Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou dobrodružně akčního příběhu je mladý newyorský muž Christopher Dubois, který s přáteli okrade místního mafiána a na útěku před jeho zabijáky se omylem ocitne na palubě lodi pašeráků zbraní. Ti se ho chtějí zbavit, ale před smrtí v zubech žraloků ho zachrání útok pirátů vedených elegantním lupičem Dobbsem. Chris se k pirátům přidá spolu s nimi pokračuje v cestě v naději, že se dostane zpět do New Yorku. Dobbds ho však vysadí na siamském ostrově, kde prodá svůj lup starému zákazníkovi, mistrovi bojových umění Khaovi. Ten si všimne jeho dovednosti, pokud jde o bojová umění a zařadí ho mezi své svěřence. O půl roku později se Chris opět setká s Dobbsem a požádá ho, aby mu pomohl dostat se do tibetského kláštera, kde se má konat velký turnaj v bojovém umění. Sjíždí se na něj zápasníci celého světa a hlavní cenou má být velká socha draka, celá z ryzího zlata. Dobbs souhlasí, ale protože nevěří v Chrisovo vítězství, vmyslí si vlastní plán, jak se zlaté sošky zmocnit. A zatímco on připravuje drzou loupež, Chris Dubois se řadou soubojů propracovává do finálového střetnutí, kde na něj čeká brutální zabiják, mongolský válečník Khan. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Cival 

všechny recenze uživatele

Bezpohlavní slátanina naprosto o ničem. Van Dmme i zde potvrdil konec své "zbytečné" herecké kariéry. Ale měl by se loučit se ctí, což se mu v Souboji cti rozhodně nepovedlo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Originální a zdařilé jenom co se střetu všemožných stylů bojových umění týče, jinak kde nic, tu nic.... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

K Souboji cti mám tak trošku zvláštní vztah. Viděl jsem ho několikrát a vždycky jsem úplně ignoroval jakýkoli děj, všechny dialogy a cokoli ostatní. Vždy jsem se však zajímal o sportovní statistiky a nejrůznější turnaje. Ten, který je tu předveden, mně úplně uchvátil. Nedočkavě jsem si zhotovil pavouk a snažil se hezky přehledně zaznamenat utkání a vývoj jednotlivých kol. Je poznat, že Jean-Claude Van Damme je původem Evropan, žádného Američana by nic tak kosmopolitního natočit nenapadlo. Netvrďte mi, že se jedná o vykrádání Mortal Kombat, tam se bily jakési obludy kdoví odkud, tady se však jedná o "normální" lidi, reprezentanty nejrůznějších zemí světa. Jen to zařazení Okinawy jsem úplně nepochopil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Za docela cool bitky jinak by to byl odpad. I když mám Van Dammea docela rád. Nejvíc mě odrovnal Skot "kickboxující" v sukni!!!!!!!!! :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Randy Edelman: 1. Opening/The Dream [1:52] ,2. Chris Beats Germany [3:27] ,3. Old New York [1:18] ,4. Invitation [2:33] ,5. Khan Kills Phang [3:45] ,6. Flashback [1:47] ,7. To The City Of Battle [3:46] ,8. Drums On The Beach [3:12] ,9. Smile Please [1:22] ,10. Greatest Fighters [3:08] ,11. Sentenced To Death [3:51] ,12. Brazil Accompaniment [2:49] ,13. Monkey Boy And Snake Eyes [1:07] ,14. Wire [1:02] ,15. American Theme [2:16] ,16. Finale/Fulfillment Of The Quest [2:52], ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1996 bola Van Dammeho kariéra striedavo oblačno striedavo slnečno. Mal na konte kultovky Živý terč, Karate Tiger, Kickboxer, Dvojitý zásah a Univerzálny vojak, ale tempo predsa len postupne ochabovalo a začali pribúdať pofidérne kusy a prepadáky (Street Fighter, pokus o dramatické herectvo v Niet úniku). A tak si (2 roky po Seagalovom režijnom debute) povedal, že je načase skúsiť... režijne debutovať. Na tento akt násilia zlanáril producenta Moshea Diamanta, ktorý mu v minulosti viacnásobne kryl chrbát na skorohitoch Timecop a Náhla smrť. Tipujem, že Diamantovi sa do toho veľmi nechcelo, no JCVD mu na oplátku dobrovoľne poskytol „klasickejšie“ Maximálne riziko, ktoré vzniklo v rovnakom roku, ako Súboj cti. Výsledok? Nuž, hoci už ani Seagalova Aljaška v plameňoch nebola žiadny zázrak, oproti Súboju cti je to veľkofilm. Pritom ani Súboj cti nie je podvyživený. Retro americký úvod s gangstermi a New Yorkom, potom more, ostrovy a pláže, loď, slony, putovanie divokou džungľou, exotické mestá na druhej strane sveta a nakoniec veľké bojové finále. Vlastne je prekvapivé, že to stálo "iba" 30 miliónov. Van Damme si dokázal zaobstarať dobrého kameramana a slušného hudobného skladateľa. Páni tomu dodávajú ako-takú opulentnosť. Bohužiaľ, celé je to veľmi matné, nemastné neslané. Keď som to videl prvý raz ešte v 90. rokoch, tak veľké sklamanie, ale po desaťročiach to predsa len relatívne získalo na kvalite. Taká bojová oddychovka s pár pokusmi o humor a nekrvavou, zato početnou akciou. Tá sa však zbytočne drží pri zemi a naozaj je v prvom rade tým, čím aj mala byť: prehliadkou bojových štýlov a umení a nie „klasickou“ filmovou akciou, ktorá si kladie za úlohu diváka strhnúť a pobaviť. Troška smutne už v dobe premiéry pôsobilo, ako sa chválil tým, že sa mu do filmu podarilo dostať Rogera Moorea. Pritom o Moorea, s prepáčením, mimo úlohy Bonda nezakopol ani pes. Ďalším bizarným kastingovým zjavom bol James Remar, ktorý sa v živote najviac preslávil tým, že prišiel o rolu Hicksa vo Votrelcoch. Diváci nadšení neboli, ale svet zažil už väčšie prepadáky (celosvetová tržba 57 miliónov dolárov). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mělo to být něco jako Van Dammova variace na Game of Death Bruce Leeho (nezaměňovat se Hrou smrti splácanou Robertem Clousem) - také soubojový film, v němž proti sobě stanou praktikanti různých bojových umění, přičemž ve výsledku vyhraje hrdina, který v sobě spojuje všemožné styly boje (zdejší hrdina vyrůstal na ulici, učil se muai-thai a Van Damme používá svoje klasické pohyby založené na karate). Bohužel příběh je podkopáván hrozivým vyprávěním, které bez dramaturgické výstavby a kauzality skládá jednu hloupou a schematickou scénu za druhou (navíc se scénář v závěru nemůže rozhodnout, jestli to celé byla vzpomínka zestárlého hrdiny či příběh z knihy novinářky) a celkový koncept zase dostává na frak Van Dammovým naivně povrchním přístupem k bojovým uměním a Orientu. Možná ve snaze o co nejširší přístupnost ve filmu nezazní názvy stylů, které jednotliví bojovníci zastupují, pouze názvy zemí a namísto porovnání specifik každého stylu film ukazuje pouze exoticky efektní předváděčky. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že mi tento klenot, režijní debut Belgické pumy unikal celé dětství. Na dřeň ohoblovaný příběh soustředěný především na scény zápasu, které JCVD točí značně na rychlo a největší pozornost věnuje vlastnímu zápasu s mongolskou stepní šunkou. Hudbu složil zcela bezpochyb jeden z nejhorších skladatelů naší éry - Randy Edelman, horší rádoby organický zvuk synťáků snad neexistuje. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nabušení mužský v jednom souboji za druhém, kde jsem ty rány dostávala snad i já. Po prvních pudrovačkách jsem šla k zemi. Mno, tak tenhle film bych si asi dobrovolně nepustila, ale mám ho v ruletě, tak jsem to dala. Mám pocit, že to byl jediný film, který jsem s Van Dammem viděla, možná by nebylo na škodu podívat na nějaký jeho snímek pro objektivnost. Uvidíme, tady mně neseděl ani příběh jako takový. Takže fandové Damma nezlobte se na mě...….. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Christopher Dubois jako pouliční zlodějíček sice metá salta s vruty, ale v ringu v Zakázaném městě není už tak suverénní. Spíš se trápí a stejně tak se trápí hlavní prvek filmu - arénové souboje. Každou zemi zastupuje jeden bojovník, ale že by to byl nějaký sraz superfighterů, to tedy ne (snad kromě Cesara Carneira coby capoeiristy). Většinou neatraktivní, trhaně zpomalované a choreografií nepříliš vydařené boje korunuje finální duel s mírou hovadství 8 (na stupnici 1 - 10, přičemž 10 je absolutně zhovadilej a dementní souboj). Film obsahuje tolik zpomalovaček, že bez nich by trval sotva 40 minut. A děj směřující ke krádeži Zlatého draka je opravdu pitomoučký. /Koordinátor bojových scén: Mark Stefanisch/ 30 miliónů dolarů(rozpočet)/57,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jako prvni pokus Van Damma o vlastní film to je docela dobrý, ale jinak nic moc. Van Damme se nevytáh ani v soubojích, který byly šíleně pomalý, nemotorný a někdy bylo vidět že ta pěst nebo noha je hodně daleko od soupeře a myslim si že se na ty zápasy mohl mnohem víc zaměřit, protože to nebyl špatnej nápad dát tam z každý země nejlepšího bojovníka, ale van dammovi se to buhužel moc nepovedlo, ty souboje tam házel strašnou rychlostí a ty zajímavý bojovníci, který to mohli trocho zpestřit tam byli asi jenom minutu, než jim nějakej kokot dal facku a oni se už nezvedly, podle mě se to dalo mnohem víc rozvést a tim dát zapomenout na mizernej děj, kterej je někdy hodně naivní se spoustou nesmyslných dilaogů, takže se to aspoň mohlo zachránit dýlkou a choreografií soubojů ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Van Damme sa po rokoch rozhodol zase vrátiť k subžánru, ktorý ho najviac preslávil, k arénovkám, dokonca pod vlastnou režijnou taktovkou, ale doba sa zmenila a tak aj jej štýl je dosť odlišný, film pôsobí podstatne ambicióznejšie a výpravnejšie, než je v tomto subžánri zvykom a síce sa z toho stále dalo vyťažiť aj viac, ale aj tak to zvládol viac, než so cťou. Na arénovku si síce treba počkať až do druhej polovice, ale s tým nemám ani najmenší problém, prvá polovica je až prekvapivo zaujímavý výpravný dobrodružný film s dobovou atmosférou a s rozmanitými scénami v atraktívnych lokáciách, kedy dostane Van Damme dostatok priestoru, aby si k nemu divák vytvoril vzťah, takže tu nie je rozhodne len taký obyčajný bojovník, ako vo svojich prvých arénovkách. A v druhej polovici je to už žánrová klasika, ktorá síce mohla byť zvládnutá aj lepšie, ale aj tento turnaj má niečo do seba a bavil som sa dobre. Ale chcelo by to lepšie zvládnutú chémiu medzi postavami, či už kladnými alebo aj zápornými, aby som sa mohol tešiť na ich spoločný duel, toto tu vôbec nefunguje. Inak s obsadením nemám väčší problém, Jean-Claude Van Damme ma tu bavil, prvú polovicu je to veľký sympaťák a v druhej už tradičný bojovník, ktorý má stále čo predviesť, zaujímavú postavu má aj Roger Moore, ako jeho nový priateľ, ale keď mu už začne ísť len o krádež, tak ma prestal zaujímať, k tomu viacero sympatických vedľajších postáv a ani hlavný záporák Abdel Qissi nie je zlý, len nie je dostatočne nepríjemný, aby som si mohol užiť jeho prehru. Po akčnej stránke nie som sklamaný, ale aj tak sa neubránim čiastočne rozporuplným pocitom. V prvej polovici je akcia skôr dobrodružne ladená a súboje sú príliš krátke, aby sa dali označiť za plnohodnotné, tie dostanú priestor až v druhej polovici, ale dali sa podať aj lepšie. Je ich tu plno, choreograficky nie sú najhoršie, viacero talentovaných bojovníkov dostane možnosť sa predviesť a ani vizuálne s nimi až na tie trhané spomaľovačky nemám problém, ale zdali sa mi príliš rýchle, pričom aj nasledujú zbytočne rýchlo po sebe, pôsobia dosť jednotvárne, chýba im potrebná gradácia a bojovníci často vydržia príliš málo. Aj takto sa na tie súboje pozerá celkom dobre, ale ani jeden ma výraznejšie neupútal, aby som ho mohol pochváliť aj samostatne. A finálny súboj je dosť sklamaním, neviem, prečo ho pojali práve takto. Režijne a technicky môžem film takmer len chváliť, tu Van Damme odviedol dobrú prácu, ale tá arénová fáza mohla byť viac v štýle jeho Krvavého športu. A celkom sa mi páčila aj hudba. Takže Van Dammove predchádzajúce arénovky pozerávam radšej, ale aj Súboj cti mám celkom rád, je to jednoducho jeden z tých mnohých dobrých Van Dammových filmov, ktoré sa dajú pozrieť aj viackrát. 74% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemne prekvapenie v podobe Van Dammeho reziserskeho pocinu. Ano, to kto sa stretne v finalnom suboji, ako dopadne cely pribeh je jasne uz dlho pred koncom, avsak to mi pri tychto filmoch proste nevadi. FIlmy s arenovymi subojmi proste zeriem a The Quest mi po tejto strane priniesol vsetko co som chcel. Pestru skalu roznorodych bojovnikov, slusne suboje a vydareny priebeh turnaja. Dokonca aj prostucky pribeh odohravajuci sa na pozadi turnaju sa mi pacil. Tibetsky klastor, zlata socha, falosny priatel, lupez, happyend...to su vsetko prvky ktore proste do tychto filmov pasuju ako rit na serbel. Ja som si to uzil. (7/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénárista se nedá nazvat jinak, než-li volem. Avšak aréna je natolik mysteriózní a poutavá, že nemohu hodnotit hůře, než průměrem. Zaujme především přehlídka všech možných národností a bojových stylů. Samotná akce je solidní, souboje jsou dynamicky nasnímané a slušně ozvučené. Závěr je už extrémně přehnaný, přesto se to vydržet dá. Van Damme předvádí svoji rutinnu a nijak nevybočuje ze své průměrnosti. Zaujme ještě poměrně solidní hudba Randyho Edelmana. Naopak Roger Moore je zklamání. Jeho postava je špatně napsaná a on sám o sobě nepodává zrovna dvakrát oslnivý výkon. Kulisy New Yorku nic moc a tak jediné, co opravdu oslní, je již zmiňovaný turnaj. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Docela slušný film, nečekal jsem od toho nic zvláštního a proto mě ten film nezklamal. Líbí se mi hlavně ty souboje v aréně. Jeden z těch lepších filmů s Van Dammem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Brnění nebo mrazení se dostavuje, i když je jen velmi umělé. Van Damme překvapuje jako režisér, hodně mu pomáhá hudební skladatel, zvukař a kameraman (dynamicky nasnímané souboje, některé zajímavé úhly kamery), sám „Fred Astaire karate“ potěší několika jinde odkoukanými nápady. Ale i to se počítá. Samotná aréna je poměrně mysteriózní, i když polovina těch vazeb vypadá, že zná pravý hák jen z videoher. Závěr je samozřejmě totálně přepálený. Velká škoda. Ostatně Van Damme má tak trochu smůlu, že stojí i s ohledem na rok vzniku někde uprostřed. Jeho dítko totiž už nemá tu příchuť a atmosféru bojových arénovek z osmdesátých let a na novější bojové filmy jednoduše nemá. ()

Reklama

Reklama