Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (41)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Beverly Hills. (Varan)
  • Natáčelo se od 27. listopadu 1989 do 25. května 1990 v Itálii, New Yorku, Vatikánu, New Jersey. (Varan)
  • Uprostřed natáčení zjistili otci Diane Keaton (hrající Kay Adams Michelson) nádor na mozku. Režisér F. F.Coppola umožnil Diane na tři týdny přerušit natáčení a odletět do USA. Ve stejné nemocnici v Los Angeles v tu dobu podstupoval chemoterapii i Tom Rosqui, mafiánský pěšák Rocco Lampone z Kmotra II (1974). (kenny.h)
  • Když zhroucenou Winonu Ryder nahradila v roli Mary režisérova dcera Sofia Coppola, prohlásil F. F. Coppola, že roli stejně psal pro ni. Situaci přiletěl řešit do Palerma jeden z výkonných ředitelů Paramountu Sid Gannis, ale obsazení se již nezměnilo. Výkon Sofie kritika hodnotila jako fatální a mimo jiné za něj "obdržela" Zlatou malinu (Razzi awards) kategorii nejhorší herečka ve vedlejší roli a nejhorší nová hvězda roku 1990. (kenny.h)
  • Mary Corleone měla původně hrát Julia Roberts, ale protahované natáčení kolidovalo s dalšími projekty stoupající hvězdy, proto se rozhodla odejít. O roli projevila zájem zpěvačka Madonna, ale Coppolovi se pro Mary zdála být příliš stará. (kenny.h)
  • Lucy Mancini (Jeannie Linero), milenka Sonnyho Corleone (James Caan) se v knižní předloze po Sonnyho smrti přestěhovala do Las Vegas a nebyla těhotná; se Sonnym dítě neměla ani nečekala. Z toho důvodu nebylo možné, aby Michael Corleone (Al Pacino) byl Vincentův (Andy Garcia) strýc. (Hopkins)
  • Michael Corleone (Al Pacino) hned v úvodu filmu při rozhovoru odmítá nabídnutou cigaretu a nekouří ani po zbytek filmu, přestože v obou předchozích dílech cigaretu téměř nepustil z ruky. (dokec)
  • Postava Joeyho Zasy (Joe Mantegna) byla založena na šéfech dvou gangů ze šedesátých a sedmdesátých let: Joe Colombovi a Joe Gallovi. (HellFire)
  • Na rozdíl od dvou prvních částí vznikl Kmotr III až na několik scén prakticky celý v Itálii (exteriéry byly pořízeny v Římě a jeho okolí). (kapsomut)
  • Tržby v USA za první víkend: 6 387 271 amerických dolarů (1820 kin). Náklady na výrobu: 54 milionů dolarů. (Steew)
  • Francis Ford Coppola natočil film za nevýhodných podmínek. Studio Paramount mělo v té době finanční problémy, takže rozpočet celého filmu činil 56 milionů amerických dolarů a Coppola dostal za scénář, produkci a režii snímku pouhý 1 milion dolarů. (don corleone)
  • Andy Garcia (Vincent Mancini) trval na použití opravdového revolveru místo atrapy. Následkem toho při filmové bitce ošklivě poranil dubléra. (don corleone)
  • Když film vyšel na VHS (1991), byla limitovaná část nosičů ve zlatém designu místo obvyklého černého. (don corleone)
  • Před samotnou realizací Kmotra III vstoupila na scénu třikrát Kmotřička Smrt. První volbou pro Mary Corleone byla Rebecca Schaeffer, bohužel zemřela ještě předtím, než byly dohodnuty patřičné detaily. Joe Spinell (Willi Cici) byl těsně před natáčením nalezen mrtev ve svém bytě v Queens - dodnes kolem jeho smrti panují dohady. Do třetice se začátku prací nedožil Corrado Gaipa - roli Dona Tommasina po něm převzal Vittorio Duse. (don corleone)
  • Film je mimo jiné postaven také na knize "In God´s Name" (1984) autora Davida Yallopa. Pojednává o měsíčním úřadování papeže Jana Pavla I. a jeho záhadném úmrtí. (don corleone)
  • Rok úmrtí Michaela Corleone (Al Pacino) nebyl ve filmu zveřejněn, ale v bonusových materiálech na DVD je uveden rok 1997. (don corleone)
  • Pohřeb Michaela Corleone (Al Pacino) byl ve scénáři, několikrát se zkoušel, ale nikdy nebyl natočen. (don corleone)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama