Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již sedmý měsíc trvá krutá občanská válka ve východoasijském Shadaloo. Psychopatický diktátor generál Bison kromě světovládných ambicí rád nepohodlným lidem láme vaz, a když jde do tuhého, dokáže své bojové umění podepřít i vražednými dávkami supravodivého magnetismu. Velitel místních jednotek Sjednocených národů plukovník William F. Guile má 72 hodin na to, aby se pokusil o nemožné. Infiltrovat shadalooské podsvětí (tvrdě koučované jednookým bossem a dodavatelem zbraní pro Bisonovu armádu Viktorem Sagatem), proniknout do tajné Bisonovy pevnosti, odkud chce ovládnout svět, zlikvidovat patologického tyrana v jeho doupěti a osvobodit desítky rukojmí, čímž uštří nerozhodným Sjednoceným národům mnoho starostí a nezanedbatelných dvacet miliard dolarů výkupného. Kromě správně nažhavených modrých přileb mu pomáhají dva "streetfighterové" Ken Masters a Ryu Hoshi a snaživá novinářka Chun-li, poháněná touhou po pomstě a snahou získat od sympaťáka Guilea exkluzivní interview. A tak, zatímco Bison sní o svém megaměstě Bizonopolis a ve své genetické laboratoři předělává bezmocného zajatce na vražedné monstrum, řítí se na bojových superčlunech k jeho ochrannému minovému poli ke všemu odhodlaný výsadek, v čele s plukovníkem Guilem. Akční filmové zpracování nejúspěšnější bojové videohry všech dob, kterou mohou stejně intenzivně prožívat její skalní vyznavač i ti, kteří v ní s Van Dammem budou bojovat poprvé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

JFL 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se svého času film setkal převážně s nepochopením a opovržením. Příznivci Van Dama čekali akci a fandové hry zase "důstojné" zpracování předlohy. Proto také grandiózně nadsazené a drze sebereflexivní převyprávění Street Fightera do podoby campu pro předpubertální chlapce narazilo. Nejednalo se o zlomyslný výsměch tvůrců - film produkovala sama firma Capcom, která hru stvořila. Film se nabízí chápat jako experiment. Ve stejné době totiž v produkci Capcomu vzniklo i ultra-macho anime "Street Fighter II: The Movie", které je naprostým opakem hraného zpracování. Tržby evidentně ukázaly, že anime směr pryštící testosteronem a patosem je divácky vděčnější. Přitom hraná adaptace ukazuje tolik tvůrčí profesionality a nápaditosti. Obzvláště scénář, který hloupoučké postavy a černobílou naivitu světa videoher adekvátně přetváří do vyprávění nesvázaného tradiční logikou, a výprava, jež láskyplně rozvádí imbecilitu postav (aluze na propagandu doby první a druhé světové války v sídle Bisona, duel v maketě Bisonovy megapole pojatý jako souboj japonských monster ala Godzilla) ukazují tvůrčí nasazení všech zúčasněných. Nemluvě o skvělých videoherních aluzích jako konzolové ovládání ostřelovacích systémů, zmnožení obrazovek a s ním spojená simultaneita vjemů, drzá karikatura debaty po škodlivosti násilí v médiích při transformaci Blanky a především tečka po závěrečných titulcích " World Domination - Replay"). "Street Fighter: Poslední boj" byl nejen jednou z prvních filmových adaptací videoher (předcházely mu pouze "Super Mario Bros" a hongkongští "Future Cops"), ale také byl na svou dobu enormně progresivní. Nuzné americké tržby bohužel postup adpatací videoher stáhly do prostoru snahy podřizovat svobodné hyperstylizované světy "realistickým" prostředím a především klasicky koncipovaným příběhům, z něhož se až po více jak deseti letech odvážilo vykročit teprve duo Neveldine/Taylor s avantgardní sérií "Zastav a nepřežiješ" a v těsném závěsu za nimi Paul W.S. Anderson s "DOA" a "Rallye smrti". ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. Showdown in Shadaloo ,2. Habanero (Vega and Ryu) ,3. Chun-Li Enters the Morgue ,4. Colonel Guile Addresses the Troops ,5. The Circus Tent ,6. General M. Bison ,7. Honda Is Tortured ,8. Bison Troopers Marching Song ,9. Chun Li's Story ,10. Dhalsim Reprograms Blanka ,11. The Stealth Boat Attack ,12. "Game Over" ,13. Chun Li and Bison ,14. Guile Discovers Blanka ,15. "Raise the Chamber" (Guile Attacks) ,16. Clash of the Titans (Honda and Zangief) ,17. Guile Faces Bison ,18. Vega and Sagat vs. Ken and Ryu ,19. Bison Dies ,20. The Aftermath , ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nádherně hravá úplná ptákovina s (tehdy ještě) nádhernou Kylie a stoprocentním nehercem Van Dammem. Podívaná ale stojí za to, s kostýmy si taky vyhráli - třeba uniforma, co má na sobě Raul Julia (přesně tak jsem si představoval, že jsou padouši oblečený, když mi bylo deset). K tomu laboratoře na supervojáky, vlastní peníze...to je prostě klukovská hra. A kluci si mají hrát. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nech si hovorí kto chce, čo chce, mne sa tu ľúbilo. Vyrastal som na tejto "Vandamovke" a za čias VHSiek som tuto kazetu častým prehrávaním zodral. No a znova ma to bavilo aj po rokoch. Street Fighter som hrával spolu s Mortal Kombatom často aj na počítači a tak som sa rozhodol, že pri takomto podhodnotenom hodnotení dám s nostalgie aj tu štvrtú. Steven E. de Souza možno nie je najlepší a najšikovnejší režisér, ale dobre postavy a hlášky písať vie (Die Hard alebo Komando je toho dôkazom). Čo sa týka samotného filmu, tak rozpočet je tam vidno, nevyzerá to lacno, tak isto akcie a aj kostýmy vyzerajú aj dnes stále dobre. Postavy majú plný zásobník hlášok aj nábojov a každý dostane svoj priestor, tak ako Žán Klod svoj frajerský a legendárny kop s otočky. Obľúbený soundtrack: The Aftermath. 75% - 4* ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podľa počítačových hier sa malokedy podaria a tento je toho príkladom ten sa nepodaril úplne!Normálne som pri ňom trpel ako sa ale dostal do tohto filmu dostal herec Raul Julia tak to je záhadou.čo robil medzi tými akože béčkovými ale aj ceckovými a možno aj ešte horšími hercami?Jean claude sa tu hodi veď koho iného by sme tu čakali.Film nemá fakt zmysel trapné dialogy a scenár o ničom dávam jednu bodku za Raula a pekný zadok Kylie Minoque inak nič ma tu nezaujalo! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (17)

  • Kvôli účinkovaniu v tomto filme neprijal Jean-Claude Van Damme úlohu v ďalšej adaptácii videohry Mortal Kombat (1995). (m.a.t.o.)
  • Vo videohre je E. Honda Japonec, no vo filme vystupuje ako Havajčan. (m.a.t.o.)
  • Natáčalo sa v Thajsku, Austrálii a Kanade od 29. mája do 20. augusta 1994. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama