Svatá hora

(Mexiko)

Svätá hora

Drama / Fantasy

Mexiko / USA, 1973, 114 min

"Proti všem, kromě mě." Pár v dobrém smyslu šokujících záběrů, ale to je vše. Aspoň, že nadhled nechyběl. Tedy ke konci.(3.3.2008)

• Adrian

Our bees make honey, but your flies make shit.(21.6.2008)

Rozpočet $750,000Tržby USA $61,001Tržby Celosvetovo $95,858(10.7.2009)

• J*A*S*M

Po čtyřiceti pěti minutách vypnuto, svého času si cením až moc na to, abych ho ztrácel takovýmhle lartpourlartismem.(2.4.2009)

Skvost.(30.7.2008)

Politicky angažované surrealistické sarkastické zjevení!(17.8.2010)

Je tento život skutočne realny? Nie. Je to film. Zoom back kamera.Od El Topa obrovský krok vpred. Je až neuveriteľné, ako inak môže vyznieť film ak sa do neho pridá trochu nevšedného humoru. Holy Mountain je ako droga. Raz opojná, zmyselná, raz ničivá, prehnaná a zákerná. Celý film polemizujem, či ide o majstrovské dielo, alebo výplod sfetovanej mysle. Pravda je taká, že medzi géniom a bláznom je veľmi malý rozdiel... Všetky trademarky Jodorowského ostali no ich odozva je oveľa lepšia, keď ide vlastne o jednu veľkú srandu, ktorej nič nie je sväté. Alejandro má šťastie, že ho neukrižovali kresťania, nezakázali politici a že tento trip prežil a teší sa skvelému zdraviu. Všetci si ohoľme hlavy, spáľme peniaze, zahoďme svoje tela a začnime trieť klitorisy a penisy o svätú horu.(23.5.2010)

Další experimentální počin z rukou Alejandra Jodorowskeho... Podobně jako u Fando y Lis na mě dýchla surrealistická vize fantaskního světa, kterou (mimo jiné) podpořil i John Lennon. Jednoduše řečeno je to taková pozoruhodná lahůdka, která zachutná zejména milovníkům netradičního uměleckého obrazu. Je to snímek provokativní, ale nikoliv pobuřující (i když jisté scény stojí na hranici)... Jodorowsky si tak opět rozdělil diváky na dvě odlišné skupiny - jednu tvoří jeho odpůrci (kteří v něm vidí zvrhlého následovníka markýze de Sade) a druhou tvoří obdivovatelé jeho nápadu a fantazie. Nepatřím ani k jedné z nich, nicméně na pouť "anonymní" Svatou horou nezapomenu. Halucinogenní bizarnost či duchovní trip, jak chcete, ale rozhodně tím neopovrhněte (a se Saló nesrovnávejte).(30.5.2008)

Alejandro Jodorowsky je patrně psychopat, kříženec mezi markýzem de Sade a Ivem A. Bendou. Obrněné žáby, ukřižovaná jehňata, zmrzačení trpaslíci a šukající krávy patří mezi ty normálnější věci, které jsou zde k vidění. Přestože to má skoro dvě hodiny a nevšiml jsem si ničeho, čemu by se dalo říkat děj, díky neustálému přívalu bizarností jsem se vůbec nenudil. Film je taky docela legrační, i díky mizerné špangličtině všech zúčastněných a montypythonovskému konci. Dalo by se říci, že se mi to jistým perverzním způsobem líbilo, asi bych se měl nechat vyšetřit. K plnému docenění tohoto svatého díla bych ale asi potřeboval mít v těle víc drog...(29.3.2005)

Odlišnost, experiment, satira, Jodorowsky. Čtyři klíčová slova, jež by jste měli znát ještě před tím, než si Holy Mountain pustíte. Pokud nebudete dostatečně ozbrojeni (a obrněni), stejně jako já, může se stát, že Holy Mountain úplně nedoceníte. Tenhle experimentální a hodně odlišný způsob vypravování mi moc nesedí, vše působí tak chladně, odtažitě a nepěkně, že nedocením ani pár skvělých nápadů. U mě má tedy Alejandro Jodorowsky zatím průměrné hodnocení, uvidím po shlédnutí dalších jeho filmů, jestli se dokážu naladit na jejich vlnu a poté možná snímek přehodnotím.(27.7.2007)

"To save the country's economy we must eliminate four million citizens in the next five years." - "Begin the operations of the gas chambers, gas schools, gas universities, gas libraries, gas museums, gas dance halls and gas whore houses, et cetera." V mých očích zásadní film Alejandra Jodorowského, teprve tady naplno popustil uzdu své fantazii, surrealistické podobenství o stavu věcí tehdejší společnosti plné nejrůznějších mýtických odkazů a výjevů. Jodorowského "veledílo" doporučuji sledovat s jistými halucinogenními prostředky, odpovídající zážitek se poté jistojistě dostaví :o).(30.11.2007)

Iked zaver filmu naznacuje Jodorovskeho slachetnu myslienku, po onom skutocne neuveritelne bizardnom priebehu mi zaver pripadal skor ako vtip, vystrelok. Tak ci tak, bolo velmi zaujimave sledovat, akym bujnym, posobivym sposobom dokaze niekto vytvorit satiru o ludstve ako takom. Bohata vyprava dala vzniknut skutecne nadhernej vyzualnej stranke (hudba je taktiez na vysokej urovni) a ta spolu s Jodorowskeho zivocisnou fantaziou pripravila naozaj nezabudnutelny zazitok pre oci. Pochopit vsak niektore bizardne symboly a metafory je hadam nemozne. Holt, kluc k niektorym hadankam si ukrivaju hlboko v hlave samotny reziseri. A aj v tom je velke caro :) . (7.5/10)(7.1.2008)

Rub your clitoris against the mountain.(2.10.2008)

Velice mi tenhle film připomněl jeden vtip o zhuleném chlápkovi v sauně. Tohle je taky vtip, velice provokativní a s tou filmově nejryzejší pointou. Dokonce, jak tak nad tím uvažuji, nikde jinde, v žádném jiném filmu, jsem takovou pointu neviděl, ač se přímo nabízí. Jinak o ději vůbec nelze v tomto případě mluvit. Je to surrealistická, provokativní fantasmagorie geniálního jodorowského mozku. Ale přitom je film velice zábavný a divák se jen těší, s jakou další šíleností se setká v příštím záběru.(14.4.2006)

Chladný, divácky nepodbízivý snímek uchvacující především neutuchající tvůrcovou nápaditostí a zvrhlostí, leč pouze to k dobrému zážitku nestačí. Fanoušci Jodorowského si přijdou na své, ti ostatní 2 hodiny protrpí. Vůbec ne průměrný, ale velmi kontroverzní film, který diváky rozdělí na dvě skupiny...(15.6.2006)

Parádní zábava pro hledače symbolů a skrytých znamení. Pro ty ostatní zřejmě peklo:-))(15.9.2011)

Povinná četba pre všetkých, ktorí si myslia, že najdivnejšie filmy tvorí David Lynch alebo Shinya Tsukamoto... Inak dosť by ma zaujímalo, ako vyzerá, resp. ako sa tvorí scenár niečoho takéhoto... S kamarátom sme dospeli k názoru, že najpravdepodobnejšia varianta je, že je napísaný na veľký LSD papier, ktorý je potom všetkým účastníkom (nielen hercom, ale úplne všetkým) prilepený na telo. Ťažké repliky si potom ľudia nemusia pamätať a aj herecké a iné výkony potom pôsobia "vierohodne"...(31.5.2007)

• WANDRWALL

Příběh Alejandro Jodorowsky, v němž režíruje i hraje on sám. Patrně chtěl sdělit něco velkého, možná obrovského, takže proč to neudělal? Co mu v tom zabránílo? Pohrdal diváky, manželkou, falešnými i opravdovými kamarády, sebou samým...těžko říct.***(17.10.2010)(18.10.2010)

Trip z rodu Podivných. Pan režisér je blázen, nebo vizionář, nebo nejspíš obojí. Třeba smutní nad těmi, kdo jeho práci nechápou a nebo má nepokrytou čurinu z hledačů symbolů, které tahle halucinace ani neobsahuje. Ono hovno ve skle bývá občas opravdu jenom hovno ve skle. A mě je to popravdě řečeno zcela šumák.(10.1.2012)

Sami si po dopozeraní odpovedzte, čo to malo byť... Alternatívny biblický príbeh? Vizuálne podobenstvo schizofrénie? Znáška nezmyslov vyšinutého psychopata? Nezabudnutelný umelecký skvost, aký sa len tak ľahko nevidí? Trápna a šokujúca nechutnosť? Fascinujúce a podmanivé? Morálne a myšlienkové posolstvo? Filozofické dielo plné latentných ideí? Umelo šokujúca exibícia a kontroverzia namysleného kvázi-umelca? Bizarné panoptikum bez hlbšieho kontextu? Číri neo-surrelizmus v priamom prenose? Bláznivá komédia pre pacientov psychiatrických ústavov? Sci-fi meditácia? Je Jodorowski hyper-mega-cvok, pre ktorého sú filmy nutnou katarziou jeho zvrátenosti alebo je to génius, ktorý si zaslúži úctu a obdiv?...Jedno je isté- na tento snímok tak ľahko nezabudnete!!!(25.3.2006)

<< předchozí 1 2 3 4 5