Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

golfista 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém shánění tohohle filmu (co k sakru dělá nějaký "Donnie Darko" v TOP 100 IMDb ?! :) ve všech půjčovnách a prodejnách jsem skončil u formátu DivX. Přesto že sledování filmů na počítači nesnáším, tak tohle mě fakt dostalo. ...... Sci-Fi která vás vtáhne především svojí atmosférou a která není vůbec jednoduchá (možná jenom pro mě :) na pochopení. Asi po druhé projekci, na kterou se už teď těším, bude jasněji, ale na dojmu z filmu to tajemno pranic neubralo. Tyhle pocity zná každý z nás na konci "Lynchovek".... V pětadvaceti letech si napsat takový scénář a takhle ho zrežírovat, klobouk dolů pane Richarde Kelly. Tenhle rok se tenhle pán chystá na nový film, tak hořím zvědavostí. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že to bude nějaká trendová psychedelická záležitost a nevylučuju, že se mi to tak s odstupem času bude zdát, ale je to ten druh filmu, který se musí vidět ještě jednou, aby ho člověk lépe strávil, protože nejde ani tak o jeho pochopení jako o různé druhy pohledu, různé interpretace a různé nálady, které divák může mít v momentě jeho sledování. Co mi je ale už teď jasné, že rozhodující ingrediencí byla účast Jakea Gyllenhaala a když říkám účast, myslím tím fantastický herecký výkon. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hooodně silné 4*. Vynikající psychedelie, která nevodí diváka za ručičku, chytře svádí k mnoha interpretacím, ale není třeba jí pochopit, stačí si jí pocitově vychutnat. A sleduje se to jedním dechem. Jak úlevný pocit ve srovnání s Kellyho následným ´Southland Tales´, kde si zpětně člověk uvědomí, jak se tam Kelly až nehorázně trapně opakuje a kde se z dialogů dozví maximálně to, kdo komu přeblafnul, anebo by chtěl přeblafnout a kdo má velkýho ptáka a kdo ho má naopak malýho. Kelly, spadni rychle na zem, nebo se do historie filmu zapíšeš jako mýtus, který nikdy nepřekročil stín své silné prvotiny. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z Donnieho nejsem tak nadšená, jak jsem si podle zdejších reakcí a doporučení mých známých myslela, že budu. Zajímavě a hlavně inteligentně vystavěný příběh, který je přes svojí zdánlivou chaotičnost na konci vcelku uspokojivě uzavřen (i když smysl toho všeho si musí domyslet každý sám - jde jen o rozpravu o osudu, psychickou chorobu nebo krutou realitu a pak tedy i opravdové sci-fi?) je propracovaný do nejmenšího detailu, postavy jsou skvěle napsané i zahrané (hlavně někteří členové učitelského sboru se tak přibližují realitě, že z toho nejednomu školákovi pořádně zamrazí), navíc Donniemu jsem fandila jako už hodně dlouho žádné filmové postavě (člověk, který se nebojí říct, co si myslí, přestože z toho může mít třeba i pořádný průšvih, má vždy zajištěné moje sympatie). Ale přes všechno, co jsem tady teď vyjmenovala, ve mě zůstal trochu prázdný dojem a neuspokojení... Možná by mi k umocnění dojmu pomohla režisérská verze, třeba se ke mě jednou dostane, pokud jo, určitě se na ní ráda podívám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bizarní a velmi zábavné. Jaké drogy musím brát, aby mě navštívil velký mluvící králík? 85% Zajímavé komentáře: kiddo, hirnlego, Mr.Apache, Lhurgoyf, Faidra, StarsFan, jahol, A.Kesher, sonnak, wipeout, Triple H ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

...prostě případ filmu, u kterého nemusíme pochopit všechno a přesto nás fascinuje. Je to špatně? No samozřejmě, že ne! Aspoň se dá o takových snímcích hodiny debatovat, že... ;-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Donnie Darko má především strhující atmosféru, nakonec mi ani nevadí, že jsem to celé tak nějak nepobral. Vlastně pochybuju, že ten film nějaké jedno správné vysvětlení má, podle mne patří k těm snímkům, které se mají spíš emočně prožít, než rozumově pochopit. Zatím nejednoznačné 4 hvězdy (nevím, zda silné, nebo slabé), až si najdu čas na druhé zhlédnutí tak možná názor poupravím. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jednoducho haluz. Film ma vtiahol, nadchla ma tá precízna filmárčina a skvelý Gyllenhaalov herecký výkon, ale že by mi to nejako zásadne odpálilo poistky, to určite nie. Ani nemám nejakú výraznejšiu potrebu vidieť to znovu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle si snad člověk musí sám osobně prožít, aby to dokázal takhle napsat a natočit. Richard Kelly excellent! Jake Gyllenhaal taky skvělý! Vystává pouze jedna otázka - co ještě je šílenství a co už ne?? Asi se půjdu zeptat svýho kámoše Franka... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko není obyčejný kluk, to Vám musí být jasné už od začátku. Jde z něj strach, autorita, důvtip, šarm a neméně kouzlo osobnosti. Jake Gyllenhaal ho prostě dokázal zahrát naprosto neuvěřitelně a stejně jako je temný on, sleduje jeho život temná čára života každým krokem kudy kráčí. Film má od začátku do konce neskutečný spád, působivou temnou atmosféru a fakt, že tohle s Davidem Lynchem nemá společeného prakticky nic. Možná jen fakt, že atmosféra je ponurá a působivá zároven. Je třeba sledovat každý záběr, každou scénu a každý rozhovor v průběhu celého filmu. Nakonec totiž scénář vyplivne tak silnou pointu, že nestačí sledovat film jednou, dvakrát...ale je třeba mu porozumět. A tak jak se tváří Donnie Darko, tak se tvářit na konci filmu. Při psaní jsem film viděl jednou, ale i tak na mě neuvěřitelně zapůsobil. Samozřejmě to neznamená, že se na něj zrovna ted nepodívám, takže už abych šel :) --- Donnie Darko, co to je za jméno? Skoro jako nějaký superhrdina. - Jak víš, že nejsem? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,5miliónaTržby USA $1,270,522Tržby Celosvetovo $4,116,307║ ?takmer prázdna hra na umenie, nič viac, v tomto som fakt toho moc nenašiel /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temnější vize Americké krásy s dokonalou režií. Mladý neznámý Richard Kelly předvedl, že dokáže hodně. Hudba nemá tu nejmenší chybu. Střih a kamera jsou též perfektní. Herci jsou lepší než by se dalo čekat. Drew Barrymore tu podle mě odvádí asi nejlepší výkon kariéry :). Mladý Jake Gyllenhaal má dobře našlápnuto (až na budoucí Den poté). Tato temná vize chlapce, který touží po "píchání" a vyznání svého neklidu v sobě. Během 30 dní do "konce světa" se jeho život lehce mění a on dělá věci, které mu jsou "přikázány". Velmi zajímavý film, jehož příběh a hlavně konec se (jak vidím podle komentářů) dá vyložit mnoha způsoby. PS: Lynch je pro Kellyho opravdu idolem....:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Kelly .. Ničím strhující snímek, jenž je pouze formálně skvěle vystavěný. Může za to povedená režie a skvělé herecké výkony většiny představitelů. Ovšem žánrové zařazení už je složitější a konečné zapůsobení snímku je nejen velmi různorodé, ale jelikož jde o časoprostorové pochody, je téměř nemožné najít nějaké obecné vysvětlení.. __ Jako celek mne Donnie Darko nechal poměrně chladným. 50%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Noční můry a fantazie zamotané do reality, nebo realita zamotaná do nich. Je to, jako opakovaně se budit ze sna, znovu se do něj nořit a znovu budit. Sotva se na chvíli zorientujete ..... už se zase ztratíte v jiném ději. A oba děje se prolínají, splývají, unikají, matou ..... a ten sen, ačkoliv se snažíte sebevíc ..... ten rozluštit nejde. Prapodivný film. A protože jedinou jistotou, pro mě zůstává odkaz na povídku Grahama Greena „Ničitelé“ jdu si ji vylovit z knihovny a znovu připomenout. „Což by mě (jak pravila profesorka literatury) při nekonečných 13-ti stránkách (omyl 15-ti) mělo udržet vzhůru celou noc“ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně brilantně napsané a natočené teenagerské sci-fi, které nostalgicky oprašuje atmosféru 80. let... Nejenže chytře využívá toho, co chce náctileté publikum vidět (tedy tajemno, mysteriózno) zasazené do cílovému divákovi blízkého prostředí, ale přináší navíc i minimálně dvojznačně vyznívající příběh, u něhož se divák musí rozhodnout sám. Je skoro překvapivé, že snímek byl natočen v roce 2001, tak dobře se povedla retro stylizace do éry 80. let, umně podpořená dobovou hudbou, obsazením herecké ikony osmdesátek Patricka Swayzeho i zvolením vlastního žánru, který byl v této době příznakový. Mladý režisér Richard Kelly odvedl při psaní scénáře i režii skutečně dobrou práci (percepci filmu ještě utvrzují dobové popkulturní odkazy - promítání dobového hororu Evil Dead v kině atd.). V ranku teenagerských filmů snímek patří skutečně k tomu nejlepšímu, co v tomhle žánru bylo kdy natočeno... Přesto se nemohu ubránit dojmu, že záměrná stylizovaná žánrová lacinost dobové produkce 80. let ve výsledku filmu přece jen trochu uškodila... Podobné filmy: Osudový dotek, Svěrací kazajka ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Netradiční příběh o jednom "geekovi" ze střední školy je působivý film vyšperkovaný skvělými hereckými výkony, vyvedeným originálním scénářem a zcela pohlcující hutnou atmosférou. Přesto se nemůžu ubránit pocitu, že z celého filmu nějak "ční", že mohl být ve všem o chloupek lepší než ve výsledné podobě nakonec je. Dosti by mě zajímal o dvacet minut delší Director´s Cut. Pokud se vyvedl tak bych hodnocení jednoznačně navýšil na pět *. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč se mi to líbilo, protože jsem naprosto nepochopil ten konec. Pořád se nemůžu rozhodnout jestli to byl fakt dobrej film anebo sračka co jen vypadá jako dobrej film, ale herecký výkony jsou skvělý a má to atmosféru takže milovníkům divných filmů (mezi které se počítám) vřele doporučuju. ()

hirnlego

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto dvakrát. Dvakrát v kině. Kratší verze i director's cut. Tak proč se sakra pořád nemůžu rozhodnout mezi 4 a 5*?! Co? Vrátit se v čase a podívat se na to znova poprvé? Co řikáš, Franku? Špatně tě slyšim, sundej si tu masku... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Probuď se. Sleduju tě. Pojď blíž. 28 dní/06 hodin/42 minut/12 vteřin. Pak přijde konec světa. PROČ??…. Příběh, na jehož konci mám pocit, že jsem vlastně nic nepochopil. Mladší ocení Donnieho upřímnost či zážitky ze školy, ti starší se zase můžou ponořit do rozboru jeho duševního stavu. Právě proto mne mrzí, že se mi do rukou nedostala Director's cut. Věřím, že ta by ještě více zdůraznila herecké výkony, zajímavý scénář a režii. Opravdu nevšední příběh! Který asi bude lepší vidět vícekrát :-). A tak dávám 4* něčemu, co jsem stejně nepochopil. Není to ta nejlepší pozvánka ke shlédnutí? ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : $6 million tržby americké : $1,270,522 . -no mám z toho v hlave poriadny bordel a nebude to asi len tím že som si stiahol verziu z niakým mexickým či španielským dabingom.toto bude film ktorý si treba pozreť viac krát ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama