Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 857)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko není obyčejný kluk, to Vám musí být jasné už od začátku. Jde z něj strach, autorita, důvtip, šarm a neméně kouzlo osobnosti. Jake Gyllenhaal ho prostě dokázal zahrát naprosto neuvěřitelně a stejně jako je temný on, sleduje jeho život temná čára života každým krokem kudy kráčí. Film má od začátku do konce neskutečný spád, působivou temnou atmosféru a fakt, že tohle s Davidem Lynchem nemá společeného prakticky nic. Možná jen fakt, že atmosféra je ponurá a působivá zároven. Je třeba sledovat každý záběr, každou scénu a každý rozhovor v průběhu celého filmu. Nakonec totiž scénář vyplivne tak silnou pointu, že nestačí sledovat film jednou, dvakrát...ale je třeba mu porozumět. A tak jak se tváří Donnie Darko, tak se tvářit na konci filmu. Při psaní jsem film viděl jednou, ale i tak na mě neuvěřitelně zapůsobil. Samozřejmě to neznamená, že se na něj zrovna ted nepodívám, takže už abych šel :) --- Donnie Darko, co to je za jméno? Skoro jako nějaký superhrdina. - Jak víš, že nejsem? ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko se mi hodnotí hodně špatně. Trvalo mi hodně dlouhou dobu, než jsem dokázal do snímku proniknout a naplno si jej uživat. Jakožto kultovní snímek samozřejmě netrpí absencí geniálních scén, ale na druhou stranu se rozjíždí velmi pozvolna. Jake Gyllenhaal hlavního hrdinu zahrál naprosto dokonale, ve filmu se mu nikdo nevyrovná. Cením si dokonce i Frankova kostýmu, který vypadá jakoby jej tvůrci ukradli z nějakého nízkorozpočtového béčkového hororu, což mu dodává na hrůzné autenticitě a dotváří tak atmosféru a celkové vyznění snímku. Hodnotil bych jako slabší průměr, ale kvůli jedné velmi povedené scéně si Donnie zaslouží plnohodnotné průměrné ocenění. Pokud někoho zajímá, kterou scénu mám na mysli, tak vězte, že je to ta s Patrickem Swayzem, ve které přednáší ve škole a Donnie tam všem do obličejů vykřičí pravdu. To je jedna z nejskvostějších scén, jakou jsem měl kdy možnost vidět. Z celkového pohledu mám z Richarda Kellyho nepříjemný pocit jakéhosi pseudorežiséra, který sahá mnohem výše, než by měl. [TOP 19/11 86%] ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

O některých filmech se říká, že zrají jako víno, ale adekvátnější spíš bude, že je jinak či více doceníme, jak sami zrajeme. "Donnie Darko" představuje ultimativní eruptivní debut, do něhož jeho tvůrce kondenzoval vše dosavadní ze sebe. Kellymu se ale hlavně podařilo za pomoci sci-fi motivů a mysteriózního vyprávění předestřít mnohovrstevnatý obraz dospívání. Když je člověk sám ve věku hrdinů, může podobně jako oni nejvíc řešit jednoznačnou odpověď po smyslu, kauzalitě a vnitřní logice vyprávění. Paradoxně až s přibývajícími roky začne doceňovat, že všechny fantastické motivy a WTF elementy slouží k tomu, aby film mohl pojmout a expresivně vystihnout co nejširší paletu emocí i myšlenek vířících v dospívajícím těle. Titulní hrdina se tak snaží dobrat odpovědí na existenciální otázky po osudu, svobodné vůli i předurčenosti, chce ničit i tvořit, žít i zemřít, je na všechno, na všechny a na sebe naštvaný, ale chce být milován, nebo si aspoň vrznout. Kelly vytvořil důmyslný labyrint plný zavádějících uliček, které ale pomáhají dále ohledávat různé stránky hrdiny, který stejně jako všichni teenageři je středobodem svého světa. A divákům to nabízí několik rovin potěšení a zapojení, ať už coby metafora, příběh, konstrukt, mystérium, projekční plocha i zrcadlo. "Donnie Darko" tak je pro dospívání tím samým čím je "Fight Club" pro maskulinitu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sci-fi, které se odebírá trochu jiným směrem než bývá zvykem. Po prvním zkouknutí jsem film úplně nepochopil, ale když si tu čtu reakce jiných, tak rozhodně nejsem první :). Ovšem musím pochválit atmosféru a pěknou hudbu. Richard Kelly si napsal scénář, ale hlavně se podepsal vynikající režií, díky níž snímek ve výsledku řadím o stupínek výš. Moc se těším co nám v budoucnosti přichystá R. Kelly, protože talentu má rozhodně dost. Jake Gyllenhaal předvedl úchvatný výkon a také bych se nebál, že by jsme o něm už nikdy neslyšeli :). Určitě zajímavý film (umístění v TOP250 na imdb), který rozhodně doporučuji, ale jestli bych se na to kouknul znovu, tím si jistý nejsem i když u filmů tohohle typu je to lepší na pochopení...... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem moc nepochopil. Samozřejmě mám svoji interpretaci (kterou nikomu vnucovat nebudu), ale jestli se alespoň trochu podobá režisérovu záměru, doporučil bych vám spíše snímky Osudový dotek nebo Svěrací kazajka, kde je podle mě dané téma zpracované lépe. Jinak atmosféra, herecké výkony, kamera, střih, hudba...nemám co vytknout (snad jen ta americká vlajka na Donnieho postelí, v krabici s věcmi vyhozené učitelky...no dobře, některé věci je lepší ignorovat ;-) ). Opravdu zajímavý a ojedinělý film. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Noah Wyle (profesor Kenneth Monnitoff) se rozhodl, že jeho postava bude diabetik. V jedné ze scén je tedy vidět, jak jí diabetické sušenky. (duklak2)
  • V závěru filmu nastupuje Donnieho matka (Mary McDonnell) na let číslo 2806, u brány 42 a s odletem ve 12 hodin. Je to odkaz k odpočítávání, které dal Frank (James Duval) Donniemu (Jake Gyllenhaal) – 28 dní, 6 hodin, 42 minut a 12 sekund (28:06:42:12). (Holina)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama