Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

svik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem zábavná podívaná . Zjímavé bylo se dívat na Ebena jako na Válečka. Dobré příběhy z nekterých šel i strach něco jako Páni kluci jenom o ptochu horší . Ale jinak se musí hodnotit i pokus nějak zabavit děti. Zabavil i ostatní a to mu dává +. Já se vždy docela zadíval.Takže paráda. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem koukal když mi bylo asi 12 let a přesto, že jsem 90tka, tak jsem se u něj bavil. Váleček v podání Marka Ebena je nazapomenutelný.. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů všech dob!!!! Kde je mu dnes konec?? Místo toho nás televize krmí neustálými reprízami komunistické telenovely Nemocnice na kraji města nebo ještě hůř, slátaninami typu Redakce, Bazén apod. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Na tuto první sérii mám jen pěkné vzpomínky. Vskutku pěkný seriálek rychlošípackého typu, modernizovaný (zdařile) dívčím elementem (což by J. Foglar neudělal ani náhodou). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ať žije Váleček. Něktěrým seriálům nezmizí jejich kouzlo ani po tokolika letech. Stále mají co nabídnout a repríza jim neškodí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepochopitelný kult. 1)  Malebné prostředí černobílé Malé Strany a Hradčan vytváří romantickou náladu. Mimochodem lze tento film použít i jako svědectví o tom, v jak neutěšeném stavu tehdy tato část Prahy byla._____ 2)  Skvělá znělka Jaromíra Vomáčky._____ 3)  Uvedeným výčtem jsem vyčerpal všechna pozitiva. Zůstává neskutečně naivní až hloupý děj s protivným Válečkem a dalšími bezbarvými postavičkami._____ 4)  Tak mě napadá, jak mohl být Váleček tak obézní, když celá parta neustále běhala. Nahoru, dolů, ulicemi i po schodech. Dokonce i uvnitř domů. Zvláště první díl působí jako náborový film pro budoucí běžce._____ 5)  A jak byli vzorní, Rychlé šípy hadr. Chybělo snad jen oslovení plantážníku. Jejich nezměrná touha pomáhat starým lidem volala po zásahu docenta Chocholouška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, který vznikl krátce poté._____ 6)  Ostatně ani s jejich vzděláním to očividně nebylo valné. Dvanáctiletý Váleček počítá: 3 x 7 = 21, ale moc jistý si není. Chodil do páté nebo do šesté třídy? Dobře, počty mu moc nešly, ale zmiňovaný výkon by lépe pasoval na žáka školy zvláštní._____ 7)  Ve druhé řadě i to málo půvabů první řady nenávratně zmizelo. Gábina ztratila poněkud na půvabu nevinnosti. Asexualita Válečka se zvýšila. Jediného pěkného kluka - Ferdy - se tvůrci zbavili úplně. Pravda, Honzík se trošinku proklubal, ale ještě ne dostatečně. Malostranská zákoutí a schody nahradila ošuntělá pražská náplavka. A to nejhorší nakonec - do nebe řvoucí tvůrčí impotenci měl zachránit, podržte se, vstup do Pionýra._____ 8)  Dílem nás provázejí 11letý Antonín Navrátil (Honza), 12letý Marek Eben (Váleček) a charismatický 13letý Michal Michálek (Ferda) s vlastním prakem. Věk herců uveden k roku natáčení první řady - 1969._____ 9)  Kontextem doby lze omluvit všechno. Skutečnost, že vznikala i horší díla neznamená, že tento seriál je dobrý. Není. Oslavné tirády pamětníků jsou spíš nostalgickou vzpomínkou na vlastní dětství či mládí než objektivním zhodnocením kvality seriálu._____ 10)  Pro ilustraci úrovně dialogů uvádím stručnou lekci akvaristiky z 2. dílu 2. řady. Co to tam dáváš, ptá se Váleček. Trubičku, vece Honza. Aha, na to Váleček. Po chvíli dodává Honza: Ryby nejsou slepice, nedají se přivolat._____ 11)  Výstižný koment: pytlík...**._____ 12)  První řada za **, druhá pak za *. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé epizody slabší (scénář byl jednoduchý, příběhy a dobrodružství přímočaré a předvídatelné), jiné lepší, každopádně na tomto seriálu vyrostl za doby minulé snad každý, včetně mě. Velmi jsem se na reprízování vždy těšil. Protože s Válečkem jsem měl dosti společného a blonďatá Gábina se líbila určitě také každému. A jako dítě jsem rozhodně neřešil kvalitu scénáře ale prostě jsem se bavil. A bavím se dodnes. Škoda jen, že dílů bylo tak málo, podobně jako u Záhady hlavolamu, chtěl bych více a více.. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, že jsem tento skvost zapomněla ohodnotit, přitom tahle Gábina byla jediná v širokém dalekém okolí, kterou lidi znali. Vždyť my jsme v té době ani nebyly v kalendáři! Možná právě tahle Gábina přispěla k tomu, že je nás víc. A kdo by řekl, že z neohrabaného Válečka vyroste jedna z nejcharmantnějších osobností české kultury! ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Celý seriál shlédnutý ještě nemám ale nejspíš budu pokračovat. Marek Eben jako váleček mě pobavil. Celkově sehraná čtveřice i když občas s bídnými hereckými výkony. Pro jednou mi ani nevadilo, že je seriál černobílý. Slabší 4* ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Je moc zajímavé, kolik herců se tam mihlo v malinkatých rolích. Nicméně, je tam chyba v titulcích. U pozdějších dílů, kde hraje Josef Bláha, je v titulcích uveden Karel Bláha. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zbídačená Praha může být fotogenická a dobrodružná :-) Máma Honzy hraje v divadle a táta režíruje, Gábiny otec je zahradník v pražských zahradách. Ferdův táta je taxikář. Valentýnovo otec je inža a matka v domácnosti :-) Normalizovaná Československá televize chtěla pokračování cyklu který by pokračoval sledování příběhu kamarádů kteří jsou součástí Socialistického svazu mládeže. To ale tvůrci odmítli, a i představitelé kamarádů si oddychli. protože už to, že v druhém cyklu jsou někteří součástí organizace Pionýr byl pro ně ne-šťastný kompromis. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach jo, některé věci shlédnuté v dětství je lépe nechat ve vzpomínkách tak jak jsou, a nepokoušet se je oživovat v dospělosti. Jinak hrozí nebezpečí, že se z démonické, legendární, rebelské postavy válečka vyklube jen hodně špatně hrající velice slušný chlapeček bez jakéhokoli charisma. Ony vůbec i ty ostatní děti hrají velice špatně, z dialogů člověků naskakuje husí kůže a ty příběhy... no nic radši. ()

Reklama

Reklama