Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žhavý písek, tvrdý dril a smrt na každém kroku, takový je život Cizinecké legie pod žhavým Africkým sluncem. Hlavní postavou příběhu zasazeného do dvacátých let dvacátého století je lehkomyslný francouzský boxer a flamendr Alain Lefevre, který udělá tu chybu, že se zaplete s milenkou nechvalně známého mafiánského bosse. Na útěku před jeho zabijáky se rozhodne ukrýt osvědčeným způsobem a nechá se naverbovat k francouzské cizinecké legii, která ho pošle k pluku do severní Afriky, kde se stává spolubojovníkem pestré směsi mužů všech možných ras, vyznání i příčin, které je přivedly do řad legie. Tady se mladý muž musí utkat nejen s brutálním psychopatickým velitelem, tradičně tvrdým a krutým výcvikem, ale také s jednotkami krvelačných partyzánů a dokonce i s najatým zabijákem, který ho přijede zabít poté, co francouzský mafián zjistí, kam zmizel. Všechny rozpory mezi muži jednotky, všechny jejich osobní potíže a pocity se ovšem stávají bezvýznamnými v okamžiku, kdy je pevnost napadena Araby odhodlanými ke všemu. Zdá se, že tentokrát ani kulomety zasypávající nepřítele deštěm kulek nepomohou. A tak nezbývá než doufat, že Alain přežije a vrátí se do Paříže, aby mohl očistit své jméno pošpiněné falešným obviněním a také získat ruku ženy, kterou stále miluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (142)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pokus belgického bojovníka o seriózní filmařinu s trochu bezradným výsledkem, který vzbuzuje útrpný úsměv a otázky, jestli sledovatel tohoto díla nemá výrazné masochistické sklony. Film se tváří vážně, ale vyznívá pateticky, škrobeně, vrtkavě, bezkrevně, bolestně a hrdinsky směšně. Jsou to jen pózy a nicneříkající gesta, která se utápí sama v sobě a v podivném způsobu zpracování a ve všeobecném duchu nepřirozenosti, kterým se film ubírá. Nemá to žádný náznak charakteru, ani špetku napětí, děj je až zvrhle nepřirozený, a výsledkem je smutný pokus velkoleposti, vyznívající žalostně špatně. Boxer a hochštapler Alain Lefevre (Jean-Claude Van Damme), po závanu dávné osudové lásky a marném pokusu o dávný společný sen, se ocitá uprostřed saharské pouště ve službách francouzské cizinecké legie. A v této společnosti outsiderů a vyvrhelů společnosti se ukazuje ryzí charakter lidství a kamarádství při marném odvracení zničujících arabských útoků za svobodu. A hrdina jako jediný přežije krvavé pobíjení nenáviděných evropských kolonizátorů. Z dalších rolí: Lefevrovi kamarádi z legie americký černoch Luther (Adewale Akinnuoye-Agbaje), hledající své kořeny, bývalý anglický důstojník Mackintosh (Nicholas Farrell), ostrakizovaný ze svého původního působiště, a italský outsider Guido Rosetti (Daniel Caltagirone), obhroublý seržant Steinkampf (Steven Berkoff), Lefevrova osudová láska Katrina (Ana Sofrenović), mafiánský pařížský boss Lucien Galgani (Jim Carter), boxer a pozdější legionář Julot (Joe Montana), a vůdce arabských bojovníků za svobodu Abd-El Krim (Kamel Krifa). Je to film, na který je nutné se podívat. A to z důvodu, kam až může zajít pokus o velkou a seriózní filmařinu. I když alespoň ten pokus se musí pochválit. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pokus o solídny návrat. Van Damme ako herec ho celkom zvládol, ale režisérske prevedenie už aj tak otrepaného príbehu bolo príliš béčkové. V správnych rukách by filmík kľudne mal na 3*. Zaujímavá je neuveriteľná podobnosť pár scén s Gladiátorom (Žeby Scott mal rád Van Dammovky? :)) Film má aj napriek hroznému prevedeniu pár dobrých momentov.... ()

Reklama

rasto87 

všechny recenze uživatele

Van Damme ukázal aj inú svoju stránku ako len každému kopačkami nakopať prdel. Zaujímavý obraz o légii i keď légia v súčasnej dobe už funguje inak. Trošku otrepané monológy, dosť klišé, ale to nie je až taký problém. Najväčší problém je asi ten, že taktiež trošku nechápem ako niekto tomuto môže dávať, že to je odpad. Podľa môjho názoru určite nie. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu, kde hlavnú rolu stvárnil Jean-Claude van Damme som čakal trochu viac, naopak bol som z neho sklamaný. Slabota - podpriemerní herci, podpriemerná zápletka, podpriemerná výprava a len ako tak zaujímavý koniec ... taký je tento film. Veľmi lacný film čo sa týka emócií. Neviem prečo sa nehovorí o pravom náborovom mieste legionárov. Ono je to vlastne jedno, ide tu len o bojové umenie. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Legionář Jean-Clauda van Damma je sice béčko, ovšem v rámci možností produkce a talentu tvůrců, tak béčko poměrně výpravné, velmi atmosférické a vlastně i docela stylové, což vše toto zmíněné dohromady tvoří docela působivou podívanou, jenž disponuje ale i dalšími překvapivě fungujícími prvky, jako zajímavé postavy, které mají výrazný vliv na děj a jsou i sympatické, a to nejen díky slušnému castingu, dále film nabízí i poměrně fungující emoce, v druhé polovině filmu pak dostane pořádný prostor i akce, kterou určitě též nelze označit za nějak lacinou, jelikož nabízí jak souboje, tak především spoustu střelby a výbuchu, a její zpracování celkově budí efektní a přesvědčivý dojem, no a samozřejmě vůbec marná není ani samotná zápletka, fungující jak na začátku ve Francii, tak následně v severní Africe, má spád, nenudí, občas i překvapí, takže i v tomto ohledu se jedná o fajn podívanou. Vyloženě vytknout jinak, opět tedy s ohledem na možnosti filmařů, není pak asi Legionáři co, tudíž Van Damme účinkováním v tomto snímku zkrátka své filmografii tentokrát ostudu neudělal, sice zde tedy neukázal téměř nic ze svého bojového umění, ale charisma tu měl zase na rozdávání, takže ano, za mě působivé, slušně natočené béčko. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl snímek zamířit do kin, nakonec šel však pouze do videodistribuce. (korbitch22)
  • Legionári používajú pušky Lebel 1886, ktoré boli štandardnou zbraňou francúzskej armády počas prvej svetovej vojny. (Jello Biafra)
  • Na konci 63. minúty sa Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) zoznamuje s dvoma legionármi, pričom pri zábere od chrbta má jeden z nich v ústach cigaretu a v pravej ruke drží zápalku, ale v zábere spredu už v pravej ruke drží cigaretu. (ČSFD)

Reklama

Reklama