Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1500. Ambiciózní a bezohledný vévoda Cesare Borgia (Orson Welles) sní o sjednocené Itálii a k tomuto účelu neváhá použít i krajních prostředků. Právě dal zavraždit manžela své sestry Lucrezie, aby se mohla provdat za dědice vévody z Ferrary. Vévoda je totiž překážkou dobytí centrální Itálie. Na sjednání sňatku Borgia posílá Andreu Orsiniho (Tyrone Power), bezvýznamného šlechtice, zkušeného řečníka, intrikáře, malíře, vojáka a milovníka žen. Orsini je oddán svému pánovi a je stejně bezohledný. Na cestě se setkává s Camillou Veranovou (Wanda Hendrix), manželkou hraběte Verana, která zasáhne do jeho plánů osudovým způsobem. (ilclassico)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Historický príbeh z čias vlády Cesare Borgiu musí byť atraktívny z každého pohľadu a platí to aj v tomto fiktívnom prípade. Herecky výborné, dejovo možno trochu prekombinované a určite by filmu svedčila colorovaná verzia. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ne, rozhodně to není špatný film - ústřední dvojka Power-Welles podávají standartní kvalitní výkon, Wanda Hendrix je jako Camilla také docela dobrá a renesančně okouzlující, nicméně pokulhává krapet scénář, kterému se ze slibného námětu bohužel podařilo udělat spíše jakousi konverzačku bez nějaké zvlášť větší hloubky. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu ťažkopádne pôsobia historická dráma, hlavne kvôli svojej ukecanosti, množstvu kvetnatých rečí, statickej kamere a v neposlednom rade kvôli pridlhej stopáži. Dobrodružný žáner je zavádzajúci, okrem dvoch bitiek a presunu do 2 rôznych miest sa tu prakticky nič nedeje. Všetko obstarávujú konverzačné intriky a ďalšie intrigy, z ktorých sa hlavný hrdina postupne dostáva. A ani ku koncu sa to veľmi nezlepšuje, príbeh ma vôbec nechytal. Potešilo obsadenie charizmatického Wellesa, ale to je málo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser henry King /Starec a More, Pistolnik 1950/ natocil velmi dobry film s orsonom Wellesom v hlavnej ulohe. Welles je tu na prelome 15. a 16. storocia za Cesara Borgiu /zistite si kto bola Lucretia Borgia/ - a sniva o zjednotenom stredovekom Taliansku, i za cenu krvi a ludskych zivotov. Z Wellesa sla hruza u mna uz v Dotyku Zla, tuna je zas za bezohladneho a bezcitneho Borgiu - zjednotenie bude unho za kazdu cenu, ludsky zivot nema cenu. Kulisy namakane, dialogy perfektne, nechybaju intrigy, perfektny recnicky prejav a krasne zenske. Fajny, film, ktory si velmi rad znovu pozriuem, okrem Wellesa tu boli na urovni aj Tyrone Power /Svedek Obzaloby, Surova Kuze/ a fajna Wanda Hendrix. Zvysok hercov som uz potom nepoznal, rezisersky kvalitna praca . 85 % ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama