Varsity blues

Drama / Komedie / Sportovní

USA, 1999, 106 min

Brian Robbins

Mark Isham

Rozpočet $16miliónovTržby USA $52,894,169Tržby Celosvetovo $56,000,000(28.4.2010)

• mandes

rozpočet : $16 million tržby celosvetovo : $54,294,169(24.12.2006)

"Jsi-li kluk ve West Canaan, nikdy nepochybuj o posvátnosti fotbalu!"(5.3.2011)

Kdyby mně tady nesral Dawson se svými morálními hodnotami a jakýmsi středoškolským kodexem slušňáka, bylo by to min. u mně o třídu lepší. Texaské prostředí nabuzené americkým fotbalem, takže jaksi nechápu to přítomné omezené hodnocení. Pro tzv. "správné hošany" neboli pseudomasturbanty jako stvořené. Hodně mladých ksichtu z času kdy jejich hvězdy nebyli tak vysoko, ehm. 6/10(31.3.2012)

Střední škola je pouze matnou vzpomínkou v mé minulosti, ale pokud má děravá paměť občas zažije okamžiku záblesku, tak má studentská léta vypadala o poznání nezajímavěji, než ta Moxova. Nikdy jsem rafinovaně nehodil šišatý nesmysl do správných rukou, přesto jsem se dost bavil a navíc hrdě hlásím, že takto má vypadat správný středoškolský film - na hřišti praskají kosti, autority se bortí, šlehačka se nosí na obnažených prsou, chlast protéká dovnitř i ven, kantorka se svíjí u tyče a jízda naháčů v ukradeném policejním voze je jen bonusem na povedeném večeru.(8.1.2012)

Z nelidského samolibého trenéra v podání Johna Voighta mě doslova běhal mráz po zádech. Zábavný a zajímavý film z prostředí amerického fotbalu, kde každý dostane co jeho jest.(17.7.2008)

Pěknej sportovní film, ve kterém se předvedlo několik budoucích hvězdiček. Dawson hrající hlavního hrdinu má okolo sebe Amy Smart z Osudového doteku, Paula Walkera z Rychle a zběsile nebo Ali Larter z Hrdinů. Klasické schéma tohoto žánru je dodržené - hvězda, velké zranění, náhradník, nárůst popularity, problémy s holkou, tlustej hráč, prohrání zápasu, poslední zápas o všechno. Samozřejmě je tady i "I´m Black" problém. Scéna se slehačkovýma bikinama byla dokonale zparodována v Bulšitu. Přesto to přináší něco nového, protože je tady trenér, kterého budete opravdu nenávidět. A závěrečná rebélie proti němu je vynikající a jen tak se nevidí. Dawsonův projev na konci sice nemá takovou šťávu jako obvykle, ale i tak tým strhne. Když se k tomu přidá povedený soundtrack je výsledek i přes všechna kliše dobře stravitelný. Navíc hláška Billy Boba - jsem zpět, vyblitej a v pohodě - patří ke klasice.(26.1.2011)

Dnes již klasický teenagerovský film o dospívání a hlavně americkém fotbalu. Příběh se odehrává v malém fiktivním městečku West Canaan ve východním Texasu. Vše se zde točí kolem místního středoškolského týmu Coyotes, který trénuje despotický a nelidský Bud Kilmer (Jon Voight). Trenérovi absolutně nezáleží na jeho hráčích, chce pouze získat další titul pro sebe. Jeho metody zdravotně odnese několik hráčů a tak se do hry dostane zdánlivě druhořadý quarterback Jon Moxon (James Van Der Beek). Zápas o titul se blíží a nespokojenost a odpor vůči fanatickému trenérovi roste... Varsity Blues je zcela klíšovitým filmem v nejlepším smyslu slova. Nechybí zde pohlední svalnatí fotbalisté, krásné holky (včetně jedné učitelky), rocková hudba, alkohol a sex, ani "token black guy". Tím, že Varsity Blues tak krásně zapadá do tohoto schématu, byl film výtečně zparodován v Not Another Teen Movie.(25.5.2007)

Ku máločomu mám takú averziu ako ku hlave Van Der Beeka. Športové filmy naopak môžem, a preto neznášam keď ich odfláknu tými šablonovitými trápnosťami. Vďaka, pre mňa, heroickej Amy Smart, poctivé 3H.(2.5.2011)