Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že se takový klenot v archivu nachází. A rázem patří mezi mé nejoblíbenější televizní pohádky. Škoda, že se nevysílá častěji. Vůbec si na ni nepamatuju, že bych ji kdy - třeba jako dítě, viděl. Když už dělat pohádku, která nemá skrývat, že je okolí namalované na kulisách, proč to nedělat krásně? A kresby od Josefa Lady do té kategorie rozhodně patří. Pak tady máme obrácenou pohádku, jako že princezna zachraňuje Honzu. Výborné obsazení a to i v komorních rolích přispívá ke kvalitě stejnou měrou jako úžasná hudba a veselé písničky. Jana Boušková byla navíc za mlada tak krásná a sympatická - přesně můj typ, jedna z nejhezčích mladých holek v tehdejším Československu. Ani vlastně nevím, co bych pohádce vytknul, takže se sám sebe ptám, proč nedat maximum. Mezi televizními pohádkami jedna z nejlepších. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně studiový, typicky televizní projekt, navíc ke klasice značně neuctivé modernizační pojetí, ze kterého by měly mít velkou radost především feministky. Princezna Máňa v podání Jany Bouškové je hybatelkou téměř veškerého dění na obrazovce, pro ženicha si jede v automobilu a bez problémů ukázní a zcivilizuje celé peklo. Studiovky v lásce příliš nemám a z moderních pohádek na ruby mám už dopředu strach, protože až na pár vyjímek v lepším případě ztrácí poetické a romantické kouzlo, v horším případě to bývá trapná ptákovina. Díky předloze a vtipnému scénáři ale Nezbedná pohádka funguje překvapivě dobře, nechybí tu pořádná dávka nadhledu a až recesistické pojetí dělá z téhle ladovské pohádky půvabnou podívanou. Celkový dojem 75 %. ()

Reklama

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších pohádek, kouzelná, vtipná, nápaditá, Jana Boušková jako praštěná princezna Máňa je strašně zlatá, čerti v námořnických oblečcích k zulíbání a Honza opravující pekelnou ventilaci taky. Kouzelný dědeček Ladislava Peška je... prostě kouzelný. A písničku "To to jede, to to sviští, po cestě i po strništi...", tu si notuju docela často ještě ted. Jako dítě jsem tu pohádku milovala a jako hodně dospělá ji miluju pořád. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Maličký Honza ze Syslova, okres Stará Nohavice, dostane od sudičky slib, že si ho ve 20ti letech vezme čert do pekla. To se opravdu omylem stane a vysvobodit ho může jen dobrá duše, která vykoná tři úkoly. Jenže pro smůlu pekla se Honzu rozhodne vysvobodit královská dcera Máňa, postrach všech pekelníků. Nepochybujte o tom, že čerchmani udělají vše pro to, aby se jí co nejrychleji zbavili. Moderně provedená pohádka (princezna jezdí autem, hraje moderní hudba) v kartonových Ladovských kulisách je fantasticky okouzlující a v záplavě moderních pseudopohádek zahřeje na duši a zaujme malého diváka. Navíc je tu kupa zpěvných písniček a příjemných melodií. A bonus - v této klasicky studiové pohádce hraje obrovská škála tehdy hvězdných herců (Ladislav Pešek, Marie Rosůlková, Luděk Munzar, Jana Štěpánková, Čestmír Řanda, Petr Štěpánek, Miloš Nedbal, Josef Dvořák, Josef Bek, Ljuba Skořepová, Nataša Gollová). Hudba: Štěpán Koníček ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Jo, to bylo tenkrát, když ještě herci uměli hrát a režiséři točit pohádky, a to včetně tehdy mladých Jany Bouškové a Ivana Luťanského. Miluju tuhle pohádku v knížce a líbí se mi, že je natočena přesně dle předlohy. Jako dítě pamatuju její premiéru, dívala se celá rodina. Vtipná moderní pohádka plně rozvíjející dětský svět. Papundeklové pohádky se mi líbí, protože podporují dětskou fantazii, zejména hru na "jako jako". Většina dětí, které jsou vedeny ke tvořivosti, si nejraději hraje s papírovými krabicemi... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama