Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 859)

troxor 

všechny recenze uživatele

Na americký film hluboká idea o sebeobětování ve jménu života druhých. Život je právě ona soustava rozhodnutí, která nevyhnutelně končí smrtí. Na nás záleží pouze, kdy a proč k ní dojde. Velkou výhodou je, že ve filmu do sebe všechno zapadá a všechno lze pochopit. Dalším velkým plus je dokonale vystižená psychologie citově rozervaného, vnímavého, hloubavého mladého člověka. Ponoříme se do hloubky Donnieho myšlení... Velmi dobrý příběh se značnou dávkou "nadpřirozena"... ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Vše už tu je řečeno...Jen..Zdá se mi to, nebo se scénárista tak nějak inspiroval Tarkovskeho Obětí? ()

achaja 

všechny recenze uživatele

Donniho jsem objevila uplně náhodou.. V jistém časopise napsali, že se jedná o kultovní film. Kultovní a já ho neznám? Na tom je něco špatně. Viděla jsem ho poprvé a nechápa, podruhé a trochu chápala..... No stále si nejsem jistá, jestli vím o čem film opravdu je, přesto je pro mě jedním z mých největších filmových zážitků. Jenom mě mrzelo, že jsem film neviděla na velkém plátně. To mi ale po čase splnili v kině Světozor, kde jsem koupila i lístky pro své nejbližší a řekla jim, že na to musí jít, že ta příležitost se příště nevyskytne.... A šli a také byli pohlceni tímto skvělým filmem.... a na konci se tleskalo.. Nevim kolika filmům se v kinech tleská (krom festivalů), ale tenhle mezi ně patří. ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Film, kde od začiatku po koniec skutočne neviete na čom ste. Po každom novom odhalení sa vynárajú dalšie otázky a aj vo finále ostáva množstvo otázok čiastočne alebo úplne nezodpovedaných. To je v konečnom dôsledku dobre, pretože film Vás núti premýšľat počas záverečných titulkou a aj po nich (aj ked som si väčšinu dejových aspektov po skončení filmu v hlave ujasnil, pointa filmu si žiada opätovné zhliadnutie). Od filmu sa nemôžette odtrhnúť najmä vďaka mystickej a mrazivej (až temnej atmosfére) dotvorenej dobrou hudbou, ktorá sa tiahne celým filmom. Skvelý výkon Jakea Gyllenhaala len umocňuje zážitok. Už po pár dňoch mám chuť pozrieť si film ešte raz. 4* kôly neúplnemu porozumeniu no myslím že po druhom zhliadnutí nebude problém * prihodiť. ()

vipburgr 

všechny recenze uživatele

Oslovující silný emotivní zážitek! Z veškeré chvály bych vypíchl Donnieho nebojácně přímou konfrontaci s učiteli. ()

Lobotomas 

všechny recenze uživatele

Totálně vynikající film..Skvělí scénář, fascinující vákony herců, hudba.. Jen tím koncem si nejsem zcela jistý. 1) Vše se mu jen zdálo 2) Vrátil se v čase a rozhodle se že to nechce prožívat znovu a tak se nechal zabít. Scéna která se mi dost líbila:-). Otec povídá Roniiemu: "Ať se stane cokoliv, řekni pravdu. I když se na tebe budou dívat divně, a to budou. Musíš ale pochopit, že většna těch lidí jsou pěkný kreténi. Jsou součástí tý velký konspirace kreténu. A bojí se lidí jako seš ty. Protože ty kreténi vědí, že jsi chytřejší než oni. Víš co máš říct takovým lidem?! FUCK YOU!! ()

SpeedyCZ 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se k tomuto vychvalovanému snímku taky dostal. Nevěděl jsem, co mám od něj očekávat, a tak jsem s projekcí trošku váhal... musím říct, že zbytečně. Film mě příjemně překvapil. Kdybych měl děj někomu vyprávět, pravděpodobně nebudu vědět, kde začít. Není totiž tak úplně jednoduchý na pochopení. Herecké výkony byly vynikajcí, obzvláště výkon Jakea Gyllenhaala je (skoro) na Oscara. Na filmu se mi hodně líbila ta tísnivá atmosféra, problesky Donnieho mysli a teorie putování v čase. Jako celek se jedná o vynikající scifi/drama, u kterého se ovšem musí člověk trochu zamyslet. Režisér diváka za "ručičku" netáhne, ale nechá ho, aby si udělal vlastní úsudek. Takové filmy mám rád, proto jsem se rozhodl dát i plné hodnocení. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo nebo šílenost? Asi obojí. Dílo mě zcela pohltilo, na druhou stranu chápu i nižší ohodnocení. Pokud takový film neosloví diváka tak vidí kalkulovanou snahu o kult absencí jasné pointy. ()

koniklecka 

všechny recenze uživatele

Film na více shlédnutí, jak už mnozí psali. Ale nejen, protože je to nutné, ale hlavně protože to ani na podruhé nebude nuda. Kdo kdy říkal, že musí být všechno logické a srozumitelné? :) ()

in4mator

všechny recenze uživatele

Tak jo, snažil jsem se, ale k žádnému uspokojivému vysvětlení jsem nedošel. Zatím mně to připadá jako schválně zamotaný film, který se inspiroval Lynchem, a nebo - a to je díky existenci D.C. pravděpodobnější - nabyl této podoby po neopatrném sestříhání..., které nakonec mohlo být i záměrné - kdo ví... Každopádně jsem připraven si sehnat dlouhou verzi, ale nejspíš až po tom, co se na tu kratší podívám ještě jednou. Neoficiální hodnocení: *** ()

*Colorado 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pecka. Ihned zařazen do mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Na hodnocení jsem si dal pár dní od třetího zhlédnutí. Asi abych to správně pochopil (rozuměj abych došel k pocitu, že si myslim, že jsem to snad nějak pochopil) a vstřebal. Skvělé (fantastický v případě Jakea) herecké výkony, skvělá atmosféra (působivě strašidelné pasáže s králíkem Frankem), výborná hudba a vše leží na super scénáři, který pojednává o všem možném a lze tam najít motivů opravdu hodně. A ač jsem to viděl 3x ve třech dnech (viděl jsem rovnou Director’s Cut), nepobral jsem všechno. Pro fanoušky filmů, u kterých se musí přemýšlet, cestování v čase, pohrávání si s osudem, nebo rovnou filmů divných. Pro fajnšmekry luxusní hlášky typu: Why are you wearing that stupid rabbit-suit?". "Why are you wearing that stupid man-suit?" ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Videl som dlhší, vraj "viac doslovný", režisérsky zostrih. Po prvom pozretí mi to až také doslovné nepripadá. Atmosféra je riadne "lynchovská", herecké obsadenie velmi sympatické. Ku kultovosti tohto snímku sa mi je ťažko vyjadrovať, možno neskôr po druhom zhliadnutí. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Výborné použití hudby, snímání tanečního výstupu doslova geniální = to byla skutečná filmařina, něco co v divadle nebo literatuře nikdy nikdo nedokáže na stoprocent předvést. Mělo to jen jeden problém (a to byla asi moje chyba) - nejsem si jist, jestli jsem to tak úplně pochopil. Mám sice dvě teorie, ale jak mám vědět, která je správná? A existuje vůbec správné vyložení toho příběhu? Ale to byl asi Kellyho záměr. -90% ()

JirKrato 

všechny recenze uživatele

A jak je to ,,snadné,, nemuselo se to ,,20x,, vracet jako Osudový dotek, ale vrátilo se to jednou a zato pořádně. Z geniality konce mi naskočila husí kůže. Perfektní závěr filmového víkendu. Hodnotím 80% ()

K_A_MK_A_M 

všechny recenze uživatele

Ne každá králičí nora končí sklepními dvířky. Ne každý králík ví, co ví Frank. Ne každý průvodce cestováním proti časoprostorovému kontinuu je jako bába smrtka. Ne vždy je strach nepřítel. Ne vždy je láska dobrem. Protože každá živá bytost musí odejít sama. Protože, kdyby jsme měli možnost vrátit se v čase a volit si líbivější cestu, možnosti by se automaticky změnily už první volbou a spektrum volitelného by v té chvíli absolutně změnilo svou podobu. Pak, ačkoliv bychom se snažili naplnit čas dobrem, by krajním momentem mohl být třeba i konec světa, třeba by jenom namísto nás umřelo deset jiných lidí, ale určitě by bylo všechno jinak a volit bychom museli stejně z nepoznaného. A když to Donnie zjistí, ví, že přišel čas odejít. A třeba to všechno byla pouze jedna vteřina před smrtí a srovnal se s ní ovlivněný opiáty, které vypouští tělo do mozku před smrtí. Tak jako tak Donnie Darko pokládá otázku, zda byly tři poslední díly Nezvratného osudu skutečně nutné, nebo možná spíš všechny. Dobrá kamera, střih, režie, a otázka položená právě v Nezvratnému osudu Vám vybuchne před očima jako vodíková bomba. Jenom paradox v časoprostorovém kontinuu neřeší boží zásah, ale Frank a Donnie. "Proč seš převlečenej právě za králíka?" "A proč ty jsi ještě převlečenej za člověka?" ()

John8 

všechny recenze uživatele

opravdu dobrý nápad velmi dobré provedení... ale u filmu zabývající se cestování časem, bych čekal že bude bez časoprostorových paradoxů ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama