Cestování po Nížině (festivalový název)

• Maďarsko

Béla Tarr

Mihály Víg

Hrají:

Mihály Víg

A to mi připomíná, že Sándora Petöfiho bych konečně měla začít číst. Jeho verše v originále (zde přednáší skladatel Mihály Víg) zní nádherně, a když spustí Mihály na valníku na varhánky, člověka by to málem položilo. Nicméně oproti Tarrovým celovečerním (resp. celodenním) černobílým snímkům je to přece jen trošku nižší level. Kdybych měla hádat, kdy tento film natočil, tipla bych spíš studentská léta než rok 1995, kdy už měl za sebou takové fláky.(20.12.2008)

Sándor Petöfi byl jedním z prvních básníků světové literatury, kterého jsem kdy četl. A vzhledem k tomu, že jsou jeho verše poměrně jednoduché a snadno srozumitelné jsou taky působivé, o to víc ve spojení s maďarskými reáliemi a krásnými záběry tohoto Tarrova filmu.(10.7.2009)

• HenryS.

Béla Tarr na jiném materiálu než filmovém pásu - nemůže být.(22.1.2011)

Velmi dobré verše jdoucí z hlouby maďarské duše, doplněny skvělým recitování a také výbornou visuální složkou, kde Tarr došel k skvělé symbióze s obsahem básní, kterou jsou pro mě, s ohledem na tvornu režiséra, překvapivě srozumitelné. Film je dělán s radostí a je to z něho cítit. Co ovšem chybí je jakýkoliv druhý plán, film neposkytuje prostor pro rozličnou interpretace. Nicméně, filmové zpracování by si zasloužilo více básníků.(24.8.2011)