Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (359)

golfista 

všechny recenze uživatele

Skvělé, geniálně vtipné, možná nejlepší z celé kolekce Cimrmanovských her .... Jenom škoda, že právě tohle nevyšlo na DVD :( ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"A co tedy navrhujete?" "Navrhuju sníst psy" "Cože, kapitáne, ale vždyť my žádný psi nemáme, přece jste vzali místo psů mě!"... "Vždyť říkám, sníme psy". ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hele, náčelníku, vono to sice vypadá že furt jenom kritizuju, ale tohle mi, když jsem byl v divadle, málem přivodilo natržení bránice. 100% zábavy, 100%ní hodnocení. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilovanější cimrmanovská hra do doby Záskoku...nicméně i tak - 100%!!! -TEDA JÁ TOMU ASI VŮBEC NEROZUMÍM, ALE JÁ TADY NIC TAK EXTROVNÍHO NEVIDÍM, KDYŽ TO SROVÁM S TÍM VÝLETEM NA KOKOŘÍN, TAK... -TO PŘECE VŮBEC NEMŮŽEŠ SROVNÁVAT! -JAK TO, ŽE NEMŮŽU? BYLY TAM SKÁLY PÍSKOVCOVÝ, OBČERSTVENÍ, CO JE TADY? PRD! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější záležitost obou autorů. Jiná tak prohláškovaná hra od nich neexistuje. "Mráz je nejlepší děda"... :DD ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělé představení, s velkým počtem vtípků, které rozesmějí i mrtvého. Přesto nedokáži, za všechny eskapády a kamenné tváře mluvící o budoucím snědení jednoho člena expedice, dát čistých 5*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Doslova geniální hra, po Záskoku zřejmě moje druhá nejoblíbenější. Vynikající seminář, s několika vtipnými aluzemi na frazeologický jazyk socialistické éry a s doktorem Bruknerem v hlavní roli. Plus vizuálně výživné živé obrazy s jednoznačným vrcholem v sestavování obrazu pojistné události. Televizní záznam obsahuje oproti audiozáznamu ještě navíc povedenou forbínu zkoušky nového jevištního technika... ,,Nejni vona Bulharka?" ,,9x za sebou... To není možný!" ,,A ta Bulharka si palici ukroutí, potvora." ,,Navrhuju sníst psi!" ,,Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?" ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Navrhuji sníst psi !" A já navrhuji... Vlastně ani nevím co. Dokonalý všelék na špatnou náladu. Spolu se Záskokem to nejlepší co nám po zneuznaném géniov Járovi zbylo. Važme si toho, jelikož druhý takový se tu již nemusí narodit. "Jdu na sever, normálně na sever... a na jih!" ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jedna z nejlepsich her DJC. Mam prakticky jedinou vytku a to je Borivoj Penc, kteryho fakt nemusim, je absolutne nevtipnej, navic je to takovej divnej dedek s velkejma zubama. To naopak Smoljaka musim pochvalit, protoze v roli idiota je naprosto dokonalej. Samotna prednaska je hodne vtipna, ze zacatku i docela akcni a jedna hlaska lita za druhou. Co se tyce hry, ta je navic ozvlastnena ctenim z deniku, coz je hodne vtipny a prisel mi tu humor krapet cernejsi, coz je dobre. A i kdyz je celkova stopaz nakejch 110 minut, tak jsem se celou dobu skvele bavil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?" Tak to vím úplně přesně. Lékárník Šofr to způsobil. Je totiž trudomyslný, pravdu má náčelník a psali to v Učitelských novinách. Nicméně daleko nejzábavnější postavou je potah, nosič a primitiv Varel Frištenský. Bez něj by se ten pól dobýval určitě daleko méně zábavněji. Já jsem tedy velkým fandou hry a to již od prvního zaslechnutí, takže si vždycky vychutnám, když to Vašek dostane do křídla, když Šofr zafilozofuje o Podolí, když roztaje pečený Beran, když se jde na sever a když to srovnám s tím výletem na Kokořín, tak to stejně vždycky vyhraje Severní pól. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Snad už nás ani nepřekvapí, že severní pól nebyl dobyt tím blíže nezpecifikovaným imperialistou ze špatných učebnic dějepisu, nýbrž našim oblíbeným Cimrmanem... Ne, snadné to rozhodně nebylo, přišlo i na pár velmi těžkých chvil, naši dobyvatelé se setkali tváří v tvář bájného monstra Játyho, sužovala je zima a hlad a to dokonce tak, že byli málem donuceni sníst své dvounohé psy! A jakoby to nestačilo, někteří při tom nekonečném putování zjistili, že mají housera... Avšak za ten vítězný pocit "jdu na sever... A na jih" to bezpochyby stálo, viďte? 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Cimrmani v plné síle, nápadité, chytré, vtipné. Jedno z nejlepších jejich představení, i když jednoduchá působivost těch prvních to není. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejprohláškovanější Cimrman. "Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?" Proč zrovna tahle hra není na dvd? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých her tohoto seskupení. Navíc s výbornou vlasteneckou hudební vložkou. Já osobně nemohu zapomenout hlavně na vzpomínání pana lékárníka... ()

Reklama

Reklama