Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šimon, řečený Spravedlivý (V. Beneš), jednou spatřil za mrazivým oknem překrásnou, ale smutnou dívku (M. Kuklová), do které se rázem zamiloval a vydal se ji hledat až do končin na okraj světa, kde vládly dvě urozené sestry – Pravda a Lež (J. Březinová a M. Vančurová) – k nerozeznání si podobné. Jenže jak najít dívku, o níž neví ani jak se jmenuje a kde bydlí? A mohou mu Pravda a Lež pomoci, když je Šimon nerozezná? Krásné panovnice Šimonovi kladou překážky, může se jich zeptat na tři otázky a musí poznat, která z nich mluví pravdu. Než se mu ale podaří krásnou dívku zbavit prokletí, čeká ho ještě řada zkoušek… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Slyšeli jste pravdu a lež, teď už na vás, kterou z nich poslechnete" Rozpoznat pravdu a lež není jen tak. To rozpoznat v tomhle krásně pohádkovém námětu rukopis Karla Šichtance (s inteligentním scénářem a několika povedenými hláškami) je mnohem jednodušší. Samotné zpracování téhle studiové pohádky rozhodně není fádní a herecké obsazení je též příjemné (Vladislav Beneš + Michaela Kuklová ale i ve vedlejších rolích třeba Hlaváčová nebo  Marta Vančurová coby jedna z víl). V neposlední řadě pak musím zmínit vcelku typickou hudbu Vadima Petrova. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá nadmíru povedená televizní pohádka o hledání lásky třeba na konci světa, jež je jasným důkazem, že i krásný a zamilovaný večer se může ráno změnit v zuřivý boj o vlastní čest. Jo a v hlavní roli řekněme průměrný V. Beneš jakožto Šimon, řečený Spravedlivý, dále zaujal P. Kostka, J. Hlaváčová či M. Kuklová. R. Lukavský jako komoří dvou imaginárních bytostí Pravdy (M. Vančurová) a Lži (J. Březinová) byl vynikající. Dále pobavily groteskní postavy služebné N. Divíškové, jež chodila denně kontrolovat totálně vybydlený statek nebo hluchý chasník V. Zavřel ve vycpaném kabátci. V pohádce V. Janečkové, jež nezapomněla do malé role Pána z Půlnočního dvorce obsadit svého elegantního manžela P. Štěpánka, je v podstatě dokázáno, že i naivní hlupec, symbolizovaný v tomto případě Šimonem, neboť jméno své dívky uhodl až třetí pokus, co jej předtím vyslovil, může dojít ke svému štěstí, což je pochopitelně v reálném životě naprosto vyloučeno. ()

Reklama

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka pro kterou mám už od dětství slabost. Jednak je to tím že se neodehrává pouze ve studiových kulisách, ale možná mírná většina je v exteriérovém prostředí. Druhak výbornými hereckými výkony hlavně vedlejších postav, Petr Kostka, Věra Kubánková, Radovan Lukavský jsou zkrátka jména, jež byly zárukou kvality pro dětské diváky. No a na Michaelu Kuklovou je zkrátka příjemný pohled. Ale nebyla by to správná česká pohádka, kdyby v ní šlo jen o tajtrdlíkování a záchranu "princezny". Inscenace Pravda a Lež (ano, v titulcích je v obou slovech velké písmeno takže zde uvedený název je špatně) je hlavně o slovech a síle která se v nich skrývá. Obě vypadají skoro stejně, jen si mění místa a obleky. Jak tedy poznat čemu věřit? Na to je potřeba trochu fištróna. Rozhodně nestačí najít si web kde píší úplný opak toho co říká ČT a tvářit se jako že jste objevili jádro pudla, to je pak lepší se do země propadnout... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, kde jsou ve velikém kontrastu skromné až chudé interiéry a točení v exteriérech. Zřejmě za mé nižší hodnocení může i roční období, ve kterém se pohádka točila - depresivní podzimní zachmuřeno. Příběh je docela hezký, ale hlavní postavy mi nejsou tak sympatické. Navíc je pohádka zfilmována velmi unyle, na dramatičnosti jí přidává pouze to, jak situace komentuje Petr Kostka. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ať se propadnu, kdysi jsme pohádky uměli. Stejně jako Honajzovi i mně vrtá hlavou osud ostatních prokletých, to se mělo dořešit. Taky bych řekl, že ta falešná Hana, kterou Spravedlivému přivedli na dvorci Pravdy a Lži, byla hezčí než Kuklová. Jinak hezká pohádka, v porevoluční úrovni podobné poměrům na Půlnočním dvorci jedna z nejlepších TV pohádek. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama