Stav obležení
Akční / Thriller / Drama
USA, 1998, 111 min
Edward ZwickHudba:
Graeme RevellHrají:
Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub, Sami Bouajila, Lianna Pai, Mark Valley, David Proval, William Hill, Aasif Mandvi, Said Faraj, Ben Shenkman, Neal Jones, Dakin Matthews, John Rothman, Jimmie Ray Weeks, Wood Harris, Chris Messina, Lance Reddick, Will Lyman, David Costabile, Victor Slezak, Susie EssmanPlakáty
Šéf protiteroristického oddělení FBI a Newyorské policie Hubbard musí čelit nečekané vlně teroru, iniciovaného Araby. Setká se přitom s agentkou CIA, specialistkou na Blízký východ Elise Kraftovou, která má úzkou vazbu na svého informátora a milence Samira. Hubbard zpočátku svůj nerovný boj prohrává a panika v ulicích měst vede k vyhlášení výjímečného stavu. Velitel armády, pragmatický generál Deveraux, hájí zájmy země naprosto militantně. (oficiální text distributora)
Tosim
Hollywoodský thriller jako vizionářský počin? Proč ne?(25.2.2007)
Tom Hardy
Velmi nedoceněný thriller, kterému se dostalo jakéhosi zadosti učinění 11. září loňského roku, kdy se z fantasmagorie stala důležitá výpověď o tragédii, které nelze zabránit...(1.9.2002)
Matty
Hm, dokážu si představit příjemnější "stav obležení". 60% Zajímavé komentáře: ScreamJay, silent cut(10.6.2005)
Djkoma
Naprosto průměrné až televizní. Trochu mě děsí, kam chce Zwick jít příště, protože tohle postrádá snad vše, co dosud zdobilo jeho filmy. Snad jen to kvalitní obsazení se stále drží a herci jako Denzel Washigton nebo Bruce Willis málo kdy urazí... Nevyužitý potenciál zamrzí.(25.6.2004)
Renton
Scénář: Lawrence Wright, Menno Meyjes, Edward Zwick(21.5.2007)
Enšpígl
Film by měl u mě jiné hodnocení před tragickým 11.9.,ale jsme dávno za touto událostí a najednou film získává jiný rozměr. Radši bych však ubral hvězdičky a nechal 11.9. jako obyčejný den. Bohužel toto film nedokáže a tak dobře dělaný filmy o teroristech budou pro mě mnohem napínavější.(14.7.2006)
║Rozpočet $70miliónov║Tržby USA $40,981,289║Tržby Celosvetovo $116,672,912║ V dnešnej dobe tento film sa stáva hotovým klenotom a to hlavne kvôli dátumu 11/09/01 tento film ukázal v 1998 to čo sa za pár rokov nakoniec aj stalo. Bravúrne dielko od Edwarda Zwicka s výbornými hercami ako vedúcim protiteroristickej organizácie Denzel Washington, despotický generál Bruce Willis či záhadná Annette Bening, ale hlavnou výstuhou filmu je silný a teraz už aj pravdivý príbeh. "A hodnotenie som zmenil s pôvodných 3*** na zaslúžených 5*****!"(18.5.2005)
mandes
rozpocet $70 million trzby celosvetovo $116,672,912(6.11.2006)
DaViD´82
Snímek, který tématem předběhl svou dobu a skutečně aktuálním se stal až po atentátech na Dvojčata. Zwick se zde angažovaně vyjadřuje k porušováním Ústavy, terorismu či omezování osobní svobody za účelem všeobecného bezpečí. Jenže bohužel se zároveň snaží i o thiller v klasikém holywoodském střihu a dohromady se mu nepodařilo tyto dvě složky spojit do konzistentního celku. Herecky dobré, především ze strany Denzela Washingtona. Námětem taktéž, ale scénář z něj ani zdaleka nedokázal vydolovat veškerý potenciál, který se v něm skrýval.(25.1.2007)
tron
„Prepáčte. Rodinné záležitosti.“ Smutne vizionársky triler? Určite. Robí to ale z neho lepší film, než akým bol v roku 1998? A prečo by malo? Herecké výkony stále nestoja za veľa (dokonca i Denzel Washington, Tony Shalhoub a Annette Beningová sú s výnimkou pár chemických úsmevov nezaujímaví, Bruce Willis v „mrazivej zápornej úlohe" potom takmer až fyzicky bolí), režisér Zwick (LEGENDA O VÁŠNI) režíruje s atmosférou a s napätím len hŕstku akčných scén (nezabudnuteľná je hlavne tá s autobusom). Odjakživa mal slabosť pre hlúpe, pekne vyzerajúce filmy (česť výnimkám - ODVAHA POD PAĽBOU), ale tentokrát prestrelil. Takmer 40% za nehoráznu nudu.(24.10.2004)
B!shop
Ne, ne a ne. Takhle se neda tocit politicky akcni thriller. Zwicka povazuju za celkem slusnyho rezisera, ale tohle opravdu ne. Pribeh je naprosto nudnej skoro nic se tam nedeje, porad nekdo neco probira, zkouma resi a divak usina. Vse to zachranuje jen vykon Denzela Washingtona, ktery sice nepredved nejaky megalni vykon, ale presto nadprumer. Skoda, ze nedostal vic prostoru Bruce Willis, jehoz krapet silenej general je docela dobrej. Cekal jsem, ze aspon ke konci kdyz mesto obsadi armada a zacne vsechny zatykat a otravovat, se to rozjede, ale taky me to zklamalo. Tony Shalboub me spis zklamal, protoze tam furt jen tak stal a cumel. A "necekany" konec sem cekal uz hodinu pred koncem filmu. Zwick se snazil o co nejvetsi realisticnost, jenze vysledek je neco tak neuveritelne nudneho, ze neni sance aby to at uz celkem slusne herecke vykony a nebo hudba zachranily. Tenhle film se Zwickovi skutecne nepoved.(5.6.2005)
Lynn
I když to bude znít možná hodně jednoduše, jak mohli být tajné služby tak slepé, když i obyčejní "pitomí" filmaři si dokázali představit teroristické útoky muslimským fanatiků na Ameriku (BTW : Výstižně to komentuje Trelíno). Tedy, co se pak skutečně stalo, si nedokázal plně představit nikdo, ale tenhle "předzářijový" film je celkem (v mezích Hollywoodu) věrohodný. A charismatický Denzel Washington utáhne i scény, kde to dost drhne, Bruce Willis je správně hnusnej záporák a Anette Bening vydrží o své postavě (na kterou stranu vlastně patří) mlžit až do finále, které je sice zklamáním, ale buďme rádi, že to nedopadlo hůř... Čisté 3*.(11.6.2005)
ScreamJay
Možná utopická představa, takový přeplácaný teroristický hamburger se zeleninou ve tvaru odznaků F.B.I., ovšem po událostech, které se udály o tři roky později, získává zcela jiný význam. Jako by to pomocí filmového pásu předvídali, jako by šlo o neodvratný zásah, se kterým nevědomky někdo počítal. Každopádně z původního řadového thrilleru, smíchaného s politickou omáčkou a ochuceného pár akčními prvky, se stal o třídu lepší film. Jak to že jím nebyl i v tom 98mém?? Denzel Washington dostal přesně tu roli, která mu nejvíc sedí. Bruce Willis se prezentuje tak jak jej mnoho fanoušků nezná a nebo nejsou zvyklí vídat. Annette Bening podává velice slušný výkon a do puntíku vyplňuje nutnost ženské postavy v popředí. Tak kde je ta chyba?? Možná v té velkohubé propagandě o svobodách a síle zámořských kolegů, které sráží hřebínek i spoustě lepších a propracovanějších filmů, než je tenhle. Možná je to v Edwardu Zwickovi, který podle mě úplně nezvládl svůj záměr a na úkor spádu a zajímavé zápletce uplaval na vlnách tradičního přeplácanismu. Scénář, který drží příběh pohromadě tady spíš neví co by. Chvilku zabíhá do politických kauz a událostí a chvilku zase prahne po akci, bohužel na úkor srozumitelnosti příběhu. Zkrátka skvělé herecké osazení, které dělá postavy přesvědčivými, velmi slušný hudební doprovod Graeme Revella v konfrontaci s tím vším nezdařeným okolo. Dostat režii do rukou Michael Mann nebo Sydney Pollack spolu s někým schopným na postu scénáristy, byl by to o několik tříd lepší počin, neb potenciál tu je. Škoda, velká škoda. [6/10](4.6.2005)
choze
Velmi kvalitní a prorocký politický thriller o terorismu, který sice propadl v kinech, ale po 11. září prý šel ve videopůjčovnách na dračku.(3.6.2008)
Psema
Popis scény, dokonale vystihující celý film: Terorista drží v místnosti za zamčenými dveřmi několik dětí jako rukojmí, odvážný agent (Washington) vybíhá ve slow-motionu proti dveřím, rozrazí je, udělá kotoul a stihne se nejen zorientovat, ale také zlikvidovat hrozbu. Vágní film o hrozbě terorismu, který se může opřít pouze o solidní herecké výkony Willise a Washingtona a zručně natočené akční scény (resp. útoky teroristů). Samotný Zwick je spíš na obtíž, jelikož jeho typické ingredience (patetické dialogy, tuny klišé, hrdinské činy) nemohou dost dobře fungovat v ambiciózním filmu, jenž není zakotvený v dobrodružném, válečném či romantickém žánru. Celou dobu jsem si říkal, jak by Stav obležení dopadl, kdyby se ho chopil třeba Paul Greengrass. Ten by z mučení nevinných islámských civilistů vymáčknul určitě víc než jen Willisův dramatický odchod ze scény.(30.8.2009)
genetique
Skvelo zvládnutý megathriller, špionáž, vyšetrovanie, zápletka, akčných scén požehnane, k tomu skvelo zvládnuté charakterové role v radách najvyšších osôb bezpečnosti a to všetko v pomerne krátkom čase, ešte si Zwick dokonca trúfol prihodiť pár minút pátosu a melanchólie. A na škodu to nebolo. 80%.(11.5.2006)
Trellíno
Poprvý se mi ten film vůbec nelíbil. Po 11.září loňského roku dostal tento film úplně jiný rozměr.(31.5.2002)
flanker.27
Překvapivě slušný thriller s docela citliým tématem, jehož tvůrci nejspíš ani nevěděli, jak moc aktuálním se brzo stane. Nejzajímavější na něm ovšem nejsou samotné útoky, ale právě onen "Stav obležení", který po nich nastal. Kdyby se oprostil od několika politicky krektních úliteb oběma stranám a šel o něco hlouběji, určitě bych šel s hodnocením o dost výš.(6.12.2006)
sepp
Je pravda ze pred 11.zarim byl tento snimek ulitlou fantasmagorii, ale nyni dostava novy rozmer. Itak se ale jedna pouze o prumerny akcni thriller, s prumernym B.Willisem, za to vytecnym D.Washingtonem. Stoji za zkousku...(7.9.2003)
Fr
,,V TÉHLE HŘE ZVÍTĚZÍ JEN TI NEJODDANĚJŠÍ“....... /// Dneska už o tom, že to ti chlapci s výbušninama na hrudi myslej vážně, nemusej nikoho přesvědčovat. Dneska..., ale tenkrát! Není samo o sobě zvláštní, jak se najednou tenhle film, (kterej opravdu není – KROM ONOHO VIZIONÁŘSTVÍ – zase takový terno) stane myšlenkově a tím i dějově zajímavej? (A pak, - že bratře Umare, idea v dnešním světě nic nezmůže...) Pravda, některý věci už jsou přežitý (možná ho i znehodnocujou), ale rozhodně je tenhle film víc politickej než tenkrát. A ten posun? Třeba v tom, že dneska už místo D.Washingtona odpočítává Samuel L. Jackson. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci vidět rozšlehat autobus semtexem. 2.) Zajímá mě, jak to vypadalo v USA tenkrát, když za nimi ještě stála ,,arabská komunita“. 3.) Sedím v autobuse a právě si přisedli chlápci v rubáších. (Pokud nejsou ,,vyvoněný“, tak zachovej klid a pusť si to až doma). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *(23.8.2011)
| V kinech ČR od: | 18.02.1999 |
|---|---|