou trávila dovolené v apalačském podhůří Catskills. (kenny.h)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 6 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 64,6 milionu dolarů, celosvětové pak 214,6 mil. (NIRO)
  • Scénář k Hříšnému tanci byl odmítnut více než 40krát. Odmítala ho postupně velká, malá i nezávislá studia především z důvodu, že byl vnímán jako "příliš dívčí" a nezajímavý. V té době táhly filmy jako Četa (1986), Krokodýl Dundee (1986) nebo Top Gun (1986). Scénář se nakonec zalíbil ve společnosti Vestron produkující brakové VHS filmy s hororovou a podobnou tematikou. Tato společnost nakonec film produkovala a po vřelé reakci diváků na zkušebním promítání poslala i do kin. (Luxocculta)
  • Do role Marjorie Housman, matky Baby (Jennifer Grey), byla původně obsazena Lynne Lipton, se kterou bylo natočeno několik scén. Krátce po začátku natáčení ale onemocněla a její role připadla Kelly Bishop, která do té doby měla ve filmu jen menší roli. Přesto je možné Lynne Lipton ve filmu zahlédnout, a to v úvodních scénách, kdy rodina přijíždí do Kellermanova resortu. V autě vedle řidiče sedí žena s blonďatými vlasy, přestože vlasy Kelly Bishop měly hnědý až červený odstín. (Luxocculta)
  • V jeden moment se na scéně svým způsobem nacházejí dvě Baby najednou. Když Baby (Jennifer Grey) objeví v kuchyni plačící Penny (Cynthia Rhodes), běží do altánku pro pomoc. Upozorní Billyho (Neal Jones) a ten hned nato Johnnyho (Patrick Swayze), který právě tančí s Eleanor Bergstein - tou Baby, podle níž byl film natočen a která k filmu napsala scénář. Jde jen o čestnou roličku, která ani není zmíněna v závěrečných titulcích. (Luxocculta)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1987 na MFF v Cannes. (Varan)
  • Při natáčení dvojité piruety potřeboval Patrick Swayze (Johnny Castle) víc než 25 pokusů, než byl sám se sebou spokojen. (vika.evil)
  • 23. září 1986 se natáčela scéna, v níž Johnny (Patrick Swayze) učí Baby (Jennifer Grey) tančit na kládě. Jennifer zastoupila její dvojnice, Patrick však trval na tom, že si dabléra nevezme. Při oné scéně si pak zranil již tak citlivé levé koleno, z něhož mu muselo být odsáno množství tekutiny a herec trpěl bolestmi až do konce natáčení. (pufina)
  • Pro Patricka Swayzeho bylo frustrující, že jeho Johnny Castle je horším tanečníkem než on sám. Aby totiž byla postava věrohodná, nemohl tančit naplno. Jeho matka Patsy Swayze, která jej učila tančit, výkon později zkritizovala s tím, že Swayze ve skutečnosti tančí mnohem lépe. (pufina)
  • Ve vrcholné scéně, v níž Johnny (Patrick Swayze) říká: "Baby nebude sedět v koutě," se tato věta Patrickovi nesmírně hnusila a snažil se, aby vůbec nezazněla. To se mu ale nepodařilo. (pufina)

Související novinky

Nový Hříšný tanec na obzoru?

Nový Hříšný tanec na obzoru?

15.07.2020

Herečka Jennifer Grey se upsala novému – zatím nespecifikovanému – tanečnímu muzikálu pro studio Lionsgate. Detaily se zjevně zatím tají, podle mnohých spekulací by se však mohlo jednat o jakési… (více)

Za zvuků hudby... předěláváme

Za zvuků hudby... předěláváme

21.08.2009

Dost bylo válek na vzdálených planetách (doufám, že vás teaser na Avatara příliš nezklamal), pojďme si trochu zatančit a zazpívat ;-). Tento týden se vynořily tři hudební projekty, které stojí za… (více)

Reklama

Reklama