Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

Kalkulon 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nedávno, určitě jsem všechno nepochopil, ale to mi nevadilo. Skvělá snová atmosféra mě držela k tomuto skvostu úplně přikovaného, hudba byla také suprová. Určitě se na to musím podívat znovu. ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Velmi silně odvyprávěný příběh, u kterého není chuť myslet na věci kolem, s neskutečným závěrem. Velmi pěkný film, který na mě zanechal stopu, hlevně songem Mad World. ()

B3R 

všechny recenze uživatele

Tak todle byl doopravdy libovej film. Narazil jsem na něj uplně náhodou a jsem rád, že jsem ho viděl. Po delší době zas pořádnej filmovej zážitek.. Vhodnej soundtrack, líbivé herecké obsazení a slzu nakonci. Více takových filmů! ***** ()

micka999 

všechny recenze uživatele

Výborný film, jednoznačně chce shlédnout vícekrát než jednou, neříkám že ho napoprvé nepochopíte, ale napodruhé už vám připadají jednotlivé útržky přesnější a mnohem lépe zapadají. Mám ráda tenhle typ filmů, v průběhu vás sice z gauče nezvedá, ale na konci téměř padáte ze židle :) ()

Pilinka 

všechny recenze uživatele

Flim mě dostal. Nevěděl jsem co od toho mám čekat a nakonci jsem zůstal zírat s otevřenou pusou. Otevřená kritika americké evangelické společnosti. Čím divnější je postava a čím víc vybočuje z řady, tím je v příběhu kladnější (Donnie, učitelka angličtiny,...). Strhující závěr. Film, který si 5* zaslouží... ()

Umpa-loomp 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko predstavuje presne štýl, ktorý ja milujem. Ide však zároveň o film, ku ktorému sa mi neskuočne ťažko píše komentár, pretože rozhodne nejde o jednoduché dielo pre "mainstream". Nevadí, pokúsim sa :) Veľmi sa mi páči najmä to, že hoci ide o mysteriózny film plný nadprirodzených bizarných scén a symbolov, forma nie je postavená nad obsah. Všetky Donnieho vízie krásne zapadajú do postupne gradujúcej zápletky. Atmosféra pri každom rozhovore s Frankom je vyslovene "zimomriavková" - najmä scéna v kine je priam "lynchovská" (v najlepšom slova zmysle). Charakter hlavného hrdinu je perfektne napísaný a ešte lepšie zahraný - Jake Gyllenhaal má môj rešpekt! K celkovému dojmu prispieva aj výborná hudba - najmä Mad World v závere je proste bomba. P.S.: chcem to rozhodne vidieť ešte raz !!! P.S2: odteraz sa bojím králikov :D ()

TD 

všechny recenze uživatele

Dlouho se zdá, že je to zase jeden rozklad osobnosti. Pak začne být znát, že je to možná trochu jinak. A nebo ještě jinak. Chytře rozmístěné (nejednoznačné) nápovědy; pohrávání s rychlostí mi nepřipadlo samoúčelné (jde přeci o čas). Asi by se to celé hezky řešilo přes psychoanalýzu, to vlastně film nabízí sám, opakovaně. Ukázková práce s malým prostorem, rozpočtem, očekáváním. Překvapilo mě, nakolik je film podobný novému The Box, jehož strohé odmítání je pro mě nyní ještě méně pochopitelné. ()

Starda91 

všechny recenze uživatele

Asi se diky memu hodnocení dostanu do skupinky černých ovcí, ale čekal jsem víc... Film sice nenudil a pobavil mě, ale to je pro mne málo. Konec mi všechno zhatil, nevěděl jsem co si myslet, každy tvrdí že se dá film pochopit ruznými zpusoby, ale ač se snažím jakkoli vždy mi v příběhu něco přebývá nebo naopak schází. Možná to byl záměr, ale mi se teda příčí. Možná to chce nechat uležet. Možná ještě někdy změním názor, ale tehdy až mi bude vše jasné ()

Via 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní (trošku vypadající staře) film, při kterém ne že by vás přímo mrazilo, jen si stále říkáte, o co tady vlastně jde... proč vám přijde, že Donnie jedná někdy správně, navzdory všem společenským konvencím... Když k tomu ještě přidáte myšlenku cestování časem a změnu běhu lidského života... tenhle film jsem si zkrátka nemohla nechat ujít... ;) ()

Anu.a 

všechny recenze uživatele

Kombinace Ticharda Kellyho a Jakea Gyllenhaala je pro mě snad to nejlepší, co může být. Mysteriózní záležitost, na kterou se můžu koukat několikrát, ale stejně jí nikdy pořádně nepochopím a pokaždé si v ní najdu něco nového. Strhující a fenomenální po všech stránkách. Takovému scénáři od pětadvacetiletého režiséra smekám. ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

Když už sem si myslel že sem tomu došel na kloub vždycky mě něco vyvedlo z omylu..Každý záběr každá věta tohohle vele majstrštyku se musí brát vážně a tvoří to mozaiku která by diváka měla dovést k výsledku který si však každý utvoří jiný ..Když řeknu že sem po shlédnutí 2 hodiny hleděl do stropu a film mě šrotoval v palici stačí to na těch 100% ? ..Bez debat!! ()

rogger 

všechny recenze uživatele

Za silnú atmosféru a výkon hlavného hrdinu dávam štyri stars, no niečo mi tam jednoducho chýbalo. Proste autor to urobil tak, že " natočím to tak ako ja chcem , nikomu nič nebudem vysvetlovať, a urobte si názor sami".Pár vecí bolo pre mňa jednoducho nepochopiteľných a nejasných. ()

tyler55 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko je jeden s neobyčajných filmov, ktoré vás donútia si premietanie zopakovať. Tá atmosféra po prvom premietnutí je úžasná a prinúti vás bádať, ako to vlastne režisér myslel. Hudba vo filme je skvelá, herecké výkony tiež a absencia českého či slovenského dabingu je skôr prínos. ()

reAnimat0r 

všechny recenze uživatele

Jediny dobry pocin Kellyho, ktory stoji za to! Film, ktory po kazdom pozreti, pochopite trochu odlisne, prip. vobec :) Sympaticky Jake Gyllenhaal s jeho nezabudnutelnym uskrnom v zivotnej roli. Co by ste robili, kebyze poznate presny cas svojej smrti? To co by ste za normalnych okolnosti nespravili pre strach v ziadnym pripade? Donnie takuto sancu dostal. Hodnotenie 10/10 ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Páni, tohle má sílu! Miluju tyhle hádanky. Běží titulky, sedíte, můžete si hlavu ukroutit a přesto to nestačí. Nemáte to. Nejste ani na 20ti procentech k tomu, abyste to měli. Možná po deseti shlédnutích byste byli na stopě (a možná že po tolika časových smyčkách to všechno docházelo i Donniemu). Ale kdo na to má čas, chuť by byla! Nezbývá tedy než googlit vysvětlení, něco si o tom přečíst a udělat si na základě teorií vlastní závěr. Film, ke kterému se určitě vrátím, abych zjistil jak do sebe zapadají jednotlivé detaily. A že jich tam je. Každý záběr má svůj důvod. Hvězdičkami se to hodnotí velmi těžko. Objektivně s ohledem na všechny diváky - něco v rozmezí od 3 do 5. S pochopením čtu i dvouhvězdičkové komentáře. ############## Po druhém shlédnutí: Vyčítat tomu jde přílišnou vykonstruovanost. Ve filmu jsou stanovena vlastní pravidla jak to všechno s těmi paralelními vesmíry a všemi účastníky funguje, s tím problém nemám jelikož se těchto pravidel drží celou dobu a neporušuje je. Horší je to, že soubor pravidel vydá na celou knihu, bez jejíhož přečtení film prostě nemůže dávat smysl. V režisérské verzi jsou ukázány aspoň ty nejdůležitější věty jednotlivých kapitol. Přesto, přečtení celé knihy výrazně napmůže pochopení. Jedná se o vskutku ambiciozní projekt. Divím se, že se do toho režisér pustil, ale hlavně musím zatleskat, že se mu to podařilo udržet pohromadě, protože přes všechny složitosti se jedná o vskutku pozoruhodný jedinečný film, který se dostal do mé aktuální TOP 10. A to i přesto, že obvykle nejsem velký příznivec paradoxů typu: SPOILER čirou náhodou na mě spadne motor, někdo z budoucnosti mě zachrání, ale abych zachránil vesmír, musím to být já, kdo v budoucnosti ten motor pošle zpět, aby na mě spadnul. ()

axik 

všechny recenze uživatele

Určitě ne nadprůměrné drama, které je přeceňované - herecké výkony slabé a ta trocha mystiky - ne, to ne... ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem fanoušek lynchovek a Donnie se k tomu hodně blíží a ač jsem konec filmu absolutně nepobral a vůbec nevím, jak si to mám vysvětlit, shlédnutí Donnieho Darka je pro každého fanouška velikým zážitkem. Skvěle vybudovaná mysteriózní atmosféra diváka přímo vcucne, a vlastně i ten prazvláštní konec se k tomu filmu opravdu hodí. Jsem rád, že nejsem zdaleka jediný, kdo to vlastně vůbec nepochopil, jak jsem zjistil ve zdejší diskuzi. 90% ()

Mr.Keli 

všechny recenze uživatele

Díky vyníkajícímu výkonu Jake Gyllenhaala od začátku krásně rozehrané sci-fi - psychologické - drama, o kterém i v polovině nebudete vědět více než ze začátku. Na konci se zdárně všechno a přesto nic vysvětlí. Atmosféra vás plně pohltí a hudba ve filmu je velice dobře zvolená. Hlavně píseň "Mad World" vás donutí zamyslet se nad vším a přesto nad ničím. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama