Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

juta

juta (hodnocení, recenze)

Folwa: já jsem právě vůbec nepochopil o co tam vlastně šlo, jak se vyhnul střetu motoru z letadla a proč ho to nakonec zabilo, proč tam byl Frank a kdo byl ten Frank, proč třeba podpálil ten dům a tak...

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Které části přesně? Ono je to docela jednoduchý film dokud ho nezačneš příliš pitvat.

juta

juta (hodnocení, recenze)

Mohl by mi někdo srozumitelně vysvětlit, co se tam vlastně dělo? Moc jsem to nepochopil a rád bych to pochopil. Třeba do pošty, díky.

MIGHTTREE

MIGHTTREE (hodnocení, recenze)

Dokázali jsme už mnohem více a přece se o některých počinech skutečných géniů ví velmi málo. Jejich patenty a celoživotní práce mizejí v rukou superbohatých, kteří mají produkty ohrožené právě těmito novými objevy, které by svojí cenu okamžitě ztratily a nahradily je nové levnější zdroje. Bohužel se skutečné informace mísí s těmi vymyšlenými a házejí se do stejného pytle s výmysly bláznů. Tento film nutí přemýšlet. Nikoliv věřit v jeho pravdivost.

seko0408

seko0408 (hodnocení, recenze)

uz sme dokazali vyrobit antihmotu na 15 minut :D akoze progress :D ochvilu budeme lietat v case :D

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Aha, už to umíme - umíme vyvinout nekonečné množství energie. Je mi jasné, že debatuju nad Sci-Fi filmem, ale zůstaňte trochu v realitě.

Judhisthira

Judhisthira (hodnocení, recenze)

wenca: Samozřejmě, že teď to nejde. Ale nikdo nemůže říct, co půjde třeba za 50 let.

Judhisthira

Judhisthira (hodnocení, recenze)

No já taky myslel do budoucnosti. Pokud se člověk přiblíží nebo vyrovná rychlost světla, tak pro něho čas začínat plynout pomaleji. To je přece známý fakt.

horacko

horacko (hodnocení, recenze)

sankacoffee: uz trochu odbieham od filmu...ale cestovanie v case je teoreticky mozne podla teorie Alberta Einstaina a jeho rovníc....ak ta zaujima, vygoogli ;)

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

daremes: A fyzikové tuhle jejich optiku považují (a dle mě správně) za zvrácenou :-) To že vypichuji věci, nad kterými nikdo normální nepřemýšlí ještě neznamená, že jsem si nevšiml i jiných aspektů filmu. Všiml, ale nic mě neupoutalo. Naopak...navíc si říkám proč ten Darko už dávno není v klecovém lůžku.
hnuj: cestování do minulosti ani teoreticky možné není

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Tak hlavní pointa je jasná, co myslíte; jak silně ovlivňuje náboženský podtext samotný film?

MIGHTTREE

MIGHTTREE (hodnocení, recenze)

acko: To asi opravdu neviš, protože je rozdíl mezi logickým vysvětlením a pochopením nebo složitostí soudruhu Rango.

Handle

Handle (hodnocení, recenze)

MIGHTTREE: Já v tom motoru prostě ale nevidím logické vysvětlení... :)

MIGHTTREE

MIGHTTREE (hodnocení, recenze)

Handle: Právě naopak. Ten motor je na konci jedinou spojnicí všech předchozích událostí. Motorem z letadla to začíná a také končí. Ten motor padá z letadla, které stejně spadne, ale už tam nebude rodina Donnieho. Tím se ta smyčka uzavře a končí. Jenom průběh dalších událostí je bude a byl úplně jiný. :-)

Handle

Handle (hodnocení, recenze)

Ale ten motor z letadla stejně nikdo vysvětlit nedokáže... :)

Hrabka

Hrabka (hodnocení, recenze)

seko0408: SPOILER: Na konci už prostě pochopí že tím že na sebe nechá spadnout ten motor, tak tím ty všechny lidi zachrání z tý nekonečně se opakující smyčky. Podle mě to prostě byla poslední smyčka z mnoha. No a dokazuje to právě to vrácení se do minulosti a předchozí dění, kdy vlastně králík je taková pomůcka, aby si uvědomil, že se v něčem podobném vyskytuje, řekne Donniemu že bude konec světa, nutí ho dělat špatné věci, kterými přímo nebo nepřímo ublíží svým blízkým a na konci když se prostě zas probere v tý posteli, tak to nějak pochopí, že se musí nechat zabít, aby jetím zachránil... A jak je úplně ta poslední scéna, kdy na sebe koukají máma a ta holka, tak cítí že se prostě odněkud znají a to je právě něco co v nich zůstalo po těch X smyčkách kterými prošli. To tam je i docela složitě vysvětlováno vtý knize, že ti jedinci mají po cestě tečným vesmírem (nebo jakým to bylo) takový halušky. :-D Nevím, jestli to takhle přesně je, asi ne, ale tohle jsem si z toho filmu odnesl já. V tom filmu je jinak mnohem víc odkazů, které se dají různě uchopit, chce to víc zhlédnutí. To je právě to kouzlo toho filmu, že ho můžeš vidět víckrát a vždy si z něho odneseš něco nového. Proto mám podobný filmy rád (Osudový dotek, Memento, Mulholland Drive, apod).

seko0408

seko0408 (hodnocení, recenze)

tento film sa cely toci (vraj) okolo vesmiru a nekonecnej slucke, ktora sa opakuje dokola po dobu 28 dni (ci ako presne :D )  bezny clovek ako ja ho pochopi asi tak ze  na konci sa donnie vrati v case a spacha samovrazdu aby sa obetoval a aby jeho laska zila ??? alebo ?
a mam este otazku:  niekto kto ma ten film prekuknuty, nech mi napise kde presne v ktorej vete alebo co nasvedcuje tomu ze sa ta slucka opakuje donekonecna a ze donnie to preziva stale to iste dokola az sa rozhodne s tym skoncovat ? 
cital som vysvetlenie na cca 6 stane no mam z toho este vecsi miz maz :D (paralelny vesmir a realny vesmir) nieje vesmir len jeden ? :D  ale inac to bol velmi zaujimavy film a zaujal ma (inac by som sa nepytal take trocha hlupe otazky) no hamba nieje sa opytat, hamba je zostat sprosty... :)  ...
 
dakujem za odpovede :)

Judhisthira

Judhisthira (hodnocení, recenze)

Cestování časem je teoreticky možné, ale technicky zatím nesplnitelné. Uvidíme časem... Třeba o tom něco přečíct a zjistit než vykřikovat že je něco k smíchu atd.

elwen

elwen (hodnocení, recenze)

ten dabing se neda ustat, pokud znate original.. kazdopadne je nice ze to vyslo :)

Handle

Handle (hodnocení, recenze)

Přesně. Tenhle film je úplně o něčem jiným, než o hledání logiky...

daremes

daremes (hodnocení, recenze)

sankacoffee: Šmarja, vždyť je to jenom biják. A navíc fyzika je určitou optikou intoušů brána jako filozofie. Co je však ještě důležitější: v angličtině "Philosophy of Time Travel" znamená spíš něco jako "Základní principy cestování časem". Prdět na to. Přece se nedá na film dívat z nějakýho zaprděnýho akademickýho postu a pak vášnivě hodnotit. To bych pak musel většině skvělým scifíčkům dát horší hodnocení. Donnie Darko má skvělou atmošku, úžasný (!) ambientní soundtrack (Mike Andrews) a je to hlavně zábava až do konce. Lidi to trochu rádi strhávaj kvůli tomu, že je to kulťárna nebo od toho čekají až moc, ale poprvé slyším, že se někdo rozčiluje kvůli těmto věcem. Ve výsledku je možný, že v tom filmu ani nikdo časem necestoval :)

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

Dlouho jsem bádal proč zrovna tenhle, jediný film ze všech, které jsem viděl, zrovna ON tak moc uráží moji inteligenci. Proč všichni oslavují něco co naprosto (sice jako každý film o cestování v čase, ale ty se narozdíl od tohoto neberou vážně) popírá úplně základní princip akce a reakce. A odpověď je přímo ve filmu..."Filosofie cestování časem"...(facepalm). Filosofie, ach ty mrško. Filosofie, od které se exaktní vědy oddělily už před stovkami let a která NIKDY nic správně nevyřešila (třebaže slabomyslným občas pomohla najít "smysl života"). Film jako celek nemá řešení a nedává smysl protože je prachobyčejně filozofický tak jako jeho hrátky s cestování časem, které jsou k smíchu. Lidé hledají teorie, které by jim pomohli v pochopení  a dali puzzle filmu dohromady, jako se kdysi lidé v starověku snažili přijít na to, proč padá jablko na zem, kde je konec světa a co žene slunce po obloze. Přitom přišli na kopec nesmyslů, kterým se dnes všichni smějí. Tehdá bylo objektem filosofie slunce, dnes je to Darko. Film, který fascinuje ty, kteří podvědomě být fascinováni chtějí, protože by jinak vyšlo napovrch, že je to pouze obyčejný film s neobyčejnou zápletkou, kterou "uceluje" jeden obrovský (filosofický) nesmysl. A to, jak jej tento film podbízivě skryl a umě oblbl diváka mě neskutečně uráží.

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama