Reklama

Reklama

Architekt Paul Kersey hájí v Los Angeles zákon po svém. Najde si přítelkyni, jejíž dcera zemře na předávkování drogami. Kersey se vydává do soukromé války. Má v plánu rozbít drogový kartel. (Ouwen)

Recenze (63)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát od jednotky znova funguje aj dramatická línia. Zápletka trochu pripomína Pre hrsť dolárov. Bronson tak trochu z donútenia, ale vzhľadom na ďalšiu stratu v súkromí, s nadšením likviduje členov dvoch mafiánskych gangov a nakoniec ich poštve proti sebe. Nie je to zlé, ale mimo akcie trochu nuda. Poriadne grády film naberie až v posledných 15tich minútach, keď sa naplno odkryjú všetky karty. Príjemnou zmenou bolo, že tentoraz Bronsom nelikviduje len nejakých tupých pankáčov, ale o trochu schopnejších mafiánov. Ale až na toho finálneho mohli byť trochu schopnejší. Príliš dlho to Bronsonovi vychádzalo ako po masle. Ďalším plusom je konečne zmena v spôsobe smrti Bronsonovej rodinky. Konečne vymysleli niečo iné ako znásilnenie. Z budúcich hviezd sa tu tentoraz mihol mladý Trejo bez dlhých vlasov. Tento diel je jediným štandardným akčniakom. Jednak je tu dostatok akcie a jednak je to pojaté celkom normálne. Žiadne komické absurdnosti ako v trojke. Takže výsledkom je príjemný nadpriemerný akčniak s už tradične s osudným vyústením pre Bronsonovú famíliu. 6/10. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ve trojce Paul Kersey kosil zločince za potlesku přihlížejících čumilů, ve čtyřce už zase zabíjí skrytě a anonymně. Další pokračování vraždícího architekta je civilnější než předchozí díl, což je určitě škoda. Cesta msty New Yorkem byla zábavná a nepotřebovala k tomu ani emoce, ani žádnou hlubší zápletku. J. Lee Thompson se pokusil o obojí a dejme tomu že sem mu toho podařilo dosáhnout, bohužel zábavnost pokulhává. Bez napětí a atmosféry prvního a druhého dílu zůstala z filmu jenom tupá akce s nádechem sedmdesátkového thrilleru. Bronson je zase o pár let starší a i když mu charisma rozhodně nechybí, toho vigilanta mu věřím čím dál míň. Dědictví Michaela Winnera ale zůstalo zachováno. Kersey pořád ovládá těžké zbraně, má perfektní výcvik v přežití a zřejmě disponuje imunitou před policií. Škoda tohohle prapodivného kočkopsa. Celá série měla už dávno skončit a nebo pokračovat cestou pravověrného trashe. ()

Reklama

Knor 

všechny recenze uživatele

Tahle série má dokonalou sestupnou tendenci. Přiveďte si do rodiny Charlieho Bronsona a máte jistotu, že to někdo z vašich milovanejch odsere aby se mohl Charlie mstít a vybíjet hajzli, v tomto případě drogový kartely včetně jejich bosů. A jde mu to, i přes to, že by už měl jen luštit křížovky a přepočítávat důchod. Chybí mi tu krvavost a přece jen efektnější likvidace grázlů. Je to už přece jen čtvrtej díl a opakování toho samého do nekonečna nikoho moc bavit nebude. Každopádně to pořád ještě celkem jde, ale z celé série je to největší slabota. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Už je to prostě slabé, a ta se tvůrci rozhodli, že z Paula Kerseyho udělají v podstatě klasického akčního hrdinu, drsňáka, který prochází městem a zabíjí. Už v něm není nic z toho, co ho dělalo zajímavým v prvních dvou filmech, už v sobě nemá skoro nic uvěřitelného, už není jen člověk z lidu. Už je prostě drsný zabiják. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film s Charlesom Bronsonom z jeho známej série. Má veľmi dobrý príbeh o architektovi, ktorý po nešťastiach v minulosti chce byť konečne šťastný s novou rodinou, ale to končí vo chvíli, ked´ jeho budúca nevlastná dcéra umrie na predávkovanie drogami. A tak prijme ponuku od neznámeho bohatého muža skoncovať s miestnymi drogovými organizáciami, k čomu dostane aj výzbroj a informácie. So spracovaním som nadmieru spokojný, toto je jediný diel celej série, ktorý spĺňa požiadavky klasického akčného filmu, teda rýchly úvod, jasne daná motivácia hlavného hrdiny a potom už len samá akcia, pričom film si stále ponecháva aj zvyšné prvky Bronsonových filmov osemdesiatych rokov. A navyše poteší aj jeden zvrat, ktorý filmu len prospeje. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Tvoria ju hlavne prestrelky, či už dlhšie alebo len krátke likvidácie strelnou zbraňou a niekoľko kratších ručných stretov. Síce nevyniká originalitou a ani prílišnou rozmanitosťou, ale je slušne natočená, s viac než dostatočným počtom zabitých a poteší aj rozmanitosť zbraní a dobre zvolené prostredia pre akciu. Najviac sa mi páči záverečná prestrelka medzi hracími automatmi a celá situácia v byte zabijaka, no všetka akcia je na tom dobre. S hereckým obsadením som spokojný, Charles Brosnon, jeho žena a dobrí záporáci. Réžia a technická sú bez problémov. Celá táto séria mi celkom dobre sadla a tento diel je podľa mňa najlepší, či už po stránke akcie alebo príbehom. 76% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Filmy tejto série s nepárnym číslom sa odohrávajú v New Yorku a všetky filmy s párnym číslom sa odohrávajú v Los Angeles. (m.a.t.o.)
  • Pôvodný scenár G.M. Hickmana bol viac existenciálny, ale štúdio Cannon ho neustále nútil k zmenám, aby oslovil publikum, ktorému sa páčili predchádzajúce časti. Nakoniec jediná scéna, ktorá z pôvodného scenára ostala, bola tá úvodná. (m.a.t.o.)
  • V dôsledku obrovského kasového prepadáku filmu Piráti (1986), taktiež z produkcie spoločnosti Cannon, museli byť rozpočty všetkých pripravovaných filmov, medzi nimi i tohto, okresané na maximálne 5 miliónov dolárov na film. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama