Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proč se po Velké železniční loupeži natáčejí další a další filmy je mi záhadou. Jsou totiž již jen mlácení prázdné slámy a variací téhož. Porter do těch několika málo minut totiž vměstnal naprosto, ale opravdu naprosto, vše co by si jen divák mohl přát vidět. Jestli za život vidět jediný film, tak tenhle. Není sice ani zdaleka nejlepší, ale je čistou esencí filmu jako takového. A to prosím bez náznaku jakékoli nadsázky či snad dokonce ironie. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Velice povedený akční western se strhující kamerou, hereckými a zvířecími představiteli, nádherným vlakem, k pomilování roztomilým dablérujícím panďulákem, okouzlující - nedotčenou přírodou a příběhem s uceleným začátkem, prostředkem i překvapujícím závěrem ve velkém stylu. To je Velká železniční loupež - neváhejte a stahujte :-) ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velká železniční loupež je prvním zásadním krokem filmového realismu v akci. Edwin S. Porter, skromnější pionýr americké kinematografie, stvořil svůj nejoceňovanější kousek v syrové bezprostřednosti nesmlouvavé krutosti života. Kamera míří na zločin bez romantiky a sentimentu, příběh není zatížen sociálním podtextem a z bezprostřední blízkosti servíruje tu drsnější polohu života, kdy se něčí smrt zdá být návodem k osobnímu zbohatnutí. Blízkost surovosti lidské existence věrně po celou dobu doprovází akci děje. Velká železniční loupež, to je pozoruhodný filmový zážitek z plenkového období historie světové kinematografie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Abscencia hudby uberá tomuto filmu na kvalite. Novátorstvo v mnohých filmových postupoch mu nemôžem uprieť a ani sa o to pokúšať nebudem. Ale práve tá jediná vec, ktorá by film spravila rovnako pamätným akou bola pre mňa napríklad cesta na mesiac, a to hudba, zastávajúca dôležitú úlohu kedže sa jedná o audio vizuálne dielo, tu abstinuje tak je aj ten zážitok, aspoň teda pre mňa, o trocha slabší. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Originální negativ filmu pořád existuje, a to ve výborném stavu. Knihovna amerického Kongresu, která jej vlastní, může stále vyrábět nové kopie. (JayZak)
  • Film mal na svoju dobu netradičné kolorovanie, hnedé interiéry a modré exteriéry. Tento efekt bol dosiahnutý tzv. virážovaním. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama