Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 859)

Dever 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa aj ja po dlhej dobe dostal k tomuto filmu a musím povedať, že sám neviem čo si mám o tom myslieť. Dávam 5* za scenár, dej, réžiu a soundtrack, ale zas len 2* za vizuálne efekty. Tiež sa mi veľmi páčila atmosféra filmu, ktorá v tomto prípade vie človeka pekne vtiahnuť do deja. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hypnotické, poutavé a žánrově nezařaditelné. Má to v sobě ostrou satiru, neuchopitelnou sci-fi a hravou originalitu a stejně Donnieho nedokážu neznalému divákovi přiblížit. Při scénách s králíkem zcela vybočuje z kolejí, výborně graduje závěr a hlavně poprvé ukazuje, že Jake Gyllenhaal opravdu umí. Neopakovatelný, i když zdaleka ne bezchybný zážitek. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Haluz s FAKT VEĽKÝM zajacom (ohlasujúcim koniec sveta), veciach padajúcich z neba a nafetovaných jakeochgyllenhaaloch. Šuká Šmoulinka? A čo na to hovoria Evil Dead, doktor z Pohotovosti a Patrick Swayze? Čo sa Jakea týka, má fešnú sestru. Podobne, ako Osudový dotyk s Ashtonom Kutcherom, tak ani Donnie Darko nie je v konečnom efekte ani tak sci-fi, ako skôr príbehom lásky, ktorá paradoxne prežije len vďaka obete. Možno. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O některých filmech se říká, že zrají jako víno, ale adekvátnější spíš bude, že je jinak či více doceníme, jak sami zrajeme. "Donnie Darko" představuje ultimativní eruptivní debut, do něhož jeho tvůrce kondenzoval vše dosavadní ze sebe. Kellymu se ale hlavně podařilo za pomoci sci-fi motivů a mysteriózního vyprávění předestřít mnohovrstevnatý obraz dospívání. Když je člověk sám ve věku hrdinů, může podobně jako oni nejvíc řešit jednoznačnou odpověď po smyslu, kauzalitě a vnitřní logice vyprávění. Paradoxně až s přibývajícími roky začne doceňovat, že všechny fantastické motivy a WTF elementy slouží k tomu, aby film mohl pojmout a expresivně vystihnout co nejširší paletu emocí i myšlenek vířících v dospívajícím těle. Titulní hrdina se tak snaží dobrat odpovědí na existenciální otázky po osudu, svobodné vůli i předurčenosti, chce ničit i tvořit, žít i zemřít, je na všechno, na všechny a na sebe naštvaný, ale chce být milován, nebo si aspoň vrznout. Kelly vytvořil důmyslný labyrint plný zavádějících uliček, které ale pomáhají dále ohledávat různé stránky hrdiny, který stejně jako všichni teenageři je středobodem svého světa. A divákům to nabízí několik rovin potěšení a zapojení, ať už coby metafora, příběh, konstrukt, mystérium, projekční plocha i zrcadlo. "Donnie Darko" tak je pro dospívání tím samým čím je "Fight Club" pro maskulinitu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kelly se timhle fakt vytah. Jsem zvedavej, jestli to nekdy prekona, jeho novejsi filmy tomu moc nenasvedcujou. Film o klukovi, co je tak trochu magor a ma vidiny, by mohlo bejt nejaky ubreceny drama, ale Kelly to zabalil do mysteriozni atmosfery, pridal prvky sci-fi a thrilleru a vysledek je vysoce zajimavej mix se skvelou atmosferou a paradnim scenarem, od kteryho nebudete moc odtrhnout oci. Zaver je sice lehce nesrozumitelnej a nabizi vic vykladu, ale to je skoro i plus. Herci hrajou paradne a ve vedlejsich rolich se tu zjevi xichty typu Wyle, Rogen a dalsi. Takze filmu vlastne nemam moc co vytknout, vzdy na nej rad kouknu. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Stačil fakt kousek a ten film bych naprosto zbožňoval. Taky ale stačil kousek, abych ho naprosto nenáviděl. It's kind of funny. 5/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nejsem si zcela jistá, zdali Richard Kelly chtěl, abychom celý příběh do mrtě pochopili, ale určitě chtěl, aby jsme ho s Donniem maximálně prožívali. Vložil do toho celý arzenál takových situací, že jsem po celou dobu zaznamenala snad celé spektrum pocitů od soucitu, empatie, po rozhořčení z nepochopení, úžasu z některých vizí nemocného Donnieho, bylo toho opravdu hodně, až po totální překvápko hereckého umu Jakeho Gyllenhalla. Podle mě tady jedna projekce nestačí a to nemluvím o té muzice, která to celé skvěle podkreslovala. Asi v desáté minutě jsem se tak lekla, že jsem nadskočila na židli.....a tím to všechno začalo, chytl a nepustil mě Donnie až do poslední klapky. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Už dávno som tak spokojne nedával plný počet. Donnie Darko je lynchovsky divným filmom pripomínajúcim Americkú krásu kríženú s 12 opicami. Neviem či Richard Kelly niečo pred týmto filmom natočil, ale je to určite talentovaný režisér. Ani jeden záber v tomto filme nebol zbytočný alebo nudný, herci hrali presne to čo sa po nich chcelo a hudba bola použitá jednoducho božsky. Dialógy stále o niečom, perlou je skoro tarantinovský rozhovor o Šmouloch . Atmosféra tajomna je hustá, že by sa dala krájať, do posledných pár minút neviete kde je sever a koniec ma sundal ako máloktorý. Mimochodom, ak to takto vyzerá na U.S. školách tak potom vďakabohu za naše školstvo. 10/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Napínavé - jistě, Donnie žije napínavý život s ničením školy, podpalováním domu a dobrodružnými výlety. Mysteriózní - snad, celý film je s králíkem v podvědomí, možná i v reálu. Bohužel nelogický reset děje na závěr mne dost znechutil, čekal jsem jiné vysvětlení než Deux ex machina a "Turbina ex machina". Jen škoda, že se ten králík nejmenoval Harvey, mohlo to dopadnout zcela jinak. :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8wqVHjK2bQs ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sci-fi, které se odebírá trochu jiným směrem než bývá zvykem. Po prvním zkouknutí jsem film úplně nepochopil, ale když si tu čtu reakce jiných, tak rozhodně nejsem první :). Ovšem musím pochválit atmosféru a pěknou hudbu. Richard Kelly si napsal scénář, ale hlavně se podepsal vynikající režií, díky níž snímek ve výsledku řadím o stupínek výš. Moc se těším co nám v budoucnosti přichystá R. Kelly, protože talentu má rozhodně dost. Jake Gyllenhaal předvedl úchvatný výkon a také bych se nebál, že by jsme o něm už nikdy neslyšeli :). Určitě zajímavý film (umístění v TOP250 na imdb), který rozhodně doporučuji, ale jestli bych se na to kouknul znovu, tím si jistý nejsem i když u filmů tohohle typu je to lepší na pochopení...... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Svět se řítí do průšvihu. Průšvih je, že to ví jen Donnie, a svět si naopak myslí, že v průšvihu je Donnie. Pokud vám to zní zamotaně, pak vězte, že to ještě vůbec nic není a že odhalování hranic a rozdílů mezi snem a realitou, duševním zdravím a chorobou a pravdou a iluzí bude záležitost nanejvýš krkolomná a uspokojivé výsledky neslibující. A že Donnieho příběh není pro ty, kdož se doprošují faktů naservírovaných na stříbrné míse i s oblohou, ale víc zalahodí chuťovým buňkám milovníků těch filmů, které dovolují divákovi udělat si vlastní závěr. Případně necitelnou lopatou odhází léty nahromaděný balast ze vzpomínek těch z nás, kteří si svá léta bláznivá odkroutili ve srážkách s autoritami, které věděly všechno nejlíp. Takoví budou toužit zakroutit valné části učitelského sboru i skvěle slizkému Patrickovi šíjí, ale i tak ocení herecké mistrovství všech zúčastněných, nad kterými ovšem se samozřejmostí absolutistického panovníka kraluje Jake Gyllenhaal. Pokud toho kluka nečeká hodně velká budoucnost, tak jsem králík. A než mě někdo vezmete sekáčkem přes krk a stáhnete z kůže, podotknu něco pro ty filmových point lačné: režisérská verze leccos ze záhad filmu objasní. Jenže... Nemáte někdy pocit, že odhalené tajemství je jako supernova, jež se stala bílým trpaslíkem? Štěstí, že za každou odhalenou záhadu přibudou dvě další. A štěstí, že je tu filmový hrdina, k němuž cítím sympatie jako k málokterému jinému, a film, kterému dávám plný počet hvězdiček a ještě se mi to zdá málo. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, zvláštní a dost dobré, tak by se dal označit tenhle film. Donnie je neobyčejný chlapec, velmi inteligentní a nekonvenční a zároveň duševně nemocný. Při sezeních s psychiatričkou jsem neustále trpěla pocitem, že si jen dělá srandu. Obsazení dvou herců mě obzvlášť zaujalo: Drew Barrymore jako velmi sympatická učitelku (napadne vás představa, kéž by takoví byli všichni učitelé) a Patrick Swayze v zajímavé roli jednoho z těch nechutných demagogů, co vnucují ostatním svou vizi světa. Oba možné konce jsou dobré a těžko říct, který je lepší nebo v tomto případě možná horší. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu půjde Richard Kelly do nebe. Dlouho jsem nepociťoval tak krásné vnitřní pocity, jako při tomhle filmu. Vždy jsem se pousmíval s Donniem Darkem, když měl vize. Nadpozemská pointa. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení pro film, u kterého si po prvním zhlédnutí nejsem jistý, o čem vlastně je? Docela klidně. Tahle ďábelská kombinace Americké krásy, Dvanácti opic a čehokoliv od Lynche totiž funguje stoprocentně. Nemusíte tušit, která bije, ale převálcuje vás dusná atmosféra snímku, který nepřestává překvapovat a stále více napínat. Na takhle dobrodružnou cestu (kdy opravdu netušíte, co příjde) vás hollywoodští (a vlastně ani žádní další) filmaři nevezmou určitě zase pěkně dlouho. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Povedený, sebevědomý debut, kterému se daří vyvolat docela zvláštní, místy ponurou atmosféru. Nejasnost, resp. nevysvětlitelnost Donnieho Darka je tak trochu dvousečná zbraň. Na jednu stranu vás udržuje v nejistotě, v tápání, co se děje, ale na druhou stranu je zklamání, že film se příliš nevyvíjí a nikam nedospěje. Dá se říct, že mu chybí pořádná pointa, neboli tah na branku a nic na tom nespraví ani Director's cut... Fajn, že Jake Gyllenhaal se tady ukázal v dobrém světle. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko. Prý první kultovní film jednadvacátého století. Nerozšířená verze je prý prakticky nepochopitelná. To nemohu posoudit, viděl jsem jen režisérskou a musím říct, že zas tak nepobratelně to na mě nepůsobilo. Kelly ale odvedl skvělou práci a svým nápaditým debutem si mě částečně získal. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Teda u toho závěru jsem seděla jako opařená. Stačí jedno zamávání a člověk tak nějak ztuhne - teda já ano. Tak trochu jsem počítala s tím, jak dopadl Donnie, tedy ne přesně takhle, ale věděla jsem, že něco jemu drahé obětuje. Rozhodně zajímavý film, který stojí za shlédnutí, a myslim, i když jsem ho bohužel neviděla, že director's cut bude tou lepší volbou. Jinak už nemám co dodat. Donnie Darko mi vzal další slova. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Když jsem Donnieho viděl poprvé, na chvíli jsem podlehl dojmu, že ten film se v osmdesátých letech nejen odehrává, ale že byl tehdy i natočen! Dokonce jsem to musel pauznout, a podívat se na csfd, abych zjistil pravdu... Pak už jsem mohl zas dělat chytrého. :-) (Popravdě, tipoval jsem to tak na začátek 90. let.) V každém případě jde o perfektní, emocemi nabitý snímek, na kterém se mi líbí spousta věcí: Pasáže natočené jako videoklipy, skvěle vybraná dobová muzika (Tears For Fears, Echo and the Bunnymen, Duran Duran a další), skryté či naprosto otevřené odkazy na tehdejší literární a filmové horrory (Kingovo To, Raimiho Evil Dead), mysteriozní i romantická linie příběhu, Donnieho rodina, kterou si člověk prostě zamiluje (oblíbil jsem si zejména otce a sestru), sympatická Drew Barrymore (jedna z těch, díky nimž film vůbec vznikl), nezvyklá, ale parádní role Patricka Swayzeho, tancující třpytivá děvčátka, Halloween, politické debaty u rodinné večeře (Dukakis nebo Bush?), vtip i sentiment... Je toho opravdu hodně. Jen se stále držím původní verze, a té novější se vyhýbám. Bojím se, aby v ní Donnie Darko nebyl moc doslovný, a neztratil tak na své nevšední tajemnosti. [Edit po letech: Vyvarujte se director's cutu! Je to "Donnie Darko pro blbé". Oproti famózní kinoverzi tak za tři hvězdičky.] ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko. Zatím jedinný dokončený film mladého režiséra Richarda Kellyho. Je vynášen do nebes jako dílo Geniální, ale znám i pár lidí, kterými je zatracován, jako film naprosto vo ničem, bez akce a těžko pochopitelný. Po dvouletém shánění všude možně jsem si film sehnal na cd, pustil si ho.. A jako dobrý, no :) Dokonale vyvážený, bez vyloženě slabého momentu... Herci jsou skvělí (nevětší pozornost na sebe samozřejmě strhavá naprosto přesný Jake Gyllenhaal, ale za povšimnutí stojí i "velcí" herci, kteří se drží v pozadí a nechávají vyniknout mladé talenty). Po audiovizuální stránce film patří k naprosté špičce. Záběry, na střídačku normální, zpomalené a zrychlené působí úžasně dynamicky, a hudba je vybraná skutečně pečlivě. Záběry jsou nasnímány velice zajímavě, lehce depresivně a veškeré scény s Králíkem jsou opravdu strašidelné. Jediným drobným mínusem zůstává (jak už tomu bývá u tohoto druhu filmů) pointa, která nabízí několik možných vysvětlení a závěrečná mávací scéna vám nasadí do hlavy pořádnýho brouka. Donnie Darko není nejlepším filmem, jaký sem viděl. Je to ovšem jeden z Těch filmů, po jejichž shlédnutí se cítíte tak nějak lepším člověkem. Takových filmů není mnoho a mezi nimi Donnie Darko nejlepším je. A to je setsakra pochvala. Klobouk dolů, pane Kelly. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama