Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Saúdské Arábii explodují americká kasárna a zprávy naznačují, že za útokem je šejk Ahmed Bin Talal. Americká armáda šejka unese, což vyvolá v New Yorku vlnu terorismu. FBI pověří vyšetřováním svého agenta Anthony „Huba“ Hubbarda, který se po sérii atentátů chce zasadit o to, aby šejka propustili. Při pátrání se setká s Elisou Kraftovou ze CIA, která se mu svěří, že je na stopě teroristické buňky. Mezitím tři muži v Brooklynu obsadí další autobus s pasažéry a vyhodí ho do vzduchu za použití stejné výbušniny jako v kasárnách v Saúdské Arábii. FBI vystopuje Araba Aliho Waziriho, který přicestoval do USA, přestože je na seznamu teroristů. Zaručil se za něj přítel Elisy, Samir Nazdhe, který je jejím svědkem a pomáhá jí v pátrání po teroristech. FBI vypátrá v Brooklynu úkryt teroristů a všechny postřílí. V bytě se najdou detonátory a semtex. Buňka je zničena a Hub s nejbližšími přáteli oslavuje. Další bomba teroristů však vybuchne v divadle na Brodwayi. Jsou desítky mrtvých, v New Yorku nastane panika a město je paralyzováno. Spekuluje se o nasazení armády. Hub se schází s politiky a dozvídá se, že Elise se ve skutečnosti jmenuje Sharon Bridgerová a účastnila se tajné operace v Iráku. Sharon tvrdí, že Samir je na jejich straně, protože se s ní účastnil operace, jejímž cílem bylo svrhnout Saddáma Husajna. Sharon vysvětluje, že každá z teroristických buněk nyní funguje nezávisle a v USA můžou být tak tři čtyři. Vzápětí dojde k atentátu na budovu FBI, kde sídlí hlavní stan boje proti terorismu. Mezi šesti sty oběťmi jsou všichni Hubovi kolegové s výjimkou jeho nejbližšího arabského spolupracovníka agenta Franka Haddada. Veřejnost volá po zásahu armády... (TV Prima)

(více)

Recenze (216)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vezmeme pár slušných herců, přidáme žádané téma, podlijeme nacionalistickými žvásty, okořeníme rasistickým klišé dnešní doby o zlém Židovi, och pardon, moderní Adolfové přeci majî zlého Araba, takže tedy o zlém Arabovi, přiklopíme patosem a za výkřiků o tom, že Amerika je úžasná země, servírujeme pěkně za tepla všem dalším rasistům. Natočeno je to celkem průměrně, ale rasismem to smrdí, až jsem se při sledování málem udusila. Ale za ten komický závěr, v němž se ten nejúžasnější ze všech úžasných agentů vypořádá naráz se vším zlem, jednu hvězdičku přihodím. Jen stále nechápu, proč má herec Washingtonových kvalit potřebu hrát černobílou postavu. Tohle se mohlo klidně vygenerovat počítačem, na něco takového nebyl nutný živý herec. Zkrátka ke konci devadesátek to CGI ještě nebylo na takové úrovni. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Aktuální téma rozebrané ze všech stran, i přesto působící trochu zjednodušeně. Stanné právo a Willis jako nekompromisní zelená hlava mi moc nevyhovovaly, ale za vizionářství a ukázaní prstem na problém džihádu, respektive jeho složku "džihád mečem" (al-džihád bi´l-sajf), si flm zaslouží zhlédnutí i lepší hodnocení. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který tématem předběhl svou dobu a skutečně aktuálním se stal až po atentátech na Dvojčata. Zwick se zde angažovaně vyjadřuje k porušováním Ústavy, terorismu či omezování osobní svobody za účelem všeobecného bezpečí. Jenže bohužel se zároveň snaží i o thiller v klasikém holywoodském střihu a dohromady se mu nepodařilo tyto dvě složky spojit do konzistentního celku. Herecky dobré, především ze strany Denzela Washingtona. Námětem taktéž, ale scénář z něj ani zdaleka nedokázal vydolovat veškerý potenciál, který se v něm skrýval. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Stav obležení postupem času nabývá rehabilitace u diváků, kteří tento snímek po premiéře jednoznačně zavrhli. Na Zwickově režii je skvělé, že ani s přibývajícími vráskami na čele a televizními reprízami film nestárne ani nezpomaluje a o třináct let později mi připomene jak moc tento žánr poctivých politických/"teroristických" thrillerů v jednadvacátém století chybí. Neříkejte, že vám stačí něco tak průměrného jako je Labyrint lží nebo Zrádce. Mně rozhodně ne. 75 % ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Z této předvídavé filmové "vize" nerovného boje s islámským terorismem v ulicích New Yorku mrazí o to víc, že dnes už je svět bezpochyby někde jinde. Jen škoda, že to panicky rychlé eskalování xenofobní nenávisti i strachu, vedoucí až k vyhlášení stanného práva pod dohledem US army (a hloupě "záporáckého" generála Bruce Willise), se povážlivě naklonilo do béčkových vod, realita (by) byla přece jen střízlivější. Samotný patetický, moralisticky správný závěr pak sváděl spíš k protáčení očí v sloup. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (23)

  • Hub (Denzel Washington) a Frank (Tony Shalhoub) sú obaja ozbrojení pištoľou Sig Sauer P226 9mm. Toto bola bežná voľba pre špeciálnych agentov počas viac ako 20 rokov, kým nezačali používať Glock 23 a neskôr Gen 5 Glock 19/17. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama