Nebezpečná krása

Nebezpečná krása

Drama / Romantický / Životopisný

USA, 1998, 111 min

George Fenton

Naprosto náhodou jsem v nočních (jak jinak) hodinách shlédl překvapivě kvalitní film o životě v Benátkách v 16. století. Vše se točí kolem krásné kurtizány, která dokáže svou krásu využívat nejen ve svůj prospěch. Bohužel svatá inkvizice přičte jejímu řemeslu morovou ránu a Benátky musí ukázat, jak na tom je morálka vysoce postavených senátorů. Pro mě naprosto neznámá Catherine McCormack je v hlavní roli naprosto úchvatná a Rufusu Sewellovi i kladná role sedne :) Možná to není úplně plné hodnocení, ale tak 90%.(3.5.2003)

Benátky, někdy šedivé, zatuchlé, ponuré. Tady majestátní, rozkvetlé, prosluněné, viděné jakýmsi zlatavým filtrem hrají v tomhle okouzlujícím filmu o "jiném" pohledu na nejstarší řemeslo spolu s krásnou jak z obrazu vylouplou Catherine MacCormack hlavní roli.(6.3.2005)

Scénář: Jeannine Dominy(25.9.2011)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,553,271Tržby Celosvetovo $4,612,271(11.2.2009)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $4,553,271(10.1.2007)

Rok 1583, Benátky, příběh skutečné kurtizány a básnířky Veroniky Franco. Ve filmu jsou použity její verše a jsou skvěle přeloženy „Ten čas mládí byl tak vzácný, Benátky, náš ráj čarokrásný. My žili jsme jen pro rozkoš a radost a necítili žádnou starost.....“ Není to sice film úplně přesně podle studie Margaret Rosenthal (Honest Courtesan, 1992), ale spíš romantické, historické drama. Přesto je tu docela dobře ztvárněno místo žen ve společnosti (pouhé 3 varianty - manželka, jeptiška a kurtizána). Ty schopné inteligentní ženy, které navíc dokázaly získat pozornost vládnoucích mužů, se tak mohly věnovat psaní, poezii (a dokonce svá díla vydávat) a společenskému životu (pro vdané ženy něco nepřípustného) ...Mimochodem, Veronica Franco podle olejomalby Tintoretta vypadala úplně jinak než Catherine McCormack!(8.10.2003)

Nádherná Catherine McCormack si doslova krade celý film pro sebe, ale nevadí mi to ani trošku. Její strhující kreace nedobrovolné kurtizány je nezapomenutelná. Na diváka spustí doslova smršť emocí a hereckých kreací, díky kterým se řadí mezi absolutní herecké elity. Nechápu proč není více obsazovaná, ale možná je to takhle dobře. Někdy je lepší méně než více. To by se dalo použít i na tento snímek. Nejsou zde velkohubé dekorace, monumentální výprava, ani dvacetimilionoví herci. Avšak všechno sedí skvěle i s minimálním rozpočtem. Děj je poutavě vyprávěný a "nejstarší řemeslo" je divákovi výtečně podané na půli cesty mezi komedií a dramatem. Skvěle dávkované, skvěle zrežírované. Bravo, fantastická podívaná.(7.5.2005)

Takže na konci se chlapi radostně plácají po ramenou, že můžou s děvkou i nadále spát? :o)(19.9.2011)

Viděno 1x + 26. 12. 2009 - 1/2 filmu - 60%(26.3.2009)

Občas se to stává....pustíte si snímek, aniž byste věděli o čem že bude, bez nějakého většího očekávání, abyste posléze byli několikanásobně odměněni a příjemně překvapeni. Pokud bych měl zmínit hlavní důvod proč shlédnout tento snímek, odpověď je zcela jednoduchá! Krásná Catherine McCormack jako kurtizána Veronica Franco podává naprosto ODZBROJUJÍCÍ výkon. Kdo by to před shlédnutím snímku čekal ( já tedy rozhodně nikoliv ). A Ikdyž pánové Sewell a Platt nepodávají vůbec špatné výkony ( ba právě naopak ), přesto zůstávají ve stínu Catherine a je to právě ona, kdo táhne tento snímek. Když se k tomu přidá opravdu promyšlený příběh zasasený do Benátek 16. století, povedená ( jednoduchá ) výprava, kostýmy, to vše doplněno o líbivý hudební doprovod vychází mi z toho ( i s přihlédnutím k té pozitivní náladě, kterou ve mně snímek vyvolal ) překvapivě vysoké hodnocení, 4+ 1/2*(10.1.2010)

Syrový chlad hlubokého středověku ve jménu Inkvizice, zatuchlost a zkostnatělost zdejších obyvatel, na mě dýchla jak dnešní ranní vzduch, takovou to mělo sílu a autentičnost. Historie na mě působí velmi sugestivně, možná víc jak neznámá budoucnost, o to je prožitek silnější, když je obraz podobně precizní. Jako bych tam byla ve stejném čase, na stejném místě. Střet soudobé kultury s dnešním náhledem na svět si dost dobře nedokážu ani představit, i když filmů o návratu do minula i budoucna, je víc než dost. Catherine i Rufus jsou přesným zdrojem "zimomriavky" a pokud bych měla tu možnost, chtěla bych být víc MUŽEM než ženou!(14.1.2011)

I když příběh není bůhvíjak originální, film zachraňují skvělé herecké výkony. Hlavně Catherine McCormack mi svým zjevem i výkonem připomínala Cate Blanchett. Pánové Sewell, Platt a Krabbé ovšem nezůstávali moc pozadu. K tomu dobrá výprava, kostýmy, zručná režie, příjemné překvapení.(20.5.2003)

Malebný film plný zidealizovaných nádherných Benátek. Příběh je nejen romantický a pikantní tím, že pojednává o slavné kurtizáně, ale hlavně je o lásce - jak duchovní a vznešené, tak smyslné, stejně jako zrazené nebo ukřivděné. A také o cti - ženské i chlapské. Catherina McCormack je nádherná, Rufus Sewel mi malinko nesedl. Ale celkově radost pohledět.(20.6.2009)

Dosť nudné, podobných filmov sme videli už veľa, to by nevadilo, ale tento skoro ničím nezaujme.Pravda iba ak tým ako sa z toho Rufus Sewell snaží urobiť film, ktorý si zapamätáme, a to sa mu teda darí. Okrem neho ako svetlého hereckého bodu, nás zaujme naozaj krásna Catherine a možno zaujímavá poézia. Troška by som film skrátila, lebo od tej veľkej lásky, ktorá je nám preukazovaná, prechádzame k toľkým udalostiam, že pomaly sa človek prebúdza z opojenia, ktoré cítime pri romanťákoch. Celkovo to nebolo zlé, ale od filmov podobného formátu, kde nie je všetko iba o tom, kto je aký pekný, ale aj o tom, ako sa ľudia dvoria(dvorili, kedysi), očakávam viac. Viac romantiky som cítila aj pri slečne Marplovej( a to je už, čo povedať). No, hudba a hlavní hrdinovia sú výborní, tak je to asi na takých 55%(3.2.2010)

For Me 83%(4.9.2009)

V Benátkach, meste radovánok, hriechu a kurtizán, žila v 16.storočí aj nebezpečne krásna Catherine McCormacková, preto ju mnohí nenávideli a chystali jej pomstu.Pekná americká romantická a nebezpečne príťažlivá dráma.(30.10.2008)

Často toužím po tom být jako hlavní hrdina filmu, který mě zrovna uhranul...bohužel krásná a vzdělaná kurtizána je mimo mé pohlaví i vzhled :-) Přesto dávám 5 hvězdiček za úžasný příběh, bezchybnou výpravu a kostýmy a velmi milé herecké obsazení.(28.12.2007)

Nevím kde začít. Nesmysl, vím. Fantastická výprava a dokonalé kostýmy se daly očekávat, ale to co předvádí Catherine McCormack je prostě úchvatné. Ve Statečném srdci okouzlila Mela Gibsona natolik, že jí dal roli své životní lásky (té první z nich). A já si říkal proč? Čím ho uhranula? A tady je vysvětlení. Stejně jako uhranula jej, uhranala i celé "Nebezpečně krásné" Benátky. A divák tomu příběhu bude věřit... Větší reklamu její výkon nepotřebuje. V jejím stínu tak trošku nezaslouženě zůstávají dva pánové, Rufus Sewell a Oliver Platt, kteří zaslouží také absolutorium. Ostatně, stejně jako hudba. Od insrumentálních oslavných melodií po skromné zamilované melodie hrané na dvě kytarové struny. Příjemné překvapení z jednoho z vrcholných období bohémských Benátek. Vřele doporučuji. [srpen 2006](31.8.2006)

16.století a Benátky. Město hříchu, lehkých mravů a kurtizán. Mezi tím vším vyrůstala Veronika. Život jí sice nabídl lásku, ale rozdíly společenských vrstev ji nedovolily naplnit. A protože je potřeba živit rodinu, jde ve stopách své matky a stává se kurtizánou. Nádhera. Film inspirovaný skutečnou událostí, který upoutá, poučí a rozhodně nikoho nenechá chladným.(3.3.2006)

Kdo libuje si ve verších, do Benátek ať zamíří, zde celý večer prohýří a s pannou krásnou tak, až přechází mu zrak do lože pak zamíří. Zde vrtochy a slunce smutku dává vale a co zde není věru malé toť rozkoš jen. Však nemohu si pomoci a cukru mnoho nesnesu tak Benátkám a Kateřině dám tři hvězdy v korpusu...(19.9.2009)

<< předchozí 1 2 3 4 5