Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Prastará věc bez zvuku i dodané hudby, která je ale v mnohých ohledech o dost skutečnější, než většina věcí, která vzniká v dnešní době. Narozdíl od pozdějších němých děl má navíc obrovskou výhodu - krátkou stopáž. Hodinové opusy v podobném stylu dnešní divák jen stěží překousne, ale těch 12 minut je přesně akorát, aby poznal film té doby a přitom se nezačal nudit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který je mnohými považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Velice srozumitelnou filmovou řečí vyprávěný děj se odehrává ve čtrnácti scénách, z nichž nejpamětihodnější je ta poslední: Vůdce banditů zamíří svým koltem přímo do kamery a vystřílí celý zásobník. V době svého vzniku byla Loupež promítána s varováním, že se tato scéna může objevit na začátku, na konci, nebo na začátku i na konci, což nepochybně umocnilo divácký zážitek. Ani dnes, po více než sto letech, se však nejedná o nudu k uzívání. Přínos tohoto snímku je nezanedbatelný (již dříve použité techniky jsou zde poprvé spojeny do jednolitého, organického celku) a krom toho, těch dvanáct minut se vždycky dá přežít. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, sullafelix, sta (??), Cimr ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu je to něco neskutečného, ale proč jsem dal čtyři hvězdičky, a ne plný počet je pro mě jasné. Když jsem chvilku před tím viděl Cestu na měsíc, bavil jsem se u ní víc, zaujala mě víc než tento prakticky první western. Každopádně i tak je to něco, co člověk musí vidět, protože počátky filmového průmyslu jsou vložené právě v tomto a pár dalších filmech. Tvůrci v tehdejší době dokázali neskutečné divy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Edwin S. Porter .. Tak mě napadá, dneska už se ve vlacích nevozí cennosti a nepřepravují bohatí cestující? Nebo je to prostě riskantní vlak vykrást? Dříve to byla totiž převelice oblíbená loupežná činnost a o ní pojednává i tento krátký film z dob, kdy snad nebyly ani plenky, natož aby v nich mohla být kinematografie. Na svoji dobu a možnosti dost akční a nekompromisní, co se praktik zločinců týče. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proč se po Velké železniční loupeži natáčejí další a další filmy je mi záhadou. Jsou totiž již jen mlácení prázdné slámy a variací téhož. Porter do těch několika málo minut totiž vměstnal naprosto, ale opravdu naprosto, vše co by si jen divák mohl přát vidět. Jestli za život vidět jediný film, tak tenhle. Není sice ani zdaleka nejlepší, ale je čistou esencí filmu jako takového. A to prosím bez náznaku jakékoli nadsázky či snad dokonce ironie. ()

May 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelně profesionálně natočený film, který byť bez hudebního doprovodu, působí úchvatným dojmem. Je úžasné sledovat přes sto let starý film, který svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let, i přesto, že je jen necelých 12 minut. Má své kouzlo a nezaměnitelný zápal pro natáčení, který ve své době, tedy začátkem 20. století, nesdílelo mnoho lidí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na rok 1903 se jedná o velmi solidní film, který zobrazuje přesně to, co napovídá název. Průběh této vlakové loupeže se nijak zvlášť neliší od těch, které známe z mladších westernů. Tahle ale byla první. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

První Westernový snímek? Asi bez debat pokud se ale v té době dal takto označit snímek jehož stopáž nepřesahovala 15 minut? To už ale raději nechám na lidech povolanějších ať posoudí a vyvodí nějaký konečný verdikt raději sami. Příběh už tenkrát a to více jak po 100 letech od natočení obsahoval už téměř všechny nezbytné prvky vlastní tomuto žánru: kolty a pronásledování, železnici, saloon a prérii. Skupina banditů nejprve spoutá telegrafistu v jeho kanceláři. Potom na nádraží nastoupí do vlaku a před městem ho zastaví. Bandité poté okradou cestující a vykradou i poštovní vůz. Zločinci s lupem zmizí, ale telegrafista, vysvobozený snad svojí vlastní dcerou, vyhlásí poplach. Začne divoká honička..Dokončení ve snímku. Závěrečná perfektní scéna nám například ukazuje banditu ve velkém záběru, jak revolverem míří na kameru. V biografu to tenkrát asi musel být docela pěkný zážitek? Už vidím všechny ty lidé tehdy v kině jak tehdy jen nechápavé a nevěřícně kroutí svými hlavami a jak se milně domnívají jestli se náhodou nejedná o skutečné přepadení a oni nejsou terčem střelby toto lotra! No co byla to tehdy revoluční záležitost něco takového.. Režisér Porter točí tento svůj film v krátkých, rychlých a vtipně aranžovaných scénách, přičemž se děj odehrává vždy na různých místech současně. Ačkoliv pro své jednotlivé scény, s vyjímkou závěru, používá stále stejné záběry celku, dosahuje značného napětí které nakonec vrcholí, když gangster míří na diváky. Z přínosu pro film a z historického hlediska jednoznačně za 5* pokud se toto dílko vůbec bodovat dá..? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Kdysi skvost, dnes tento první lupičský film s muži v kloboucích působí spíše jako amatérské dílko home videa. O něčem jako westernu nemůže být zatím ani řeč. A přesto Wikipedie tvrdí, že: "Filmový western je tradiční žánr americké kinematografie. Za první film tohoto druhu je považována Velká železniční loupež (The Great Train Robbery), americký němý film z roku 1903 režiséra Edwina Stantona Portera (1870 – 1941)." Prostě všechno něčím začínalo... Viz: http://video.google.com/videoplay?docid=-7949193416885414135# ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Počátek kamery, první western, začátky bouchání filmové klapky, objevující se první barvy - filmařské dílo, na které se nezapomnělo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Loupežnická finta, přepadení vlaku, okradení cestujících, honička na koních a ještě si stihli zatancovat. První western má zkrátka všechno, co se od žánru dá očekávat. Navíc přidává násilí v poměrně syrové podobě a závěrečné desperátovo vyprázdnění koltu do kamery je skutečně lahůdkové. I v dnešní době jsem instinktivně opětoval palbu, takže si musím sehnat nový monitor. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Němý film se emancipuje od pouhé samoúčelné atrakce a začíná vyprávět příběhy. Ale když není vlastně, co vyprávět, je zle. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ty hvězdičky nejsou za to, že film je milníkem, při jehož natáčení byla použita spousta novinek (natáčení v exteriérech, pohyby kamery, prostřihy dvou paralelně probíhajících akcí a další - podrobněji zde), ale za to, že dodnes je to výborná zábava a strašně mě láká představa být v kině před sto lety a dívat se na tenhle biják s tehdejšími diváky... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdokoli, komu byste dali dnes do ruky kameru (krom Zdeňka Trošky), by to natočil líp, ale ten rok výroby prostě budí obdiv. A střelba "přímo" na diváky na závěr musela být pro americké prababičky pořádný šok... Z úcty dám tři hvězdy, ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se zase trochu filmově historicky vzdělal. I když mám dojem, že mnohá prvenství, která jsou tomuto filmu přisuzována (ta netýkající se žánru), patří spíš Cestě na Měsíc. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Propracovaná zápletka i celkový děj. To jsou hlavní plusy jednoho z nejúspěšnějších snímků rané éry němého filmu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

[2/1001] Velká železniční loupež je film z roku 1903, přesto se však jedná o vcelku zdařilý snímek, na jehož sledování je vzrušující už i samotný fakt, že je starší jak 100 let. Přestože nejspíše nejsem schopen tuto věc posoudit, myslím si, že režisér ve snímku zkoušel značně improvizovat, takže se v něm objevily na začátek 20. století dost šokující a kontroverzní věci. Musím se přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně šokován a navíc se můžu pochlubit, že jsem viděl pěkně starý film. Z Velké železniční loupeže by se mohli dost poučit i dnešní režiséři... ()

Reklama

Reklama