Reklama

Reklama

Poslední z kmene

(TV film)
  • Česko Poslední svého kmene (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Dr. Alfred Kroeber objevil živoucí relikvii jménem Ishi - posledního z indiánů kmene Yahi. Ishi vezme Kroebera na původní území Yahi, kde se odehrálo brutální vyvraždění jeho kmene. Svému příteli vštěpuje indiánskou moudrost... Tento film byl natočen na motivy knihy Theodory Kroeberové. Byl to právě její manžel, antropolog Alfred Kroeber, jenž v roce 1911 objevil posledního žijícího indiána z kmene Yahi, který svého času žil v Kalifornii. Indián jménem Ishi vezme Kroebera na původní území svého kmene a vzpomene mimo jiné také jeho brutální vyvraždění rukou bílého muže. Svému příteli vštěpuje indiánskou moudrost učením o životě, smrti, úctě k půdě... (HBO Europe)

(více)

Recenze (8)

Aky 

všechny recenze uživatele

Tristní, nostalgicky smutné drama, které prostřednictvím příběhu jednoho indiána lituje vyvraždění celého národa. Filmařsky uměřené, pěkné, útočící na emoce. Ve výsledku značně pokrytecké, točí-li to Američané. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

S jedním Indiánem (Arabem, Cikánem) je snadné pořízení. Zvlášť, když není se třeba obávat, že jich opět bude víc. Před sto lety se v Kalifornii "objevil" indián - a protože se sám nemohl pojmenovat (musel by ho představit jiný člen kmene), říkali mu, možná trochu pejorativně "taky člověk", Iši. (Viz též dokument "Ishi: The Last Yahi".) Z kulturně historického hlediska byla pozoruhodná jeho snadná asimilace, aniž by přitom musel zcela odhodit svou kmenovou tradici. Pozn.: Dalším momentem - a to filmům dost vytýkám - je snaha o přepisování dějin: Němci spolu se spojenci vyhráli 2. světovou (porazili přece nacisty), Američani by si dobře porozumněli s Indiány, nebýt pár ziskuchtivých lotrů. Tendencí filmu, je tyto zločiny prostudovat, popsat a odsoudit, a tím přetnout vazby s minulostí, v níž se postupovalo obdobně: prostudovat, popsat a zklikvidovat. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Velmi smutný film od začátku až do konce, nevím nakolik pravdivý, ale detailní popis různých reakcí Američanů při setkání  s Ishim bych viděla jako dost reálný. Tento film by se měl pouštět ve školách jako součást dějin , odstrašující případ toho, čeho je lidstvo schopno.  Oddělení vlády pro domorodé obyvatele se postará o to, aby byl šťastný !!! Někdy je mi na blití z toho, co lidi dokážou...Vynikající Graham Greene i John Voight. ()

Reklama

Reklama