Reklama

Reklama

Metro

Trailer

Londýn. Půlnoc. Chladný zimní večer. Kate (Franka Potente) nemůže sehnat taxi, a proto zamíří na metro. Když mírně opilá čeká na poslední vlak, na chviličku jí spadne hlava... a když se probudí, zjistí, že není sama. V panice se pokusí utéct, ale metro mezitím zamkli. V tu chvíli přijede vlak a Kate, stále ještě nervózní, nastoupí. V soupravě je zdá se jediným cestujícím. Její úleva se však změní v děs, když uprostřed tunelu vlak zastaví a její vagon se ponoří do tmy. To, co číhá v černočerném bludišti metra, je něco nepředstavitelného. Něco, co nazývá skrytou laboratoř domovem... Něco, co nechce nechat Kate na pokoji. Metro je děsivým seskokem do temného podzemí Londýna, noční můrou ukazující krajní meze holého přežití. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (344)

POMO 

všechny recenze uživatele

Žltovlasá Franka Potente v kvetinkovaných žltých šatočkách behá v tuneloch londýnskeho metra a miesto randenia s Georgeom Clooneym, na ktoré mala namierené, randí s odporne zdeformovaným ľudským mutantom, bažiacim si v znásilňovaní žien na gynekologickom kresle veľkopu ostrou mačetou. Christopher Smith nedokáže vytvoriť ani náznak tiesnivej atmosféry prostredia, akú vytvoril John Landis v pár minutách jeho Amerického vlkolaka v Londýne (1981); a prvé divácke emócie prichádzajú až nástupom hnusu a brutality. Takže podobný smutný prípad ako nové Texaské masakre, v ktorých sme aspoň na tieto „vďačné“ divácke emócie nemuseli čakať celé prvé dve tretiny filmu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdyby forma pohltila obsah, dosáhlo by Metro na vyšší hodnocení. Jenže ten zloprcek ze všeho nejvíc připomínající Gluma prostě kazí celkový dojem. No dobře, pak ho kazí i poněkud nablblý scénář a fakt, že ve filmových luzích a hájích jsou k vidění skutečně MNOHEM strašidelnější horrory. Světlá místa tu jsou, například lékařská procedura tařka v závěru filmu, ale i tak zdaleka nejzrádnějším metrem zůstane to v Gaimanově Podlondýně. 40%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Co by měla splňovat hrdinka hororového filmu: měla by být pohledná, vyzývavě oblečená, k jejím oblíbeným činnostem by mělo patřit prozkoumávání temných místností se slovy „haló, je tu někdo?“, pokud se jí náhodou naskytne příležitost jednou provždy zabít nebezpečného psychopata, raději by měla vzít nohy na ramena, aby mohla být ještě několik desítek minut pronásledována, rozhodně by se měla chovat iracionálně, zpravidla jako hysterka a v žádném případě by neměla přemýšlet nad tím, kde je a kam jde. Kate, hlavní hrdinka Metra všechny tyto požadavky splňuje, což není jediný aspekt činící tento film strašlivým. Nikoliv strašlivým ve smyslu „bojím se, bojím“, nýbrž ve smyslu „nudím se, nudím“. 20% Zajímavé komentáře: tron, DaViD´82, Fingon, dzej dzej, anderson ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nechápu averzi k tomuhle snímku, mně to přišlo jako poměrně dobrej malej horor. Ale já mám pro tyhle podzemní naháněčky dost slabost, takže ostatním to asi fakt sednout nemusí. Za mne 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu Metro byl skvělý, strach z neznáma se mě vždy líbil, bohužel postupem času toto ustoupili na úkor krve a hnusu a tudíž musím jít s hodnocením doleji , Franka jistě promine.Pokusím se však nejezdit posledním metrem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na poměry docela slušný horor, který přijíždí metrem přes Německo z Velké Británie. Franku Potente si moc neužijete furt někam běhá a snaží se zachraňovat lidi, než v půlce filmu pochopí, že by měla nejdřív zachránit sama sebe. Je trochu nesmyslné jakým způsobem vytrhli metro a všechny stanice metra ze světa. Žena běhá po stanici a nikdo nikde? Ani žádná kamera co by ji viděla? A když už se někdo najde je jen jeden? No Nechme to být. Trochu nevyužitá linii o tom co se vlastně stalo tam v dole v metru. Celkově se u filmu chvílemi trochu zaklepete, ale o mrazivých 85 minutách plných naprosté hrůzy se opět mluvit nedá. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Režisér a scenárista v jednej osobe počas nakrúcania pravdepodobne zabudol na jedno z hlavných pravidiel hororu - viac sa bojíme toho, čo nevidíme. To platí o to viac, ak má byť tým ústredným esom filmu - brutálny zabiják, ktorý ale žiaľ, keď sa ukáže v plnej paráde už v úvodnej polhodine, namiesto strachu vyvoláva smiech. K tomu sa následne pridáva scenáristicka nemohúcnosť, ktorú nedokáže zaplátať ani obstojná forma. Škoda toho, pretože výprava a lokácie filmu aj napriek (alebo možno práve vďaka) jeho nízkorozpočtovosti, zo začiatku sľubovali slušnú atmosféru. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejprve se nic neděje a film drží nad vodou atraktivní prostředí "děje", pak přijde jedna vyvedená hláška a nadále se nic neděje. Poté se na scéně zjeví původce zla a ... a nic se neděje, pak se konečně začnou dít nechtěně směšné scény a pak už je naštěstí konec. Snímek nezachrání ani Franka Potente ani sociální ponaučení na závěr ,-) Jeden z těch filmů, který vás přesvědčí, že necelých devadesát minut může být sakra dlouhých. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu se celou Dobu Vyhýbám. Hodně se o tom Mluví a příjde mi to Silně Oblíbené mezi Lidmi, No kupodivu Slušná Zábava.. Gore Super, Záporák Sympoš! Líbilo se mi to :) ()

Subjektiv odpad!

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, pan režisér Smith se před lety díval na Lolu, kterak běží o život. Film se mu líbil, radoval se z něj a tleskal rukama jako malé dítě: "Ach, ta krásně běhá, ale punčochy, chybí jí punčochy. A žluté květované šaty. A lodičky." Byl to muž činu, oslovit dámu, Franku Potente, a získat ji do svého filmu pro něj nebyl žádný problém. Chtěl být originální a tak si řekl: "Lola utíkala za něčím o život, Kate poběží před něčím o život." V roce 2003 se díval na další film, Revizory, a řekl si: "Ach vy komunističtí neznabozi, vy houby víte, co je to peklo, protože jste v zajetí bludu, že horor je pokleslý žánr. Já vám ještě ukážu, jak se užívají symboly." A skutečně, svůj film naplnil k prasknutí všemožnou promyšlenou symbolikou. Vrcholem je scéna, ve které si vrah umývá ruce před vraždou/operací. Režisér ho chytře postavil do role Piláta a nechal ho tím jednoduchým gestem pokrytecky říci: "Já nejsem vinen krví té slečny, to vy jste, páč se na to díváte a přesně tohle chcete." Tak v prosté zkratce vyjádřil, na co Haneke potřeboval celý film Funny Games. Třešničkou na dortu je, že se k onomu výkonu navlékne do operačního pláště. Tím staví k výše popsanému významu antitezi, jež zní: "Tento výkon je nezbytný. Tím, že zabiju tuto ženu, zbavím společnost i jedince zanícené rány touhy po krvi, aniž by bylo komukoliv ublíženo." Nebo jiný příklad, ve kterém Kate opouští prostor označený nápisem "Danger - High Voltage" a dvěma blesky. Divákovi je tak naznačeno, že konečně vstupuje do bezpečí, do zóny, ve které není místo pro sdílení tužeb s vyšinutými jedinci z SS. Divákovy zvrácené choutky jsou ukojeny a může se opět stát člověkem, stejně jako Kate. Její náhle znejistělý výraz však naznačuje, že ne každý opustil řady virtuálních vrahů. Postmoderna, která všechny "vznešené pravdy", boha, vědu, filozofii, přesunula tam, kam patří, mezi více či méně sofistikovaná vyprávění, totiž právem vzala člověku jistotu. Dala mu však peníze a domácí mazlíčky - a v těch spočívá pravé štěstí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Som až prekvapený, ako dobre Metro funguje. Je jednoduché, jasné, priamočiare, ide od začiatku rovno na vec, ničím sa nezdržuje a hoci sa občas zastaví, tak len preto, aby nabralo dych k ešte väčším otáčkam.O žiadny extrémne komorný film však nejde, Franka Potente v atmosférickom anglickom podzemí stretne prekvapivo veľa ľudí... ktorí poslúžia ako náplň do mlynčeka na mäso. Perfektne tiesnivá výprava, výrazné vedľajšie postavičky, scénka s "gynekológom" je solídna exploatácia, Franka to zvláda ľavou zadnou (bodaj by nie, má natrénované z Lola beží o život) a v neposlednom rade sa vydaril aj ústredný pošuk, ktorý je akousi kombináciou pošukov z Pachu krvi a Pyunovho céčka Adrenalín: Predbehni smrť. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V prvnich minutach zmateny, ale od objeveni vraha cim dal lepsi horror, ktery se za svou jednoduchost nestydi. Stavi predevsim na klasickem slasheru, takze zadne velke straseni se nekona (trailery v tomto smeru dost matou) a az na nekolik nelogickych momentu je svizny a prijemne primy. Diky bohu se nekona zadna pointa, proste jen sledujeme vystrasene obeti a naprosto uzasneho vraha, jehoz pribeh je jen lehce naznacen, ale ma potencial i na nejaky ten prequel. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem překvapený, že tu všichni řeší, jak se vrah dostal do té které místnosti, jak na sebe navazují scény. Já to nějak automaticky vnímal jako zastřenou skoro snovou jízdu (ostatně ji odstartuje to, že hrdinka usne), která rozhodně nemá působit jako realistický film. Jediné, co mě mrzí, že v polovině odhalením záporáka upadne děj do značného stereotypu. (To jak má hrdinka několikrát příležitost zloducha zabít a neudělá to, je opravdu iritující, ale přežil bych to). 50 % ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Solidní vyvražďovačka, která sice občas trošku postrádá tempo a napětí, ale zase má pěknýho vrahouna. Škoda jen že pointa nebyla aspoň trošku promyšlenější a že postavy se chovaj mírně řečeno dementně, ale pobavit se u toho rozhodně dá a krve je dostatek ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No tak to sa budem dlho rozhodovať, či ísť niekedy metrom. Hustá atmoška, divák vie, že ženská musí vydržať do rána a prežiť, to je jasné. Slušné ľakačky, film má rýchly spád, bez zbytočných psychologických vykreslení vraha, naznačené je aj prečo zabíja. Kvalitný film za málo peněz, slušné scény, vraha je pekne vidno, nieje to nejaký skrytý záhaďák, ale pekne znetvorená beštia, kde len pri pohľade na ňu nabiehajú zimomriavky. Dávam 70%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor z európskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladej žene, ktorá zaspí počas čakania na metro a následne zistí, že je na stanici zamknutá a tak začne hľadať cestu von. Ale niekto ju začne prenasleduje, zanechávať za sebou mŕtvoly a v tomto rozsiahlom systéme podzemných chodieb má svoj domov. Spracovanie je celkom slušné, celý film je prakticky jedna dlhá naháňačka s pár statistickejšími scénami na určitom mieste, v prvej polovici ešte v kľudnejšom tempe, kedy hlavná postava len hľadá cestu von a občas na niekoho narazí, pričom ju prenasleduje len nejaké neznáme zlo, ktoré až také problémy nerobí, ale keď sa už v polovici filmu stretne s predstaviteľom zla zoči voči a to teda skutočne doslova, tak zase pokračuje dlhá naháňačka už v dynamickejšom a krvavejšom štýle. Síce dejovo to až tak výnimočne nepôsobí, ale o úroveň ho povyšuje výborne zvolené prostredie, metro, kanalizácia, uzavreté priestory kliniky a podobne majú niečo do seba a z filmu to robí relatívne originálne pôsobiaci horor. Samotných krvavých scén tu až tak moc nie je, ale som s nimi celkom spokojný. Zabitých je tu len pár, ale celé to pôsobí tak správne surovo a reálne, niektoré úmrtia sú výborné a obzvlášť to posledné. O atmosfére sa tu vôbec hovoriť nedá a ani napätie nie je moc výrazné, ale v tomto filme to ani moc neprekáža, dobre funguje aj bez toho. Veľkú pochvalu si zaslúži samotný zabijak, síce nie je originálny, podobný typ sa už objavil vo viacerých filmoch, ale tento typ mi v takomto filme sedí asi najviac. A čo sa týka hereckého obsadenia, tak väčšinu času tu vidno prakticky len hlavnú hrdinku a Franka Potente mi tu sadla, ale ani tých pár menej dôležitých postáv nie je zlých. Réžia a technická stránka sú bez problémov. Metro by som normálne označil za mierne nadpriemerný horor, ale dobrý výber prostredia, záporáka a aj ten surový štýl ho v mojich očiach povyšujú o úroveň vyššie. Objektívna kvalita filmu- 62%, film sa páči mne na 72%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný horor, který by si s takovým prostředím zasloužil děsivější zpracování. Škoda, potenciál moc využit nebyl i když místy má slušnou atmosféru, ale film postrádá napětí a logické chování postav. Mé hodnocení 1,5 hvězdičky… PS: zajímavé, že v druhé polovině na krysu nenarazíme… ()

Reklama

Reklama