Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční film z roku 1987, přímo nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal odrazovým můstkem v kariéře Jeana-Clauda Van Damma. Do té doby neznámý Belgičan se díky němu dostal do povědomí diváků - a také producentů, kteří ho začali obsazovat. V tomto snímku si fanouškové žánru jistě vychutnají i výkon jednoho z nejpopulárnějších "záporáků" hongkongských arén Bola Yeunga, jenž představuje hrdinova zákeřného protivníka.
Málokdo ovšem také ví, že Krvavý sport je o životě a začátcích skutečného "bojového umělce" Franka Duxe (čti ďuks), jenž se s konečnými výsledky svých soubojů stal legendou bojového umění (56 knockoutů a 300 bodových vítězství). Dokonce Dux sám dohlížel na bojovou choreografii filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (561)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních Van Dammeových filmů, který mi dlouho chyběl do "sbírky":) Na svoji obranu podotýkám, že to je hezkých pár let zpátky.:) O něco podobného se pokusil ve vlastní režii Soubojem Cti, který byl o poznání dražší a co do stylů i zajímavější, ale kam se nějaký Mongol hrabe na Bolo Yeunga... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak tenhle turnaj v kumite mohli označit jako utkání nejlepších bojovníku světa, když jsem tam chyběl já. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl vůbec první film s Van Dammem, co jsem viděl, a dodnes patří k tomu nejlepšímu, co tenhle trhlý Belgičan natočil. Ale jelikož nemám moc rád akční béčka, nemá nárok na více než dvě hvězdičky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se podíval na Krvavý sport, který mi připomněl, jak se má dělat správný bojový film v aréně. Van Damme zářil a měl na to. Hrál v těch starých dobrých filmech kluky, kteří se z ničeho dostali k něčemu a co je hlavní, měli v srdci pokoru. Tu ale Jean Claude paradoxně film od filmu ztrácel, až začal fetovat a skončil v léčebně. Na jeho vrcholnou formu se každopádně nádherně kouká kdykoliv, jak v mládí, tak v současnosti a co je hlavní...neomzrí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Chápu, že pro véháeskové nostalgiky a pamětníky je tohle legenda, ale viděno střízlivě nenabízí Krvavý sport vůbec nic zajímavého (snad jen ukázku několika exotických bojových stylů). Příběh je nicotný, herecké výkony nesnesitelné (zejména Jean-Claudovy pokusy o ventilování velkých emocí povzbuzují peristaltiku střev přímo hromsky), boje tak nějak statické, nezajímavé... Nevím, Van Dammův styl mě nijak neoslovuje. Jedinou silnější emocí bylo nepříjemné svírání v oněch citlivých mužských partiích, když hlavní hvězda předváděla rozštěpy. Estetický dojem veškerý žádný. A pokud už nesměle zaškrábal na okénko, zaručeně ho sejmul syntetický soundtrack alá léta 80. Ne, tohle vážně nemusím... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Z pohledu mojí nostalgie ne ti jednoznačných 5* a poděkování za ty vhsky s jednohlasným dabingem. Dnes už jinak ovšem nefunkční a velice naivní. Dětství už nikdo nezmění. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

No já nevím, za co bych tu hvězdičku dal...na vlně nostalgie v tomto případě nejedu, a i kdybych chtěl ohodnotit Van Dammeovu herecko-anatomickou invenci, skončím stejně zase jen u jeho tělesných dispozic, protože nic jiného, cokoliv byť jen minimálně herecky kreativního nenabízí. Choreografie bojových scén k smíchu, scénář prostinký jak zápletka Pařezové chaloupky. Tak možná z nostalgie za ty dispozice... ale to bych nesměl mít zapnutý zvuk! Sakra, slyšeli jste tu příšernou hudbu?! Jestli to mělo soundtrack, tak je to ten nejhorší filmový všech dob...kam se hrabe Michal David...:-( ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Docela v pohodě film, když jste schopní přijmout tu naprostou naivitu. "Krvavý sport" obsahuje vše co má bojové béčko z 80. let z produkce Cannonu mít. A to hodného šikmookého mistra u kterého hlavní hrdina absolvuje tvrdý trénink. Dále namakaného a podlého záporáka, který ze začátku vyhrává, ale pak stejně dostane do držky, a nakonec nesympatická rádobyhezká ženská (která naprosto neumí hrát) do které se hlavní hrdina zamiluje. Jean-Claude Van Damme podává roztomile sračkovej výkon, což ovšem vynahrazuje roznožkama a všema těma kopama a cvikama. Akorát jsem nestihnul tu komickou figurku jménem Jackson co vypadá jak Peter Jackson. Film, který v podstatě načnul žánr "arénovek" bez kterého by dnes nebyl "Mortal Kombat" a "Kickboxer," ale zase ani "Souboj cti" a to by vůbec neškodilo. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Paul Hertzog : 1. Steal the Night - Michael Bishop ,2. Kumite ,3. Captain ,4. Flashback Montage ,5. In Hong Kong ,6. The Walled City ,7. Dim Mak ,8. Police ,9. First Day Montage ,10. Fight to Survive - Stan Bush ,11. Morning After ,12. Second Day ,13. Samoan Balls ,14. Jackson Falls ,15. On My Own Alone - Stan Bush ,16. Here for the Final?/Inspector, No! ,17. Paco vs. Dux ,18. Chong Li Kills ,19. Preparation ,20. Finals/Powder/Triumph ,21. Fight to Survive (End Title) ,22. Steal the Night ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Takže tady vyzdvihnu jenom samé klady, kterým je… chvilka napětí.. Van Dammův zadek, který ve filmu odhalil :o)) A dále se raději nevyjadřuji :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Van Dammeův film a atraktivní (rozuměj nesmrtelné) turnajové téma. I s velkým odstupem má ztělesněný arénový pot svoje kouzlo. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Klasické béčkové dílo 80. let - naivní a machistický obraz bojových umění, queer interpretace, humpolácká choreografie, národnostní stereotypy a otřesní herci v epizodních rolích. Van Damův první a naprosto esenciální film - přemíra roznožek, vrtulové kopy, holý zadek, švihácké úsměvy, frajerské mrkání, hrozivé dramatické herectví a posedlost vlastní muskulaturou před objektivem kamery. V zásadě debilní film do sféry bizarností posouvá rovina "podle pravdivých událostí". Není moc dobrou vizitkou dané doby, že tento snímek ovlivnil celou jednu generaci, ale současně mu nelze upřít velkou uhrančivost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Poprve me to moc nebralo, ale podruhy uz jsem si film docela uzil. Mladej nabusenej Van Damme bez boule, rychlej uvod a trenink a sup, sme v Hong Kongu a je to jen sled bitek. Je fakt, ze natoceny nejsou nic moc, choreografie misty taky pokulhava a nektery souboje jsou zbytecne sestrihany a mistama pak kuli tomu i lehce smesny, ale da se to docela pochopit, protoze co se prostoru sebere ostatnim bojovnikum, tolik ho dostane Van Damme. Zaporak je taky dostatecnej, hudba nenastve a pribeh je presne takovej, jakej byste od tohohle druhu filmu cekali, takze ve vysledku naprosta spokojenost. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Spocení drsňáci, roznožky přesahující přímý úhel, holý zadek, pomsta a Bolo Yeung! To je, jak u nás říkávala cikáňata, "Fran Duks" a klasika osmdesátých let. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film "Krvavý sport" mě v dětství doslova vychoval (ještě spolu s filmem Komando a mými rodiči ... ). Je to film o "kumite", o zápasech v bojových uměních. Nic víc, jednoduchá myšlenka, vezme se pár více či méně úřadujících mistrů různých stylů a natočí se na kameru, jako by si to rozdávali ve skutečnosti. Kolem toho nějaká ta omáčka, překrásná ženská postava a je to. Krvavý sport byl vyloženě povedený a pro milovníky bojových umění ve filmu to byla prostě pecka. Za neskutečně nízký rozpočet se podařilo natočit film s velice dobře choreograficky zvládnutými souboji, skvělou atmosférou 80. let, perfektní hudbou 80. letech, mladým Van Dammem v neskutečné formě a jako třešnička na dortu jeho úhlavní nepřítel a záporák, asijský mistr v bodybuildingu a kungu fu, Bolo Yeung, který rovněž jako Van Damme, díky tomuto filmu získal jistou pozornost i na západě (nehledě na to, že v Asii točil ještě za života Bruce Leeho a natočil snad stovky akčních béček...). Krvavý sport je samozřejmě pro mne velká nostalgie. Ale i po dnešním kritickém shlédnutí musím uznat, že se možná nějakou náhodou opravdu tenkrát povedl a odstartoval řetěz napodobenin ala Karate tygrů (vím, jednička vznikla dřív), dalších dílů Krvavého sportu (již bez Van Damma), Kickboxerů a dalších desítek "béčkových karate filmů", z nichž se podle mne ale ani jeden, této klasice nevyrovnal. Tento film nesl kouzlo v tom, že nestál jen na Van Dammovi, který v něm předvedl jen pár soubojů plus výborně ztvárněný výcvik, ale stál na uceleném systému soubojů bojovníků různých národností a stylů. A nemyslím, že to byli nějací amatéři, kvalita toho, co před kamerou předvádí je z hlediska bojových sportů jako takových neuvěřitelně vysoká. Souboje jsou výborně sestříhané, zpomalené záběry na svoji dobu kvalitní, čas soubojů krátký přesně jako ve skutečnosti ... v podstatě rozhoduje v takových a podobných turnajích jen pár dobře mířených úderů, boje trvají pár minut, někdy i vteřin. Člověk, kterého bojová umění nikdy nezajímala a nemá rád béčkové akční filmy tento film rozhodně neocení, ve svém žánru je to ale naprostá klasika, která se Van Dammovi nepodařila překonat ani jeho režisérským debutem "Quest" a ani ničím jiným... Zajímavostí je, že režisér Newt Arnold natočil tento svůj poslední film v 66 letech. Odkaz na skutečný život Franka Duxe je podle mnoha zdrojů nesmysl. Dux měl být údajně členem nějaké tajné služby a při výkonu své "mise" se dostal mezi asijskou mafii a byl okolnostmi donucen bojovat v kumite, které nakonec vyhrál ... Později se zjistilo, že Dux je velký lhář a spoustu skutečností o svém životě si vycucal z prstu ... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Z béčkových heroických filmov naprostý kult. Jean Claude vo forme, v ktorej ešte vedel viac než jednu otočku a jeden direkt. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Na sklonku 80. let měli diváci akčních filmů respekt ze tří subjektů: prvním byl mimozemský lovec s laserovým kanónem na rameni, druhým thajská hora s ocelovými holeněmi Tong-Po a tím třetím byl Chong-li! Zákeřný chlápek s rameny širokými jako zadek od autobusu a hrudníkem větším než přistávací plocha pro vrtulník v zápasišti běžně lámal bojovníkům krční obratle a vydupával mozky z hlav. Vládnul krvavému sportu, dokud nepřišel Frank Dux, co umí sekat cílené roznožky i poslepu a několik jich Chong-limu nalepil na ksicht... Holt Krvavý sport je prostě akční klasika, jedna z nejlepších arénovek, můžete se pokochat desítkami bojovníků, resp. bojových stylů. V intermezzích zápasů sledujeme trochu jiný příběh, který tak zábavný není, nicméně film celkově je v jistém směru kultovní a Van Damma a Bolo Yeunga, stojící na opačných stranách barikády, jsem prostě žral. 1,5 miliónů dolarů(rozpočet)/12 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Související novinky

Van Damme a dvojitý remakový úder

Van Damme a dvojitý remakový úder

26.07.2013

Shodou okolností se téměř současně vynořily zprávy o remaku dvou akčních klasik z konce osmdesátých let, které proslavily belgického „baleťáka". Především je tady Krvavý sport, jehož novou verzi… (více)

Rychlý a zběsilý krvavý sport

Rychlý a zběsilý krvavý sport

19.05.2011

Někdy jsou ty hollywoodské úmysly tak průhledné, až se jim člověk musí smát. Producentský veterán Ed Pressman očividně ví, jak se dělá byznys. To vezmete jeden z nejvýdělečnějších hitů minulého léta … (více)

Reklama

Reklama