Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký muzikál Pomáda z roku 1978 patřil v době svého uvedení k nejnavštěvovanějším snímkům ve všech zemích. Vznikl podle úspěšné jevištní předlohy Jima Jacobse a Warrena Caseyho. Děj nás zavede do střední školy Rydell v padesátých letech. Danny Zucco, žák posledního ročníku, se po prázdninách opět setkává se svými kamarády. Ohromí je líčením svého milostného dobrodružství u moře. Mezi dívkami se objevuje nová žákyně Sandy. I ona se pochlubí svým prázdninovým setkáním s fantastickým chlapcem, s nímž prožila krásný milostný příběh. Když se "letní milenci" náhle setkají na Rydellu tváří v tvář, téměř ztratí dech. Jenomže láska v novém prostředí školy a spousty kamarádů má úplně jiná pravidla než na osamělé mořské pláži. V hlavní roli zpívá, hraje a tančí populární dvojice John Travolta a Olivia Newton-Johnová, kteří se tímto snímkem stali idoly mladé generace. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (71)

  • Natáčení tanečních scén ve školní tělocvičně trvalo dva týdny a probíhalo v létě, kdy byla škola zavřená. Tělocvična neměla klimatizaci a dveře musely být během natáčení zavřené, aby nenarušovaly osvětlení, takže v budově bylo velmi dusno. Nejeden komparzista musel opustit sál kvůli tepelným šokům. Michael Tucci (Sonny) zkolaboval a musela ho odvézt záchranka. (ČSFD)
  • Když byla do role Sandy obsazena zpěvačka Olivia Newton-John, musel být původ její postavy změněn, aby odpovídal jejímu původu. V původním broadwayském muzikálu byla Sandy americká dívka a její příjmení bylo Dumbrowski. Ve filmové verzi se z ní stala Sandy Olssonová z Austrálie. Scenárista a producent Allan Carr se s Olivií Newton-John setkal na večírku pořádaném australskou zpěvačkou Helen Reddy, kde ho velice okouzlila a prosil ji, aby roli vzala. (ČSFD)
  • Původně bylo v plánu udělat ze známého broadwayského muzikálu animovaný film. Animované jsou nakonec pouze úvodní titulky. (Duoscop)
  • Střední škola Rydell High je složená ze tří reálných škol. V jedné se natáčely interiéry, ve druhé hřiště a exteriéry a třetí pak sloužila k natáčení finální scény na pouti. Pouť byla ve městě jen jeden den a štáb závěrečnou píseň "You're The One That I Want" natočil během jednoho odpoledne. (Duoscop)
  • Chytlavý song „Greased Lightning“ měl původně zpívat filmový Kenickie (Jeff Conaway), ale Travolta (Danny) si ji u režiséra vyprosil. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. června 1978 v New Yorku. (Varan)
  • S výdělkem 188 755 690 amerických dolarů v USA je Pomáda v domovské zemi k roku 2013 nejvýdělečnějším muzikálem. (GreatestFan)
  • Katolická organizace Legie slušnosti Pomádu zařadila na seznam nepřijatelných filmů. (Krissty)
  • Štáb spotřeboval během natáčení téměř 100 000 žvýkaček. (Davosh)
  • Natáčelo se v Los Angeles od 27. června do 14. září 1977. (M.B)
  • Jen reklama vyšla na 5 000 000 dolarů. (M.B)
  • Roli trenéra Calhouna měl původně hrát Harry Reems, ale producenty byl na poslední chvíli nahrazen Sidem Caesarem. Důvodem bylo, že Reems byl notoricky známý pornoherec z filmu Hluboké hrdlo (1972). Harry Reems doufal, že díky obsazení v Pomádě nastartuje kariéru v Hollywoodu, což se nestalo. (FilmFan24)

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Zemřela herečka Olivia Newton-John

Zemřela herečka Olivia Newton-John

08.08.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Ve věku 73 let zemřela australská tanečnice, zpěvačka a herečka Olivia Newton-John, kterou diváci budou pravděpodobně nejvíce znát díky její roli v legendárním… (více)

Prequel Pomády našel režiséra

Prequel Pomády našel režiséra

23.07.2020

Studio Paramount našlo režiséra pro svůj oznámený prequel muzikálu Pomáda. Snímek Summer Lovin’ natočí Brett Haley (V rytmu srdce, Všechny malé zázraky) scénáře od Leah McKendrick (M.F.A.). V… (více)

Pomáda se dočká prequelu

Pomáda se dočká prequelu

10.04.2019

41 let od premiéry slavného muzikálu Pomáda se studio Paramount Pictures rozhodlo pustit do práce na prequelu. Scénář píše John August (Velká ryba), příběh by pak měl pojednávat o létě, během kterého… (více)

Reklama

Reklama