Panelové vztahy (festivalový název)

• Maďarsko

Panelkapcsolat

Panelové vzťahy

Prefab People, The

Maďarsko, 1982, 102 min

Béla Tarr

Hrají:

Róbert Koltai

Socialistická podoba „šťastného“ manželství: lehce hysterická žena, v manželství (nebo spíš z manželství) apatický muž; film začíná jejich rozchodem a na několika epizodách z minulosti s brutální nezaujatostí ukazuje, proč mezi nimi začala komunikace drhnout. Nepotřebujeme znát jména ani další detaily z jejich životů, definuje je prostředí. Fráze paneláková šeď k Prefab People sedí dokonale. Kamera během dlouhých dialogů pozoruje tváře manželů v dotěrných detailech, což napomáhá stísňujícímu dojmu. Není úniku a není to příjemné. Hlavně střídmá délka činí tuhle záměrnou nesnesitelnost snesitelnou. 60%(2.8.2010)

Znalý tvorby Bély Tarra může považovat za odklon k formalismu buď jeho dvouzáběrovou televizní adaptaci Macbeth, nebo následný Podzimní almanach. Určité tendence lze podle mě vystopovat již tady. Tarrův návrat k černobílému materiálu považuji za důmyslný tah, kterým posiluje především dokumentárnost. Opět velmi chytře napsané dialogy tu nejsou již tak často prezentovány ve velkých detailech, daleko více v detailech a polocelcích. Nemálokrát rozostřená ruční 16mm kamera nyní spíše s odstupem pozoruje. Nejdospělejší raný Tarr. Pro Shadwella: A teprve čtivo o Sanaci betonových konstrukcí stojí za to :o).(19.2.2008)

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Retrospektiva: Béla Tarr ( / / Panelové vztahy) - Přesně takto jsi představuji dobu před třiceti lety v obyčejné rodině. Dokonale autentické... - 27. 7. 2010 - kino Slovácké divadlo - Uherské Hradiště - 50%(4.8.2010)

vynikajuci autenticky, priam dokumentarny pocin, ktory nestranne pozoruje roztrzky a prezivanie silnej krizy u dvojici manzelov. absolutne skvele a prirodzene dialogy, naviac perfektne herecky prevedene. bela tarr nam ukazal ako funguje zivot, ano toto je zivot. maximalne silny filmovy zazitok.(9.8.2007)

Strč si hlavu do pračky...(11.4.2012)

Nejvíce vyjímečný film Bély Tarra, jaký jsem zatím viděl. Nejen pohyblivou (!) kamerou. Především stopáží.(2.11.2008)

Slovy Tarra: "Film je něco kurevsky reálnýho." A tohle je děsivě opravdovej film... Málokdy jsem opravdu zdrcenej hereckými výkony, tady se to stalo..(6.10.2010)

Vyprávěčsky dokonalý film s tíživě autentickou atmosférou (výborně umocňovanou černobílou kamerou). Doporučuju ke shlédnutí všem manželkám, které jejich silnější polovičky jen a jen štvou.(10.8.2007)

Pomalé. Známé. Syrové. K neutěšení.(21.4.2011)

Záběr s pračkou je nezapomenutelný.(25.6.2011)