Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zájezdní hospodě se potkají potulný rytíř Dan a jeho podkoní Vítek se dvěma uraženými bývalými ministry Lesního království. Ti si stěžují, že mladá princezna Jelena, která se nedávno ujala vlády, se spolu se svou dívčí družinou věnuje lovu, ale nesnáší muže a nechce se vdávat - a s rozmarnou ženou na trůně že země brzy špatně skončí. To mladé muže zaujme - s amazonkami se ještě nesetkali - a tak se vydají k sídelnímu městu. Za nečekaných okolností se s princeznou setkají a sblíží. Jelena opravdu skvěle ovládá svůj luk a jeho pomocí chce svým nápadníkům v cestě k trůnu zabránit - museli by ji porazit v lukostřelbě... Tak začíná romantická televizní pohádka scenáristky Jany Knitlové a režiséra Rudolfa Tesáčka. Písňové texty napsal Arnošt Goldflam a zhudebnil je Karel Cón, scénografie a výrazné kostýmy jsou z dílny Tomáše a Jitky Moravcových. Titulní hrdinka příběhu se přes své historické oblečení a dovednost v jízdě na koni či lukostřelbě odlišuje od obvyklých pohádkových princezen a svými rysy se spíše podobá moderním ženám: Podobně jako ony si sama teprve hledá své místo na světě a řeší svůj vztah k partnerovi. Režisér svěřil většinu rolí mladým hercům z Městského divadla v Brně, a tak se můžete těšit na setkání s Pavlou Ptáčkovou, Jitkou Čvančarovou, Petrou Jungmanovou, Romanem Vojtkem či Igorem Ondříčkem. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka, kde princezna pasivně nečeká, kdo se uráčí se s ní oženit a chová se jako normální (mladý a dost zbrklý a zmatený) člověk. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rudolf Tesáček je režisér, ktorý celý svoj profesný život zasvätil natáčaniu televíznych filmov. V priebehu rokov 1974 až 2002 ich zrežíroval naozaj veľa. Viaceré z nich sú televízne rozprávkové inscenácie. A keďže som v poslednom čase zhliadol viacero titulov z tejto kategórie, ktoré režírovali ženy (Vlasta Janečková, Svatava Simonová a Jiřina Pokorná - Makoszová), tak som dal možnosť tomuto pánovi, aby sa im pokúsil konkurovať. Pustil som si rozprávku "O princezne so zlatým lukom". Je to jeho posledné dielo, ktorým v roku 2002 ukončil svoju dlhoročnú kariéru. Príbeh o nesympatickej princezne, fanatickej feministke, ma nebavil, spievané pasáže ma iritovali a i celkové spracovanie sa mi zdalo jalové. Rudolf Tesáček s týmto titulom súboj s vyššie spomenutými českými režisérkami jasne prehral. * ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Čistý průměr. Pohádka s nic moc dějem (žádné čáry-máry, plno moralizování), přemírou písniček (naštěstí většinou snesitelných), část se odehrává v kulisách studia, část má celkem pěknou výpravu, herci neuchvátí ani neurazí (koukat se na ně dá, ikdyž hrajou blbě)... Jako kulisa k vaření dostatečné. Prostě průměr a 50% šeď, vznikly i podstatně horší pohádkové průsery. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé po stránce obsahové i formální. Herci se vůbec nechovají pohádkově a přiměřeně stavu postav, které mají představovat; ze všeho doslova čiší současná demoliberální mentalita. Snad nejmarkantněji je to zřetelné u princezny Jeleny, kterou „hraje“ Pavla Ptáčková a rytíře Dana ( Igor Ondříček). Tato rádoby pohádka R. Tesáčka z tvůrčí skupiny Pavla Aujezdského patří i tentokrát mezi nejslabší. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Brněnský kočky v lesním království. Nízkorozpočtová záležitost, snímaná zřejmě ruční kamerou. Kulisy v interiérech jsou šílené. Málo prostoru dostala esa typu Junáka a Parduse. Čvančarová k nakousnutí, i Pavle to tady moc sluší. Vojtek s náušničkou. Zápletka příliš jednoduchá. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kladem jsou jednak písničky a taky obsazení Jitky Čvančarové. Jinak studiová pohádka nevybočuje, což je možná další klad, protože není až takovým přemodernizovaným pohádkovým gulášem. Ale jak napsal Mariin: chybí tomu pohádkovost včetně chování herců. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Protivná pohádka s nesympatickou "princeznou", rozostřenou kamerou a nesrozumitelným příběhem. Slabota. A španělská hudba hrající v jakési staročeské hospodě? OMG! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako není to úplně špatné,až na to, že je zde přepísničkováno, a to fakt až moc (btw, texty písniček psal Arnot Goldflam). Jinak je fajn vidět brněnské herce, než prorazili v Práglu nebo reklamě na pohádkové úvěry (ha ha, protimluv). Příběh se mi líbil, byl docela slušně promyšlený, i když Petře Jungmannové jsem přál lepší osud. Hezká krajina, dobrá kamera a výprava a velmi pěkný hostinec, kde se část děje odehrává, tam bych hned zašel. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Kdybych si pak nepřipadala trapně, klidně bych dala i 4:D. Pavlu Vitázkovou mám moc ráda, byly tu hezký a chytlavý písničky a děj ne uplně nejhloupější. Na odpolední pohádku na jedničce víc než dobrý! ()

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Feministická science fiction doplněna snahou o muzikál s nesedícími hlasy a mizernými výkony. Dokonce je možné, že jsem takový český skvost viděla hned několikrát - bohužel. Osvěžit si paměť není nikdy špatný nápad a nyní se mi to vyplatilo dvojnásob. Nyní si více vážím dobrých filmů a dobře zpracovaných pohádek. Herecká stránka věci kromě nevýrazné role Jitky Čvančarové stála příkladem nejhoršího kalibru. Smutné a přeci paradoxně vypovídající o celistvé české pohádkové tvorbě pro neumětele a nevzdělance. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Hodně slabá a neoriginální dějová linka, ale na protagonisty se aspoň dalo dívat. Rytíř Dan byl sexy skoro jako poručík Dan z Foresta Gumpa, ovšem pokud se nestal princem Vladanem. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Poměrně neotřele a přitom vtipně vyvedená pohádka. A ikdyž herecky to žádný zázrak není, dávám lehký nadprůměr. ()

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu děs...nanicovatý příběh s příšernými herci, který jasně dokazuje, že české pohádky nikdy za moc nestály a nikdy stát nebudou!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jak to vypadá, když vedou panství ženy. Trochu proti zvyklostem obrácená pohádka se sympatickými ženami, nesympatickými muži a bez potrestaného zla v upovídaném/uzpívaném závěru. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení. Na tuhle pohádku koukám ráda hlavně proto, že tu hraje drtivá většina souboru MDB. Herecké výkony se mi nijak děsivé nezdají a celkovou kritiku taky moc nechápu. V rámci porevoluční televizní tvorby ČT je to ještě nadprůměr. ()

frings odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha, co se to dnes točí za pohádky?! A těm hereckým výkonům nemůžou věřit snad ani děti! Hrozně nepřesvědčivé "výkony" tu podávají především ženský. ()

Reklama

Reklama