Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Snad jedna z nejkrásnějších komedií co jsem kdy viděl. Je bizarní ale ne nevkusná, což by se klidně mohlo nechtěně povést. Vítězstvím je scénář a herecké obsazení. Scénář z toho důvodu, že natočit čisté road movie o 2 transvestitech a jednom transsexuálovi je už samo o sobě úžasné.Ovšem zpraocvat to tak aby ty postavy nebyly pouze chlapáci mluvící fistulkou v OPRAVDU extravagantních kostýmech potřebuje větší preciznost.Elliot si musel pomyslet, že se casting zbláznil, ale risk se vyplatil a já se po dlouhé době opravdu od srdce zasmál(debaty v autobuse, pingopongové míčky ad). Kdykoliv můžu tak si ji rád pustím, protože se dá vidět několikrát a neomrzí se! ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní komedie o toleranci k jinakosti skýtá především netradiční herecké příležitosti Guy Perceovi a hlavně Terenci Stampovi (zde je tento obvyklý drsňák skutečně k nepoznání). Nominace na Zlatý glóbus za film a pro Stampa, Britové ho nominovali na BAFTU za výpravu, hudbu (Guy Gross), scénář, Stampa, kameru a cenu mu dali za úžasně extravagantní kostýmy a masky. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Now listen here, you mullet. Why donˈt you just light your tampon and blow your box apart? Because itˈs the only bang youˈre ever gonna get, sweetheart!“ Stamp jako elegantní vdova s vytříbeným slovníkem je ředitel tohohle autobusu a Pearce s Weavingem jsou tam jen na pac a pusu.. Excentrické, chvílemi smutné a chvílemi hrozně vitální road movie plné ještěrek, extravagantních kostýmů a více, či méně zásadních proměn (tak jak to na cestách, co bývají cílem, často chodí). P.S.: To takhle pozitivně portrétujete LGBT témata a najednou zjistíte, že jste sexista a rasista s předsudky vůči Filipínkám. Dá se vůbec zavděčit všem..? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Několik lidí cestuje z místa A do místa B, prochází přitom vnitřní proměnou, setřiďují si své poznatky o životě, jednoduše se stávají jinými, pravděpodobně lepšími, osobami. Nástřel zápletky napovídá typickou road-movie. Ovšem - hlavními hrdiny jsou dva transvestité a jeden transexuál, tedy tři muži, jež rádi pestrobarevné ženské šaty a vysoké podpatky. Chovají se spontánně a bez předsudků (což však nelze říci o všech lidech, které během své cesty potkají), mezi jejich oblíbené písně patří „Čtyři tlusté trancky seděj na stole…“, jinak „otvírají hubu“ především na songy od ABBY, pravděpodobně jejich nejoblíbenější hudební skupiny („tohle je hovno Anni?“). Hlavní náplní životů těchto tří exotů je zábava a právě tu přinášejí také divákům, zoufalé výkřiky „jsme taky lidi!“ nemají zapotřebí, oni lidmi jsou, což je pro jednou příjemná změna a já vám garantuji, že stovky minut strávených v jejich společnosti nebudete litovat, nezávisle na vaší sexuální orientaci a preferovaném tvaru spodního prádla. 80% Zajímavé komentáře: Faye, Gemini ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama