Plakáty
Chcete lépe poznat sami sebe? Toužíte prohloubit vztah se svým partnerem? Přestože sexuální revoluce dávno proběhla, sex často provozujeme ve tmě a při rozhovorech o něm cítíme stud. Pornografie je téměř všudypřítomná, ale milování a vášeň stále zůstávají tabu. Stovky českých žen a mužů se rozhodly posunout hranice vnímání svého těla prostřednictvím tantry. Dokument nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. Film, uváděný v kinech v necenzurované verzi, přináší intimní výpovědi lidí, kterým tantra změnila život. A ukazuje sex tak, jak nejsme běžně zvyklí. Oproti jiným východním duchovním cestám, jako je jóga nebo nejrůznější meditace, využívá tantra k sebeuvědomění smyslnost a sexualitu. Odmítá stereotypy a rozbíjí naučené vzorce chování. Cestu duchovního růstu nabízí skrz potěšení, nikoli utrpení. Tantra přináší jiný pohled na život a sex - nesoustředí se na výkon, ale na prožitek. Z vlastní zkušenosti víme, že mezi láskou a sexem bývá rozpor – můžeme si užít sex s někým, koho nemilujeme a milovat někoho, s kým nám sex nepůsobí potěšení. Tantra učí, jak rozpor odstranit, lásku a sex svést dohromady a udržet.
Stovky českých žen a mužů absolvují tantrické semináře. Přestože jóga a nejrůznější meditace jsou v západním světě poměrně rozšířené, tantru si lidé často pletou například s kámasútrou a vnímají ji jen pro její sexuální aspekt. Tvůrce nového dokumentárního filmu Tantra zajímalo, jestli takové zjednodušení odpovídá realitě a zda vůbec existuje možnost, jak využít starobylou nauku pro zlepšení života, partnerských vztahů a rodinných vazeb v současné době. Dokument Tantra scenáristy a režiséra Benjamina Tučka nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. (oficiální text distributora) -
„Zvedněte ruku, jestli vaši rodiče, vaše rodina, vaše komunita oslavovala vaše sexuální probuzení," ptá se na začátku filmu jeden z anglicky mluvících instruktorů tantry. Jelikož odpověď je asi stejná ve většině civilizovaného světa, tedy záporná, rovnou pokračuje, „…a to je něco, co je potřeba vyléčit". Jakkoliv je tantra v našich krajích spojovaná se sexem, jak ostatně ukazuje úvodní anketa na veletrhu erotiky, v podstatě jde - aspoň podle Tučkova filmu - o jistou formu relaxace kombinovanou se svérázným druhem psychoterapie. Instruktoři tantry brojí proti stereotypům, nejrůznějším tabu a zažitým vzorcům chování, snaží se s člověkem zatřást, nikoliv ale metodou šoku. Malými drobnými krůčky se snaží klienty osvobozovat od předsudků a společenských či partnerských očekávání, učí je poznávat své tělo a formulovat vlastní touhy a přání. Pokouší se o jistou formu detoxikace těla i duše, osobnostní restart, který má člověku pomoct získat zpátky vnitřní rovnováhu, klid a snad i sebevědomí.
Benjamin Tuček, režisér Děvčátka (2002) a spoluautor Mistrů (2004) a Protektora (2009), ve svém dokumentu s teorií ani praxí vyznavačů tantry nepolemizuje, nekonfrontuje ji s ničím dalším, „jen" se ji snaží zprostředkovat divákovi a třeba i pochopit. Divák tak poznává dva instruktory tantry a „jejich" komunity. Účastníme se jejich sezení-ležení, snažíme se pochopit celkový systém i princip a metody právě viděného. Do toho se blíž seznamuje s jednotlivými účastníky kurzů i fanoušky tantry odjinud (herečka Simona Babčáková). Jedna žena mluví o tom, že měla všechno, dítě, práci, manžela, a přesto se necítila šťastná. Díky tantře přišla na to, že nemůže být spokojena se vztahem ani přístupem manžela, když sama neví, co chce. Další se ocitla v pasti milostného trojúhelníku, zmítá se ve vztahu k manželovi a citům k milenci a zdá se, že hrou na pravdu všichni spíš trpí, než aby jim pomáhala. Instruktor tantry definuje lásku jako nekonečnou svobodu, kterou jakékoliv omezování a vlastnění spolehlivě zabíjí... Zkrátka a dobře, na kurzy tantry chodí zpravidla ti, jejichž život se ocitl z nejrůznějšího důvodu ve slepé uličce a oni nevědí kudy kam. Právě v ten okamžik nastupuje víra v duchovnem posvěcené obnovení a obrození sebe sama. - Jaroslav Sedláček (Letní filmová škola)
Matty
"Cítím radost, že ona může cítit radost" Nazí lidé na žíněnkách, objímání šutrů, pár ztopořených bradavek, ale jiné než vágní vysvětlení tantry v nedohlednu. Dokument od lidí, kteří ví pro lidi, kteří ví. Kdo neví, nezví, naopak se bude cítit blbě, že vstupuje na intimní území úplně cizích a anonymních lidí. 40%(10.2.2011)
Djkoma
"Svobodný sex ve školách! Sex o přestávkách!" a toho člověka, co řekl, že "Láska existuje jen v totální svobodě", bych moc rád slyšel definovat to abstraktní slovo na L:). Aby byl svět šťastný, musíme nemít předsudky, nestydět se a spát s každým (nejlépe skupinově se stejně naladěnými!) Konečně už chápu pojem štěstí, když se nechám masírovat čtyřmi ženami, které si myslí, že štěstí, které mi dávají udělá šťastné i je... Nic proti dotyčným, ani jejich "víře" ani tantře, ale taková přehlídka jednoduchosti se příliš nevidí. Není nic lepšího, než dědula (guru) rozdávající moudra a plácající mladou zlobivou dívku po zadečku... ach. Dokonalé. Dokud lidi neporozumí sami sobě, nemůžou chtít být šťastní a to samo o sobě nikdy není univerzální. Není tu žádné udělej tohle, udělej tamto... PS: přes všechnu ironii v komentáři nic neodsuzuji, jen možná méně fanatických pohledů by prospělo. PPS: rozhodne se ten dokument, zda je důležitější fyzično, duševno nebo že to je fuk? Asi jak u koho:)ach ta univerzálnost! PPPS: poslední rýpnutí, ono je fakt jedno, kdo se člověka dotýká a jak?:) To by pak vrchol byl vždy stejně stejný... to je tak směšný...vždyť by ten život táááák snadný:)(11.4.2012)
Payushka
Proti tantře v podstatě nic nemám, mám ale hodně proti dokumentu, který si neustále protiřečí. Vyslechnete si, že fyzično je druhořadé, hlavní je splynutí duší. A to se přece nejlépe podpoří pořádně hlubokým ponořením prstu do zadku, že? Čemu pak má divák v tomto pseudo-dokumentu věřit, když už jeho základní myšlenka popírá v záběrech sama sebe?(9.11.2011)
Traffic
K tomuhle dokumentu nelze přistupovat jako k výukovému/naučnému, ale spíš jako k prakticky-filozofickému příspěvku do debaty o tom, jak vést vlastně život. Někomu to může připadat jako náborový leták do tantrických kurzů, jinému může vadit ta kolikrát až bulvární honba za zprostředkováním těch pravých, nefalšovaných emocí (a do určité míry to jsou námitky oprávněné), ale Tantra za necelých 80 minut naštěstí zvládne předat i řadu myšlenek, které značně nabourávají to, jak většina z nás vede vztahy a zachází sama se sebou, že už jen jejich vyřčení je tady třeba ocenit.(14.3.2011)
Pepinec
Odpad nedávám jen proto, protože ve skrytu duše tajně doufám, že nám Benjamin Tuček v dobré víře chtěl přiblížit něco tuze hezkého. Ovšem způsob, jakým to provedl, učinil z Tantry směšnou oplzlou ohavnost, ke které lidé přistupují v momentě, kdy se jim zhroutí partnerský život...(30.1.2012)
Cimr
Podhodnocený dokument, který se mně osobně líbil jen o trošku méně než dokumenty Klusáka a Remundy. Stejně jako u nich není ani zde dobré hledat přísnou objektivitu nebo zevrubné poučení o tématu ,,tantra vs. Češi". Když se na to ale podíváte jako na dokument o prázdných lidech, kteří jsou schopni kvůli hledání smyslu existence nechat úplně cizího člověka strčit jim prst do zadku nebo se jím nechat plácat přes hýždě jako zlobivé dítě, můžete občas na plátno zírat fascinovaně. Jako já. Nejde o to, že jsou tam nazí lidé a osahávají se, z toho jsem vyrostl. Jde o to, že jsou tam lidé. Lidé podivní, ujetí, trapní, obnažení, tápající a bezúspěšně hledající cosi vyššího, lidé vybízející k úvahám a zkoumání...(16.4.2011)
bartias
Hekání, hýkání a masírování tam, kam si někteří nenechají sáhnout ani od doktora. Taková je Tantra? Kamera sleduje několik sezení, která připomínají dětinské řádění v mateřské školce ale i sraz ubrečených příznivců skupinového sexu. Nelichotivé záběry nepřitažlivých lidí ale žádné vzrušení nevyvolají. Oni se sice vůbec nestydí. Zato vy se budete stydět za ně. Není to ani nijak zvlášť pěkně natočené. Tuček prostě seká jeden podobný výrok za druhým a občas mu přitom do záběru vleze mikrofon. Nekonečný zástup lidí přesvědčených o své pravdě rychle začne nudit. Tantra nepůsobí ani nechtěně komicky jako portrét českých sektářů Ježíš je normální! Ani není stejně mrazivě vygradovaná jako dokument o dětech amerických křesťanských fanatiků Jesus Camp. Tantra je prostě jenom upocená. 3/10(21.2.2011)
ghatos
Filosofické vymezení proti křesťanství stojí za zamyšlení. Chápání těla a duše z jiného úhlu pohledu bavilo, bezzubý guru bavil :), jako celek to někdy selhávalo - nemělo to ucelenější koncept. 45%.(5.8.2011)
Marys
LFŠ 2011: Človek je zas o niečo múdrejší. Z pomalého tempa cez lietajúcich pinďúrov, hopsajúce poprsia a ochlpené rozkroky až po mnohonásobné orgie. Aj tak tomu niečo chýbalo.(31.7.2011)
salalala
Jakože neni to špatnej dokument, ale tak nějak mu zoufale chybí gradace a náboj. Pořád to plyne, plyne a plyne a člověk čeká, co z toho vlastně vyleze a ono nakonec nic. Některý povídání je zajímavý, nejlepší jsou samozřejmě záběry z "terapií". Ty lidi tam vypadaj hodně zajímavě a chtě nechtě se zamýšlíte, jestli byste něco takovýho zvládli. To je ale všecko. Prostě tu chybí styčný bod, vysvětlení a stručný rozdělení tantry, člověk mnohdy neví, o čem je vlastně řeč. Babčáková a její průpovídky tu nemají valný význam a působí jako vata. Tomu dokumentu prostě chybí něco, co by ho učinilo zapamatovatelným. Je to zručně natočený, má to dobrou kameru, ale trochu to pokulhává ve scénáři. Pro mě zajímavý zážitek a čistý průměr. 50%(8.2.2011)
cuchillo
odpad!Tak tohle opravdu ne! V podstatě se 77 minut koukáte na swingers party a posloucháte řeči o tom, jak je tantra úžasná, osvobozující a pomalu vás vyléčí z rakoviny (je to takový všelék). Nevěru okecávají tím, že si s tím druhým protějškem mají energeticky víc co říct; když dva mužští mastí třetímu zadek, tak to prej není gay; při porodu zažívají multiorgazmus...WTF? Banda okolo tantry (té z dokumentu) se chová jako sekta. To je ovšem jejich věc. Když jim tohle uspořádání vyhovuje, proč ne, jen ať s tím nikoho neotravují a proboha hlavně, ať o tom nikdo netočí. Škoda filmu. Guru z Británie je kapitola sama pro sebe. O něm si myslím, že o tantře "učí" jen proto, aby se mohl koukat a občas si šáhnout na ženskou. Jinak by se k žádné ženské nedostal, každá normální by po tom, co by ho uviděla, utekla. Kdo by nezdrhal před upocenou bečkou se zkažených chrupem?!(31.5.2011)
Olík
Pokud se chce dozvědět něco o Tantře jako takové, budete muset absolvovat nějaký ze seminářů nebo zvolit jiný zdroj informací. Dokument Benjamina Tučka je jenom nezáživná reklama z úst těch, kteří kouzlu tohoto učení již propadly prošpikovaná záběry prapodivných infantilních grupen party skupinky čtyřicátníků.(29.3.2011)
Allan
Taková malá kolektivní řezničina stříknutá žvásty o prozření, hekáním a funěním různých intenzit, to vše za doprovodu kolozubého pupkatého guru. Lze konstatovat, že jsem konečně nalezl důstojný pořad pro silvestrovskou noc.(27.4.2011)
Furmi
Chápem východne zvyklosti a miešaninky náboženstiev zo zvrhlosťami ktoré má v sebe snád ale každý človek takže nieje čo riešiť :D ... Už len krajšie obecenstvo a bolo by o o 3 hviezdičky hore povedzte úprimne kto by nedal :D ... Ale vážne je dokument dosť o ničom po stránke dokumentaristickej, no po stránke obsahovej je miestami tip top aj v tých silne emočných scénach. Je vidieť hlbku toho pocitu aký tý ľudia prežili (God is in all of us ... something will on that ). 55%(1.12.2011)
Rockerman
Co říci k tomuto dokumentu?Kdybych hodnotil jen to,jak je to natočeno,asi by to nedopadlo moc dobře.Je totiž v podstatě propagace těchto praktik nebo terapií.Chybí zde nějaká polemika,natož kritika tantry.Jasně když už se někdo dá na něco tak kontroverzního,tak to musí chválit,aby nebyl za blbce.Na druhé straně,kdybych se na to podíval nezaujatým pohledem,tak musím říct,že všem těm,kteří v tom filmu tvrdí,že jim to pomohlo v životě (a to nejen v tom sexuálním) s partnerem,tak já jim to věřím.Je v tom velká dávka odvahy a exhibicionismu.Podobá se to trochu divadlu.Nemyslím si ale,že tyto metody jsou pro nějakou širokou obec lidí.Naopak jen pro úzký kruh lidí.Protože my jsem prostě tak vychováni.Opravdu nevím kolik lidí by sneslo pohled na to,jak vám tři úplně cizí lidé "obhospodařují" partnerku či partnera.Na začátku jim to,možná nevadí,ale při nějakém konfliktu to může být součástí výčitek atd.Film je to pro zajímavost na jedno shlédnutí dobrý.Kdo však tantře nefandí a nechce se jí zabývat,je fakticky bezcenný.(22.3.2011)
MyrnaAlec
Kouzlo tantry musí být ultra silné, neboť v osobě fyzicky odpudivého "Mistra" (20kg nadváhy, chybějící chrup, strašný účes) došlo ke svému naplnění, když dokázal obloudit absolventku kursu, s kterou plánují rodinu. Soubor dalších účastníků je přehlídkou naivity a lidí, kteří neznají samy sebe ani ve středním věku. Poznatek, že sex je príma , snad vědí už na střední. A parta "tantriků" , kteří se koupou v plavkách ??? No to si ze mě děláš p.... !!!(7.4.2011)
fortex
prostě někteří lidé jsou ve své hlouposti nenapravitelní a ten vrchní tlustý tantrista s dvěma zuby je skutečně obzvláště odporný prostě hnusák(13.12.2011)
serc
Téma tantry má podle mě velký potenciál, od filmu jsem si sliboval víc než plytký a naprosto chaotický sestřih záznamu kurzů (bez jakéhokoli vysvětlujícího komentáře, díky čemuž se divák v určitých chvílích cítí jako by se díval na orgie Svědků Jehovových), interview a dalšího jinak i zajímavého materiálu. Nevím, jestli se autoři snažili z tantry udělat akční film, každopádně se jim to nepovedlo.(19.3.2011)
jardik
odpad!Ne dokument o tantře, ale reklama na tantru - jako další z již tolika objevů z východu, drasticky překopaných, poevropštěných a hlásajících: Tohle ještě evropan nezažil! Tohle je něco úžasného a nového, osvobozujícího, nejkrásnějšího, dávající odpověď na všechny vaše nekonečné otázky. Našel jsem jedinou větu, která by mohla být nejen reklamou na tantru (nebo jednostrannou manipulativní snůškou slov které teď letí), ale i otázkou k zamyšlení: "To jak se z naší společnosti víra a náboženství vytratily, lidi hledají pak v takovejchhle východních směrech". Bohužel to už je taky minimálně 40 let stará myšlenka a ostatní rádobyobjevné myšlenky mi začaly postupně lézt z druhého ucha ven; mezitím jsem jen zkoumal, kteří lidé se před tou kamerou necítili, protože nevěřím, že každej na tom workshopu byl s natáčením ok. Tedy, kdyby to nebylo o naháčích a sexu, ani zbla by to nešlo do kin a přiznám se, ani já bych se na to nedokoukal.(21.3.2011)
Alhazred
odpad!Pre mňa rozhodne odpad. To, čo v dokumente uvidíte, je v podstate swingers-party zaobalená do plkov o východnej filozofii. S tantrou to nemá nič spoločné. Za pozornosť stojí najmä manžel jednej z účastníčok, ktorý sa zmieruje pomocou tantry s jej milencom... a že na toto prispeje Fond na podporu českej kinematografie, je iba dokonalá bodka tejto dokumentárnej paródie.(26.2.2011)