Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství... Princezna Máňa (nakažlivě vitální Jana Boušková) napravující peklo, to byl a je nezapomenutelný pohádkový zážitek, stejně jako celá scéna postavená v ladovských kulisách... (objektivně ale jednu hvězdičku ubírám, absolutní vrchol české televizní pohádkové tvorby to není...) ()

May 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká pohádka, co kdy spatřila světlo světa. Úchvatné Ladovy kulisy a ten námět... princezna, která se snaží vysvobodit z pekla Honzu a mezitím, než splní tři opravdu složité úkoly, vycídí peklo i čerty samotné. Nezapomenutelný zážitek. Škoda, že se tyhle pohádky už dávno netočí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Další moje oblíbená trochu nezvyklá moderní pohádka na ruby..Ostatně naruby bylo celá toto Ladovo literární dílo skládající se z šesti různých pohádek..Krásné kulisy od Aleny Ladové, malebné a příjemné provedení...Co bych vyzdvihl tak určitě dobrý nápad-námět ale i celkové zpracování..Pohádka navíc nepostrádala i vtip..Ta náprava čertů byl vážně úžasná (v pohádkách ne tak časté pravidlo), dítěti to tenkrát mělo nejspíš přiblížit že i na ně platí pevná ruka a že když chtějí tak se dovedou změnit k lepšímu...Princezna Máňa v podání Jany Bouškové byl vážně krásná roztomilá holčička (ty kukadla), která si ještě hrála s panenkami a kočárkem, v hlavě to však měla srovnané a věděla co chce a zatím si také razantně šla...Z hereckých výkonů s mě nejvíce pochopitelně líbil ten její, špatný nebyl ani potulný vypravěč Pešek, babička Rosůlková a těch pár splašených čertů, konečnou známku dávám i za námět, zpracování, kulisy a hudbu..Hodnotím vysoko, tyto pohádky podle Ladovských předloh mám strašně moc rád...Jen si vzpomeňme např. na podobně laděného Líného Honzu 77' (opět Nezbedné pohádky, Pohádky naruby) nebo Chudé královstvíčko 79' ap.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně studiový, typicky televizní projekt, navíc ke klasice značně neuctivé modernizační pojetí, ze kterého by měly mít velkou radost především feministky. Princezna Máňa v podání Jany Bouškové je hybatelkou téměř veškerého dění na obrazovce, pro ženicha si jede v automobilu a bez problémů ukázní a zcivilizuje celé peklo. Studiovky v lásce příliš nemám a z moderních pohádek na ruby mám už dopředu strach, protože až na pár vyjímek v lepším případě ztrácí poetické a romantické kouzlo, v horším případě to bývá trapná ptákovina. Díky předloze a vtipnému scénáři ale Nezbedná pohádka funguje překvapivě dobře, nechybí tu pořádná dávka nadhledu a až recesistické pojetí dělá z téhle ladovské pohádky půvabnou podívanou. Celkový dojem 75 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zlenivělí zaměstnanci pekla se nemohou dostat k pořádku, osobní hygieně a slušnému oblékání? Pak platí, že kam čert nemůže, nastrčí Máňu.. Vskutku nezbedný studiový kousek natočený v odlehčeném duchu a na detaily dbajících kulisách. Nej scéna proběhne v šesté minutě, kdy řízení letového provozu nad obcí Syslová málem dopustí srážku čarodějnice bez imatrikulace a osvětleného, leč poloslepého čerta („Fuj, babo!“ zakončené odplivnutím mistra Nedbala).. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Alena Ladová, dcera Josefa Lady, obstarala pro pohádku sice malebné kulisy coby její výtvarnice, ale papírové obrázky kotlů, stromů nebo slunečnic zkrátka vypadají lépe na pohlednicích. Námětově jde o originální počin: emancipovaná princezna Máňa vysvobodí svého budoucího ženicha z pekla, kam si ještě dojede autem. Ovšem většina písniček je spíš otravných a humor zůstal pravděpodobně skryt v bohatě ochlupených zadnicích pekelníků, takže ani ta drzá Máňa to nezachrání... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moudrá kniha povídá, tuhle těmi řádky, že je těžká cesta tam a ještě těžší zpátky. Možná že to postřehneš, nehledej v tom chyby, Máňa courá z pekla ven, jak jen se jí zlíbí. Honzu z pekla odvede, žádný saky paky, prosadit si dovede, to, že je tu taky. Pohádka má skvělý děj, ač tam není stvůra, jen dědeček Habaděj a bába Kanimůra. Těžko někdo pobere, proč to nemá vady, to pohádka dovede, když je podle Lady. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádková parodie. Jen Honza v podání prkenného Ivana Luťanského se nepovedl, jinak je ale vše, jak má být. ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Tanhle pohádka mi přiváděla žaludeční křeče. Ohavné kostýmy, příšerné písničky, odporný Dvořák a kartonové kulisy kam se podíváš ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Honza je přesný sedumdesátkový krypl, kdežto princezna Máňa jak vystřižená z padesátých let, což je i v těch sedumdesátkách trochu trapné. A v pekle ještě nikdy nebylo tak teplo. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Peklo, peklo, peklíčko, je tu teplo teplíčko a princezna Máňa, které ho dokáže zlikvidovat dřív než se pekelníci zmůžou na protiakci. Nesmrtelná klasika papundeklových televizních pohádek, stále stejně zábavná, svižná a kouzelná. SKvělá předloha, Ladovy kulisy tomu dokonale sednou, herci, zejména ti v rolích pekelníků si to blbnutí užívají, a Boušková ve své životní roli nemá chybu. Ať si kdo chce co chce říká, na tyhle 70tkový a 80tkový televizní věci nedám dopustit. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Princeznu Máňu by si jistě každý stopař rád stopnul, a ani by nemuselo pršet. Ve všech těch kreslených dekoracích však neosvěžený příběh vadne. Peklo se zdá blýskat se spíše na vozovkách než v hlubinách neprodyšných lesů. Zklamal mě i Honza a čertů bylo přespříliš… ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jistě si řeknou, že vaše panímáma je šmudla, když vás takhle pustí mezi lidi.." ;) Nezbednice Janečková až na výjimky tvořila skvostné ladovské adaptace.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka s výborným hereckým obsazením a krásnými písničkami. Paní Janečkové se opravdu podařil natočit klenot mezi našimi pohádkami. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Reklama

Reklama