Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (751)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kmotr III je nastavovaná kaše. Zatímco I. vcelku věrně zvtárňuje knižní předlohu a II. na ni plynule navazuje, trojka mi připadá jako zcela zbytečná. Není na co navázat, posuny v ději jsou tak veliké, že jde o samostatný příběh násilím naroubovaný na předchozí děj. Z Connie se stává právoplatná mafiánka, co vraždí a schvaluje vraždu, proměna Al Pacina je natolik markantní, že typově neodpovídá Mikemu, skoro k neuvěření, že jde o jednoho člověka. Přerodem ve zbožného katolíka financujícího Vatikán ztrácí na věrohodnosti. Celý příběh vyústí do marnosti - zlo plodí zlo, děti pykají za hříchy svých rodičů. Žádný světlý bod do budoucna. Ano, je to dobře natočený film, ale mě se nedotknul. I když režisérova dcera je opravdu krasavice. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Trojka ako záver trilógie ma bavila o čosi viac ako dvojka (predovšetkým to bolo kratšie), no čakal by som od zavŕšenia trilógie viac. Pacino je tu znova skvelý a páčilo sa mi, že sa to odohráva o niekoľko rokov neskôr, kde je Michael Corleone starý a chorý a niekoľko vecí vo svojom podniku musí prehodnotiť. Chýba tu síce Robert Duvall ako Tom Hagen, no veľkým plusom je synovec Michaela. Skvelý Andy Garcia ako horko krvný mladík Vincet. No samotný príbeh moc toho neponúkol. Prvá polovica ma celkom bavila a finále v divadle bolo tiež zaujímavé, tak isto aj akcie viac pribudlo, vlastne je to asi najakčnejší diel (pekný masaker s helikoptérou), ale ako celok je to pomalé a tak ako v predošlých dieloch, aj tomuto chýba väčší spád. 60 - 3* ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda absence silnějšího děje, jinak bych až na drobnosti opět neměla co vytknout, snad jen že první část byla mírně nezáživná. Největší obavy jsem měla ze zatracované Sofie, ale nakonec nebyla tak hrozná. Dokud neotevřela pusu... Ovšem ne, že by byla až tak strašná, že by zkazila film, na to je Kmotr příliš dobrý. Ještě ale škoda necitlivého odstranění Toma Hagena, film ho dost postrádá a Kmotr III vůbec trpí nedostatkem známých tváří z předchozích dílů. I tak ale je na co koukat. Člověk si může uvědomit, jakou Michael (i ostatní - Connie, Kay...) ušel od prvního dílu cestu a jak moc se změnil. Pacino předvedl svoje hluboké pokání nadmíru přesvědčivě a konec v opeře našponuje nervy k prasknutí. Ovšem celkově měl na mě třetí Kmotr asi nejmenší dopad, to však může být jen tím, že první dva díly jsou tak moc dobré, že by bylo zatraceně těžké natočit ten třetí ještě líp. Rozhodně se u mě řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ve třetím díle ságy chybí mně nejbližší postava právníka Roberta Duvalla a vůbec chemie mezi členy klanu, kterého byl právě on stmelujícím prvkem. A Pacinův Michael Corleone je hodně jiný - neřekl bych, že od předcházejícího filmu uběhlo osm let, ale spíše dvacet. Přesun na rodnou Sicílii a dealování s církví pro vstup do nejvyšších mocenských sfér je ale úrodnou půdou pro další panoptikum zkorumpovaných grázlů, a Michaelova reflexe vlastního života s ničivou tíhou výčitek svědomí z filmu dělá důstojné uzavření trilogie. A taky nejemocionálnější. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Kmotrovi III chybí k pěti hvězdičkám jen velmi málo. Je sice škoda, že ta nádherná atmosféra první poloviny dvacátého století je nenávratně pryč a sledujeme Corleonovy již v sedmdesátých letech, ale krom toho se kvalitativně Kmotr III od svých starších (a takřka dokonalých) bratříčků odlišuje jen několika drobnějšími chybkami (tu a tam horší herecký výkon, sem tam zbytečné scénaristické kličkování), které nejsou až tak závažné, ale spolu z absencí pravé kmotrovské atmosféry trochu snižují divácký zážitek. Ovšem záverečná půlhodinka je prostě úžasná. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (41)

  • Francis Ford Coppola natočil film za nevýhodných podmínek. Studio Paramount mělo v té době finanční problémy, takže rozpočet celého filmu činil 56 milionů amerických dolarů a Coppola dostal za scénář, produkci a režii snímku pouhý 1 milion dolarů. (don corleone)
  • Když film vyšel na VHS (1991), byla limitovaná část nosičů ve zlatém designu místo obvyklého černého. (don corleone)
  • Na rozdíl od dvou prvních částí vznikl Kmotr III až na několik scén prakticky celý v Itálii (exteriéry byly pořízeny v Římě a jeho okolí). (kapsomut)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama