Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční film z roku 1987, přímo nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal odrazovým můstkem v kariéře Jeana-Clauda Van Damma. Do té doby neznámý Belgičan se díky němu dostal do povědomí diváků - a také producentů, kteří ho začali obsazovat. V tomto snímku si fanouškové žánru jistě vychutnají i výkon jednoho z nejpopulárnějších "záporáků" hongkongských arén Bola Yeunga, jenž představuje hrdinova zákeřného protivníka.
Málokdo ovšem také ví, že Krvavý sport je o životě a začátcích skutečného "bojového umělce" Franka Duxe (čti ďuks), jenž se s konečnými výsledky svých soubojů stal legendou bojového umění (56 knockoutů a 300 bodových vítězství). Dokonce Dux sám dohlížel na bojovou choreografii filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (561)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl mého povídání o JCVD nese název Bloodsport. Opět zde máme parádní písničku (Fight to Survive od Stan Bush). Tentokráte se jedná o turnajový snímek, kdy náš hrdina touží vzdát holt svému učiteli a vyhrát Kumite. Upřímně tyhle turnajové záležitosti můžu, navíc zde se Jean poprvé v kariéře převtělil do kladné postavy a rovnou do titulní role legendárního Franka Duxe, který skutečně existuje. Proti němu stojí zřejmě nejlepší protivník, který se ve Van Dammovkách kdy vyskytl. Bolo Yeung si Chong Lieho užil a vždy mě budou fascinovat jeho prsáky, opičí gestikulace nebo to jak jednomu ze soupeřů zlomí nohu. V menší roli se zde navíc objeví později další ikonický záporák Michel Qissi. Takže abych to sečetl. Záporák:1, Sympaťák: 1-, Hudba:1 a souboje: 2-. Mě z toho vychází nedostižných 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kumite je nelegálny turnaj bojových umení pod záštitou Hong Kongskej mafie. Koná sa raz za päť rokov. Počas troch dní ostrých, tvrdých, plne kontaktných súbojov sa rozhodne kto sa stane novým šampionom. O tento titul sa pokúsi aj mladý Američan Frank Dux. "Krvavý šport" je klasika medzi nenáročnými, béčkovými fight-movie. Dejová, dramatická, ale aj herecká stránka filmu je zanedbateľná. Ide hlavne o choreografie jednotlivých súbojov. Tie sú celkom podarené. Najmä keď hlavnú úlohu stvárnil Jean-Claude Van Damme. Týmto snímkom naplno odštartoval svoju hollywoodsku kariéru. *** ()

Reklama

seeker23 

všechny recenze uživatele

Z dětství protkaného ústními souboji o to, zda je lepší neduživý belgičánek, co se vlastní pílí propracoval k velkému bojovníkovi či dva steroidoví šašci Arnie a Sly, ve mě tento film zůstal uložen jako nejesenciálnější Van Damme. A je to asi pravda. Tehdy mi ovšem unikal obludný rozměr snímku. Zápletka je postavena na tom, že Frank Dux, elitní voják prchne na ilegální kumite turnaj navzdory nadřízeným a to proto, aby pokračoval v tradicích bojového umění a poctil tím svého japonského mistra, který ho vycvičí jako vlastního. Spojení tohoto motivu (silně podpořeného retrospektivním podáním jeho "cesty" k "síle" se spoustou "mouder" o podstatě karate) s krvavostí probíhajícího turnaje, kterému se sice snaží dát JCVD hlubší rozměr při rozhovorech s novinářkou, s níž si padnou do oka, je přinejmenším bizarní. Obzvlášť když ostatní bijci jsou přehlídkou natvrdlých křupanů či polokomických figur, v nichž by ducha bojového sportu jen tak nevykřesal. Má-li to být protipól k Frankovi, jenž se promeditovává k vítězství a je vrcholem nezkaženosti, pak nefunguje čistě proto, že i on je brutální a někdy i nefér (viz útok do slabin, nejzákeřnější možná věc). A nejlegračnější je, jak se bere vážně a snaží se napodobovat Bruce Leeho (co se týče jeho typického zamrznutí po zasazení úderu spojeného s křikem, vyjadřujícího pozastavení nad vlastní mocí). Co u Bruce vedlo k fascinaci diváků (Bruce sám totiž působil, jako by ho jeho vlastní síly přesahovaly a v onom spočinutí jako by se sám divil vlastním schopnostem), zde naráží na neuvěřitelnou topornost Van Dammeova projevu a hlavně právě tyto scény slouží k přesvědčení ostatních (novinářka, Frankovi nadřízení) o smysluplnosti akce. ________Kromě takto bizarního pojetí hrdiny a filosofie bojových umění ovšem vše bezvadně béčkově funguje a je to prima sekanice se spoustou kvalitních a snadno zapamatovatelných protivníků a soubojů. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Uff..bohužel i filmy stárnou a tenhle za ty dvě desítky let opravdu hodně, přišlo mi to téměř nekoukatelné. když k tomu přidám, že Van Damme nikdy nebyl můj oblíbenec, tak je mé hodnocení jasné..1* z čiré nostalgie. To se radši příště kouknu na karate či taekwondo na blížících se Olympijských hrách v Pekingu,než znovu na tento "skvost"..Někdy je opravdu lepší, zůstat jen u vzpomínek na některé filmy co jsem "hltal" v dětství, realita je pak docela tvrdá.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mladý J.C.v D. v plné kráse... Hm. Vypadal sladce. Zjevná lahůdka pro všechy ty chlapce a hochy, trpící potřebou dívat se na hekající a mlátící se zpocená mužná těla. Tak jo kluci, vzhůru do posilovny... "Vynikajíci ukázky bojových stylů" - a o to tady prý přece jde. No, já jsem si vždycky myslel, že v hraném filmu jde hlavně o ten film. Tenhle film ovšem jako film stojí za dvě věci... Navíc s debilním českým nováckým >hekacím< dabingem záležitost fakt pro uchyláky. Knock-out... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (37)

  • Suan Paderes (Michel Qissi) sleduje turnaj kumité v hledišti vedle pultu porotců v modrém županu. Chong Li (Bolo Yeung) mu ve vzájemném souboji zlomí nohu a Paderesovi vyhřezne kost. V záběrech dalších zápasů je ale opět Paderes sedí na stejném místě bez zranění. (lundgren86)
  • Když při svém prvním souboji Frank (Jean-Claude Van Damme) zlomí rekord nejrychlejšího KO, ukazuje jeho hodnota na tabulce přibližně 12 vteřin. V souboji s černošským bojovníkem jej Frank vykopne z ringu během přibližně 5 vteřin, ale zde už o žádném rekordu není ani zmínka. Nejde však o chybu, ale důsledek střihu filmu. V původní verzi byl tento zápas mnohem delší. (Armin82)
  • Van Damme se na snímku podílel i jako choreograf bojových scén a scénárista. (Eldrick)

Související novinky

Van Damme a dvojitý remakový úder

Van Damme a dvojitý remakový úder

26.07.2013

Shodou okolností se téměř současně vynořily zprávy o remaku dvou akčních klasik z konce osmdesátých let, které proslavily belgického „baleťáka". Především je tady Krvavý sport, jehož novou verzi… (více)

Rychlý a zběsilý krvavý sport

Rychlý a zběsilý krvavý sport

19.05.2011

Někdy jsou ty hollywoodské úmysly tak průhledné, až se jim člověk musí smát. Producentský veterán Ed Pressman očividně ví, jak se dělá byznys. To vezmete jeden z nejvýdělečnějších hitů minulého léta … (více)

Reklama

Reklama