Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

sandinista 

všechny recenze uživatele

Způsob tohoto umění, zdá se mi poněkud nešťastným. Mám rád Matta Dillona, Mickeyho Rourka (toho fešáka z 80. let), Dennise Hoppera a koneckonců i Nicolase Cage. Ale tady to celé nějak nefungovalo. Smysl filmu mi zcela unikl, jakoby snové scény mě vůbec ničím neoslovily a ani s hlavním hrdinou sem se neztotožnil. 1080p ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Legendární Francis Ford Coppola dal dohromady plejádu začínajících herců, z nichž každý měl v následujících letech svých pět minut slávy (a všichni postupně upadli v zapomnění s občasnými náznaky comebacků) a natočil drama z obyčejného života mladíků, kteří se nevyhýbají (spíše naopak) žádnému násilí a vždy si najdou příležitost někomu rozbít hubu nebo alespoň dumat o životě. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Takhle vynikající jsem to rozhodně nečekal. Rodinka Rourke, Hopper a Dillon jako by ze skutečného života vypadla. Celkově všichni hrají výborně, ale Dillon mě náramně překvapil, protože právě on je nejlepší. Tupýho bitkaře topícího se ve stereotypním životě hraje velmi přesvědčivě a třeba scéna v baru... tam musel být opilej, protože takhle to zahrát... Tenhle stav totál na močku jsem už viděl/zažil tolikrát, že Dillon prostě musel být taky nebo je extra třída herec. Coppola navíc zapojil černobílý vizuál a doplnil ho takovým snovým audiem. Procházky, kdy Rourke přestane vnímat okolí mají sílu. -"California's like a beautiful, wild... beautiful, wild girl on heroin... who's high as a kite, thinkin' she's on top of the world, not knowing she's dying even if you show her the marks." ()

Amputace 

všechny recenze uživatele

Stylově vytříbená Coppolova studie lidské omezenosti, tuposti a pochybných zásad, které jejich nositele zbavují veškerých šancí o podnětnou sociální interakci. Film je to sám o sobě dobrý (hodnotím-li tedy prostředky čistě filmové: kamera, načasování hudby, vedení herců), nicméně postrádající kvalitnější rovinu literární či, chcete-li, příběhovou. Ne, že by Coppola neuměl vyprávět, na Kmotrech nám ostatně dokázal, že tohle rozhodně mezi jeho slabiny nepatří, zde však o rozvíjení příběhu vůbec neusiluje, koneckonců neusiluje ani o příběh. Proč? Jeho film je v první řadě o nudě a neschopnosti vymanit se z radostí a požitků (touha po boji a vzdoru, kterou hrdinové naplňují při soubojích gangů (tímto motivem je rozvinut jediný náznak děje, který se ve filmu objevuje: konfrontace nezkušeného Rusty Jamese a jeho bratra, který na rozdíl od Jamese již něco prožil, nějakou dobu pobýval v Californii a poznal "svět za zdí" a nyní se snaží svému bratrovi otevřít oči jak vyprávěním a přibližováním nového světa, který poznal, tak už svojí přítomností) a sexuální život, který je ve filmu rovněž vykreslen velmi jednostranně a ploše), které jsou však ve skutečnosti jen imitovaným stereotypem, jenž může nějakou dobu bavit, ale dříve či později se v něm člověk utopí a ztratí coby mentálně smysluplná osoba význam - a to ať už si svoji situaci uvědomuje nebo ne, jelikož snaha cokoli s ní udělat, cokoli změnit, bude takřka bezvýjimečně neúspěšná a bezzubá. Coppola dokonale nastínil podobu takového světa (vizuálně), podařilo se mu své hrdiny uvěznit do nervy drásajících kulis a černých mračen, nepodařilo se mu ovšem vytvořit pro tento svět sdostatek bezvýchodných situací a neřešitelných momentů. A zde se opět dostáváme k příběhu, který zkrátka chyběl. Cokoli ve filmu vykonaného bylo totiž poměrně donebevolající, vizuální preciznost nestačila k tomu, aby hrdinové vzbudili u diváka jakékoli emoce. Všechno bylo prázdné, zbytečné. Takříkajíc nicneříkající. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve vší úctě k panu Coppolovi, kulturní status tohohle filmu nechápu nebo možná chápat nechci, protože bych musel opět rozvíjet své teorie o stádnosti a snobismu. Dravé ryby jsou totiž podle mého neúnosně zatížené balastem melodramatičnosti, patetického vyhrocování scén a hraní si na těžké psychologično tam, kde to jaksi není na místě. Snaha naroubovat umění na protěžované téma v tomhle případě skončila výsledkem, který by šlo až příliš snadno zparodovat. Je to ze života asi tak, jak odpovídají knihy pana Foglara životu tehdejších chlapců. Zároveň film určitě nechce být běžným dobrodružným nebo akčním filmem, takže příznivce tohohle druhu žánrovek musí zákonitě zklamat. Fanoušci Nicolase Cage můžou ocenit mladičkou vizáž svého oblíbence z doby, kdy ještě nebyl za velkou hvězdu, a pochopitelně se ve snímku objeví celá řada známých herců, kteří se později výrazně prosadili, ale to je asi tak všechno. Kdo chce vidět pouliční gang v akci, ten si může pustit pětiminutový videoklip Beat It Michaela Jacksona a bude to podstatně přesvědčivější... Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • F. F. Coppola přiznal, že tento film je jeden z jeho pěti nejoblíbenějších filmů, co natočil. (CliffLee)
  • Francis Ford Coppola nabídl roli Dianě Lane během natáčení jeho předchozího filmu Outsideři (1983). (CliffLee)

Reklama

Reklama