Reklama

Reklama

Přísahám a slibuji

(seriál)
Československo, 1990, 5 h 28 min (Minutáž: 76–89 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný příběh z lékařského prostředí nás zavede do nemocnice pohraničního města na severu Čech v době těsně po válce, kdy po odchodu německých lékařů a řádových sester se jejího vedení ujímají čeští lékaři. Vypráví nejen o smyslu lékařského povolání, ale také o lidském osudu v čase, kdy mnohé ideály zplaněly a mnoho skutečných a potřebných zůstávalo jaksi ve stínu jiných, více proklamovaných a žádaných. Příběh MUDr. Vojtěcha Alberta začíná po válce v roce pětačtyřicátém a končí ještě před únorem roku osmačtyřicátého. V prvním dílu nepotkáte ještě doktora Alberta "v bílém", nýbrž v těsném sáčku, které mu bylo darováno na cestě z koncentračního tábora do Prahy, která právě povstala proti okupantům ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Režisér Filip a jeho elitní sestava herců v pro mě až překvapivě ne často využívaném tématu znovuosídlování. Lékař s tváří Dr. Blažeje ale duší Dr. Sovy, byl až asketicky bezchybný, Zuzana Bydžovská jako vždy výborná, ale její postava trochu přesložitá pro pana doktora i mě samotného. Problémy doby byly myslím zachyceny velmi dobře. Němečtí lékaři,Jodizace soli a všude persony jimž se netyká. 80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Lékařské prostředí je samo o sobě atraktivní, k tomu navázaný příběh z let cca 1945-1947 o lékaři, který během války přišel o důležité pilíře života (rodinu i práci) a začíná úplně znova, od začátku, kdesi v zapadlém městečku v pohraničí, je zajímavý a působivý.. Josef Abrhám propůjčil hlavní postavě zejména sebe samého a mně se moc líbil, no a zřejmě chci věřit, že jsou lékaři, pro které je jejich povolání posláním.. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přísahám a slibuji tak by měli konat všichni lékaři, nejen v době poválečné, ale i dnes. Dnes se lékaři věnují raději politice,účinkují v televizi lezou na Mont Everest nebo Antarktidu. Pro lékaře jsme pouze zkušební králíci. Hlavně mají u sebe seznam léků a podle toho na nás zkoušejí co zabere. Pokud si neuříznu ruku , tak si tělo samo poradí, uzdraví, rána sroste i bez doktora. Všem lékařům všichni pacienti zemřou tak to na světě je a bude . Pokud se lékař splete a zapomene v těle pacienta špachtli , tak to svedou na instrumentářku, že nespočítala použité nástroje po operaci . No coment :-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco na lékaře Otu Duba jsem vždy slyšel jen chválu, s jeho literárními aktivitami to tak jednoznačné nebylo. Určitá idylizující tendence i apriorní sklon nadržovat dobru působily poněkud kontraproduktivně vůči záměrům, které do svých románů a novel (převážně) vkládal. Z druhé strany bylo zřejmé, že se vždy jedná (až na akceptovatelné výjimky) o skutečné umění. Román, nazvaný podle českého překladu svrzujících slov klasické akademické přísahy (Spondeo ac polliceor), patří k tomu nejlepšímu, co Dub napsal. Scénárista Otto Zelenka - svými kvalitami plně srovnatelný s klasikem Dietlem - i režisér Filip literární předlohu ještě podstatně vylepšili a plně využili její atraktivní námět. Herecké výkony prakticky bez rozdílu toto úsilí dále pozvedly. Zmiňovaná až jednorozměrná kladnost hlavního hrdiny (pomiňme určitovou Dubovu autostylizaci) je v tomto případě plně na místě - tito lidé opravdu žili a opravdu byli obětaví a nezištní. Všeobecně se věřilo a doufalo, že zdrcující zkušenosti z hrůzných let Mnichova, Druhé republiky i protektorátu narovnaly vztahy mezi lidmi, posílily solidaritu a že takto nastolený mír už nikdy nikdo nebude zpochybňovat (sr. v tomto ohledu skvělou Svěrákovu OBECNOU ŠKOLU). Pochopitelně, že skutečnost Třetí republiky byla složitější. Ale protože doba byla černobílá, i padouši byli zavrženíhodnými padouchy a zločinci zločinci. (Přechodů se jaksi nedostávalo, vždyť i válka také ve svém zázemí byla černobílá). Více bych v této souvislosti proto rád zdůraznil přesnost postižení a také odstínění odcházejících německočeských lékařů a zdravotních sester i výstižné postižení regionální atmosféry někdejšího hlavního města samozvané župy Liberce (včetně wervolfů). Klady v tomto případě vysoce převažují nad slabinami. A tak na závěr zbývá jediné povzdechnutí: Proč již dávno toto pozoruhodné, v každém případě nadprůměrné dílo nebylo převedeno na DVD nosiče? ()

ihonzik 

všechny recenze uživatele

trošku neprávem opomíjený celovečerní seriál na téma: poválečné osídlování pohraničí od A do Z. Podívaná je to sice příjemná, nicméně nudně ateliérová (právě exteriéry Sudet by seriál dost pozvedly) a na začátku taky slušně ideologická. Nyní k obsahu: Hlavní postava primáře Alberta je hodným dvojčetem primáře Blažeje a podle toho se taky tak chová, jako souznění všech ctností. Ačkoli je primář Albert na scéně cca 95 % stopáže, jsou ve Starém městě (Týništi) i jiné postavy: intrikující ředitel nemocnice Urban, moudrý doktor Stein, jeho kůň, Olda Bican, který v laboratoři míchá lektvary, účes Zuzany Bydžovské a především Viktor Vrabec v charakterní roli okresního tajemníka KSČ. Jednou z postav je i doktorka Čeňková, která v dalších dílech pojme primáře Alberta/Blažeje za muže. Na závěr seriálu do Sudet přijíždí starý primář Sova, aby v některé zabavené vilce po Němcích vybudoval nový Soví hrad... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Venkovní záběry nemocnice byly pořízeny v nemocnici Beroun. (busa)
  • Natočeno podle stejnojmenné knihy lékaře Oty Duba (1909–1987). (sator)
  • Točilo se v Praze Vršovicích, Karlíně a Vinohradech. Dále pak v Mladé Boleslavi, Senohrabech a Josefově Dole. (sator)

Reklama

Reklama