Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér John Turturro se svým citem pro ironii i nadsázku si tentokráte pohrál s vrtkavým světem divadla, jehož odvrácenou tvář zná dobře jen ten, kdo si jím těžko vydělává na každodenní chléb. S úsměvným nadhledem a pochopením se nechal okouzlit a inspirovat křehkou nepolapitelnou duší umělců, žebrajících o přízeň mecenášů i davů, prožívajících denně svá muka a uměleckou impotenci, a to vše okořenil milostným příběhem, kde nechybí naivka, první herečka divadla i bývalá opěvovaná hvězda za zenitem svého šarmu. Jeho hrdinou je nadaný divadelní autor Tuccio v New Yorku na přelomu století, který touží po uvedení své nové hry Illuminata. Nezvyklá hra o lásce a nevěře je pro majitele divadla nejistým počinem, pro Tucciovu milenku a nejlepší herečku divadla Rachel je to však herecká příležitost i osobní téma. Při náhlém záskoku má autor konečně možnost ukázat svou hru publiku a následně pro svou ideu získává homosexuálního kritika, který se zamiluje do pohledného člena souboru Marca. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nevěděl jak tenhle kometář začít (a že bych měl o čem psát, protože to byl extrovní zážitek), a pak u recenze KevSpy na Svět Podle Prota objevím to, co jsem hledal - herecký film, který by klidně mohl být divadelní hrou. A to přesně Illuminata je. I když její stylizování do divadelního prostředí by možná na jevišti vyznělo drobet překombinovaně a ztratila by svoji jiskru. A nebo také ne, protože když je řeč o iluminaci, ohňostroj hvězd podávajích zde naprosto úžasné výkony vás oslní (nebo možná oslepí, jako v mém případě...jak se tak dívám na okolní hodnocení, asi se mi to opravdu stalo;)). Rufus Sewell mne každou svojí další rolí přesvědčuje o velkém, opravdu velkém talentu, ať už jde o figurku směšnou či vážnou. John Turturro, Ben Gazzara, to jsou světa znalí matadoři, kteří jen tak nezklamou, ale kdo nad nimi ční o ligu výše? Přece sarkastický, cynický, zoufalý, zženštilý a kdovíještějaký kritik Bevalaqua neboli dokonalý Christopher Walken. A teď, když jsme se vyrovnali s mužským osazenstvem, je čas za5 krátkou oslavnou ódu na herečky. Jsa jeden z těch, kdo si Beverly D'Angelo pamatují jen z komedií o Griswoldovic famílii (Vlasy a Kult Hákového Kříže jsem viděl až později), byl jsem opravdu překvapen:) Ale tento surpriz nebyl ničím proti oslnivé osobnostní i herecké kráse tria Georgina Cates, Susan Sarandon, Katherine Borowitz. První jmenovaná, mladičká hvězdička Simone, obletovaná svými "slavnějšími" kolegy spolu se skutečnou hvězdou Rachel spáchají během čtené zkoušky nejúžasnější scénu celého filmu a madam Sarandonová je skutečně neodolatelná primadona. Ano, zamiloval jsem se do úžasné výtvarné stylizace jevištní Illuminaty a do filmu o jejím vzniku. Skutečně svěží záležitost s výbornými herci a atmosférou jaká se hned tak nevidí. 90% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film je z prostredia a zákulisia divadla, je natočený podľa divadelnej hry a je natočený divadelne. Čiže podľa mňa nie šálka kávy pre každého. Mladý Rufus Sewell si tu strihol menšiu rolu, ale už vtedy dokazoval, aký fantastický herec z neho bude. Avšak umeleckosť sa postupne v deji vytrácala a mne teda neprišli vtipné ani homo tančeky Walkena, ani honenie vtáka Turturrovi pod stolom zo strany Sarandon, ani olizovanie prsníkov a podobné výdobytky, ktoré si umelci vraj užívajú. Zmysel diela mi celkovo unikol. ()

pstros 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dost připomíná "Zamilovaného Shakespeara", který vznikl ve stejném roce. Pár scén je opravdu výtečných, Turturro a spol. jsou výborní herci, ale celkově upřednostňuju zmíněného pro mě pětihvězdičkového "zamilovaného". ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Clovek by neveril, ze VSICHNI herci mohou hrat tak dobre! Ach BOZE! Christophera Walkena uz od dob Deer Huntera zboznuji a jeho tanecek "SALOME" si budu pamatovat asi velmi dlouho!!!! Neberte me za sentimentalni, ale velmi se mi libily vsechny POLOHY Lasky ( psychicke i fyzicke :-) -) viz. scena vasnivy muz a jidlo! ()

Reklama

Reklama