Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedná se o beznadějně zastaralý film. Mají-li němé snímky zaujmout současného diváka, musí hýřit originalitou, nápady, výtvarným zpracováním či humorem, jako např. díla Meliésova, což se v tomto případě nestalo, akční scény prostě dnešní filmy zobrazují tisíckrát líp a nic "navíc" se ve filmu nenachází. Dále mi připadají některé výjevy zbytečně naturalistické, např. ubíjení topiče tupým předmětem a jeho okamžitý vyhazov z teplého místa. Jinak mi připadá směšné hodnotit staré snímky podle toho, jak si myslíme, že působily na tehdejší obecenstvo - za prvé to s určitostí nevíme, neb jsme tehdy (až na některé výjimky) nežili a za druhé, měli bychom mluvit jen sami za sebe a né se snažit o nějakou směšnou a v oblasti umění zcela nesmyslnou objektivitu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Loupežnická finta, přepadení vlaku, okradení cestujících, honička na koních a ještě si stihli zatancovat. První western má zkrátka všechno, co se od žánru dá očekávat. Navíc přidává násilí v poměrně syrové podobě a závěrečné desperátovo vyprázdnění koltu do kamery je skutečně lahůdkové. I v dnešní době jsem instinktivně opětoval palbu, takže si musím sehnat nový monitor. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Abscencia hudby uberá tomuto filmu na kvalite. Novátorstvo v mnohých filmových postupoch mu nemôžem uprieť a ani sa o to pokúšať nebudem. Ale práve tá jediná vec, ktorá by film spravila rovnako pamätným akou bola pre mňa napríklad cesta na mesiac, a to hudba, zastávajúca dôležitú úlohu kedže sa jedná o audio vizuálne dielo, tu abstinuje tak je aj ten zážitok, aspoň teda pre mňa, o trocha slabší. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Dnes už vieme, čo všetko znamenala Porterova Veľká železničná lúpež pre rozvoj kinematografie ako takej, navyše sa nejedná len o nejaký ten sled na seba nadväzujúcich záberov, Porterov film má aj dej a zápletku a natočený je na svoju dobu neobvykle profesionálne, čo mu len dodáva na akejsi pôsobivosti a uveriteľnosti. Jeden z historicky prvých zástupcov westernového žánru snáď ani nemohol dopadnúť lepšie, ja som sa pri pozeraní cítil výborne a musím uznať, že pred takými sto rokmi z toho museli byť ľudia doslova hotoví. Každopádne je dosť na vážkach, či sa to v súčastnosti vôbec dá hodnotiť úplne objektívne, za seba však dávam rozhodne plný počet hviezdičiek, už len za tú profesionalitu a strhujúcosť a za to, že je z filmu cítiť rovnaké nadšenie pre vec ako napr. z takej Mélièsovej Cesty na Mesiac [1902]... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Film přišel s řadou inovativních technik, včetně křížového střihu, dvojexpozice nebo pohybu kamery. (Mr.Ocek)
  • Film mal na svoju dobu netradičné kolorovanie, hnedé interiéry a modré exteriéry. Tento efekt bol dosiahnutý tzv. virážovaním. (Raccoon.city)
  • Tento kultovní snímek stál pouhých 150 amerických dolarů a byl to 201. film Edisonovy filmové společnosti. (HOODY)

Reklama

Reklama