Reklama

Reklama

Poručík Frank Hewitt slouží v armádě Unie. Jeho nadřízený plukovník Chivington se svou jednotkou zmasakruje mírumilovné indiány, aby je poštval proti civilistům na konfederačním venkově. Frank s jeho postupem nesouhlasí, je uvězněn, ale podaří se mu od jednotky utéct. Místo toho, aby se skrýval před armádou, vypraví se do rodného Texasu, aby ženy a děti, které zde zůstaly, před indiány varoval. Ty jsou nejprve podezřívavé a považují ho za zrádce. Když je ale jedna z nich zabita, všemi uznávaná Hannah Lacey svolá ostatní ženy s dětmi z blízkého okolí do místní staré misijní stanice. Hewitt začne ženy připravovat na boj a stanici opevňovat? (Nova Cinema)

(více)

Recenze (11)

kaylin 

všechny recenze uživatele

V rámci podobné tematiky bych se určitě raději podíval znovu na film "...a jitra jsou zde tichá" z roku 1972. Nemyslím teď téma westernu, ale téma boje a žen v boji. Bylo to podáno mnohem lépe. Tohle je taková klasická, patetická podívaná, která byla ve westernu, v tom horším, vidět celkem standardně. Nijak to nevyniká. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pevnost Spodnička je první film, ve kterém jsem viděl medailemi ověnčeného hrdinu druhé světové války Audieho Murphyho. Což u mne asi přidalo jednu hvězdu navíc. Tento western je na svou dobu v mnoha ohledech atypický. V době vzniku to byla​ docela průkopnická myšlenka - jednotka vesnických žen vycvičených,částečně proti jejich vůli, chrabrým kaveleristou. Film mne rozhodně zaujal. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý western s neotřelou zápletkou žen na válečné stezce. Pár silných scén se tu najde (prakticky všechny bitevní, ve kterých některé ženy umírají), ale díky jeho občas silné naivitě (hlavně v závěru) se výš, než nad průměr nevyhrabe. Audie Murphy odehrál svůj standart, ale pokud je na plátně dvoumetrová herdekbabizna Hope Emerson, všechny spolehlivě převálcuje. 50%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Netradicny western, kde sice je branena stanica pred Yndianmi, kupodivu ju ale brania zenske, a nie chlapi. Mno, mal som co robit, kym som to prehltol, ale este ako v pohode, co ma uz fakt dozralo, bola ta chujovina Johnny Guitar. Reziser George Marshall bol aspon zrucny rutiner, dialogy boli na urovni, a hodne patetizmu tam bolo. Nijak vynimocny western, ktory pravom zapadol . 51 % ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zábavný, dejom a akciou nabitý western, v ktorom Audie Murphy velí skupine žien pri obrane starej misie proti Indiánom. Nemá to ľahké, občas musí prefackať hysterku, občas prehnúť cez koleno a vyplieskať po zadku vzdorovitú farmárku (tá sa doňho okamžite zamiluje), alebo aj okríknuť náboženskú fanatičku. Ale nakoniec od všetkých dostane pusu a všetko je v poriadku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Hoci sa film odohráva počas americkej občianskej vojny, Audie Murphy nosí povojnovú uniformu US. kavalérie. (westerns)

Reklama

Reklama