Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jestli mě čeká peklo, budu tam taky hrát na piano !" ----- Dravá a živelná, divoká a pobuřující ... víc než zdravě sebevědomá - až arogantní ... a především VELICE rytmická záležitost, která svůj výraz vědomě připodobňuje naturelu své ústřední postavy. Nicméně - jak všichni dobře víte - každý svého štěstí strůjcem, jiný kraj, jiný mrav a pýcha předchází pád ... nebo - lépe řečeno - nikdo není nedotknutelný, moc médií je nezpochybnitelná (někdy až trochu děsivá), hlad po bulvárních informacích neutuchající a přízeň fanoušků i štěstěny povrchní a nestálá. Víte ... nebyl prvním ani posledním, kdo si do sytosti užil letu v oblacích i tvrdého a nedobrovolného návratu na pevnou zem ... mezi obyčejné smrtelníky - poté, co se provokativně přiblížil ke slunci. Ovšem -.prodělanému karambolu navzdory ... jeho nespornou výhodou zůstalo MLÁDÍ - deviza, kterou si za peníze nekoupíte ... a NADÁNÍ - dar, který můžete přičíst na vrub Bohu stejně jako Ďáblu ... záleží toliko na úhlu pohledu. Ale ... ruku na srdce: Kdyby tím nejúspěšnějším a nejznamenitějším Ďáblovým počinem bylo vynalezení rock´n´rollu a následné vyslídění vhodných adeptů, kteří ho uvedou na světovou scénu, byla by Země dobrým místem pro život ... tím nejlepším. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se by se neměly tolerovat ani Woodymu Allenovi, natož Jerry Lee Lewisovi. Ale na druhou stranu, co čekat od "prvního rock'n'rollového bouřliváka", než že vznešeně řečeno pojme za ženu třináctiletou sestřenici? Film mapuje to zřejmě nejzajímavější a nejkontroverznější období Lewisova života, tj. letem světem od dětství, kdy objevil černošskou muziku (mimochodem ten bar, odkud Lewis ukradl pár "svých" hitů, vypadal docela odvazově), obří ego, nulovou zodpovědnost a pohyby zfetovaného pacienta s Parkinsonem, přes jeho vzestup na vrchol až po pád z něj díky té "drobné nepříjemnosti" s pochopitelným veřejným odsouzením za v lepším případě hebefilní sklony. Návrat ke slávě, který Lewis zaznamenal ke konci šedesátých let na country scéně, už zde k vidění není. Poněkud nepřekvapivě hudba vynikající (a Dennis Quaid se skutečně naučil hrát jako Lewis, byť slyšený výsledek je znovu nahraný originál), Winona Ryder ve svých osmnácti sice křehoučká, ale na třináct opravdu nevypadající (což je možná dobře, protože film je poměrně explicitní), a Dennis Quaid naprosto strhující bezcharakterní hovado s "talentem od pánaboha". Great Balls of Fire! jsou poctivý životopisný film a pomník vynikajícího raného rock and rollu navrch. Osmdesátka mi sice přijde trochu nadsazená, ale dejme tomu, že hlavní role byla o něco náročnější než jiné srovnatelné kousky:) Takže ano, 80%. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Let´s go. Sing with us this song. Elektrizující, vzývaná, stržená hvězda /z/ pódia. Už ne na kroutivé boky v rytmu Elvise, ale na hudbu Jerryho Lewise se třeste. Vybral si...svou cestu. Showman oddaný své lásce. Ruce božské, s pianem už navždy srostlé. Jeho koncerty jsou maximálně ďábelské. Génius s provokací umělce se nezapře. Se svatozáří na něho nechoďte. Očitá pikanterie vystupňovaných privátních vášní, spuštěná do éteru tu je, nic pro sucharskou elitu, konzervativní a naškrobené jedince. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Great balls of fire je skvělý film, nabitý stejným množstvím energie jako hudba skvělého rock n' rollového zpěváka a pianisty Jerry Lee Lewise. Dennis Quaid zahrál excentrického hudebníka s obrovskou chutí a noblesou. Tenhle film nenudí ani na vteřinu, ale osobně doporučuji shlédnout alespoň scénu, kdy Jerry Lee proti své vůli vystupuje na koncertě před Chuckem Berrym a ne až na závěr jako hlavní hvězda. Vlétne tedy na jeviště a rozpálí diváky svým hitem. Na závěr klavír zapálí a to už fanoušci doslova lezou po zdech. Vzápětí odchází z jeviště a předává Chucku Berrymu diváky se slovy: "They're yours" s vědomím, že už je černošský kytarista nedokáže ničím překvapit. Tato scéna totiž přesně nastiňuje celou osobnost Jerry Lee Lewise, hudebnika, kterého už naše generace neznají. Možná že kvůli tomuhle nemá Lewis tento film rád. Ukazuje ho přesně takového jaký byl. ()

Valdorffun 

všechny recenze uživatele

V mých očích velmi parodický životopisný příběh rock’n’rollové legendy Jerry Lee Lewise. Nevím, jestli to bylo veselým rozpoložením, při kterém jsem film sledoval, ale hltal jsem každou scénku a obdivoval, jak to klape jako švýcarské hodinky. Sebeparodující Dennis Quaid, rozkošná Winonka ( já jí těch třináct let věřil!) a i ostatní nezaostávají. Asi se na to nebudu dívat víckrát, abych si nepokazil ten naivní feeling, který ve mně setrvává ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Winoně Ryder bylo v době natáčení téměř dvacet let a od její filmové matky, kterou ztvárnila Lisa Blount, ji tak dělilo pouze necelých čtrnáct let. (Cherish)
  • Jerry Lee Lewis nenáviděl film i knihu své exmanželky, podle které byl film natočen. Stejný názor měla i jeho sestra a spoluautor knihy Murray Silver Jr. snímek zas považoval za odtržený od reality. Režisér Jim McBride později přiznal, že svůj film nechtěl stavět na faktech, ale knihu použil spíše jako odrazový můstek. (StarsFan)
  • S výjimkou několika složitějších scén Dennis Quaid ve filmu skutečně hrál na piano. Nicméně aby svou postavu realisticky zvládl, učil se od Jasona D. Williamse, který ho právě v těžších partech zaskakoval. V době natáčení uměl Quaid hrát na piano sotva dva roky, zatímco na kytaru hrál 20 let. (StarsFan)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama