Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Western so všetkým, čo k tomu patrí, lúpežou, násilím, zbabelosťou, následkami konania, až na hlbšie postavy a k nim viazané väčšie a kvalitnejšie emócie. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Sledovat Velkou železniční loupež za zvuku hudby Ennia Morricone, kterou jsem si při přehrávání filmu pustila, má své kouzlo... ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Hezká a velmi povedená ukázka filmových začátků, která dala se spoustou dalších krátkometrážních snímků základ většině oblíbeným žánrům. Když je chuť na něco staršího, proč jí nedopřát to nejlepší? 90%. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na této filmové jednohubce staré již více než 110 let, je krásně vidět, kam se za tu dobu posunul film. Technologicky šlo o obrovský skok kupředu – zvuk, barva, možnosti kamery, jednotlivé efekty, atd. Co se týká příběhu? Vůbec nikam. Příběhy byly dobré již tehdy a vlastně spousty let před filmem. Velká železniční loupež má příběhově všechno, co mají „dnešní“ filmy a navíc to dokáže odvyprávět během dvanácti minut. Byl bych velmi rád, kdyby se tím hlavním v nových filmech stal opět příběh, který by technické možnosti jen využíval. Často mám dojem, že je tomu dnes naopak, což je velká škoda. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Základné filmové vzdelanie doplnené. Ak zvážim, že má film 117 rokov, tak je úspech už len to, že som ho dopozeral. Palec nahor za záverečnú scénu so strieľaním do kamery. Z toho museli byť diváci v tej dobe určite unesení a živo si predstavujem ako sa v kinách uhýbali strelám z filmu. :D ()

Castorr 

všechny recenze uživatele

Žít v tý době tak by to pro mě bylo užasný filmový zážitek, teď když se podivám na tu Velkou železniční loupež tak mě tam chybí aspoň nějaká zvuková stopáž, ale i tak to bylo hodně zajimavý. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Tak a zrodil sa western. Toto som si ako fanusik tohto zanru nemohlo odpustit. Co sa tyka filmu tak na to ze ide vobec o prvy western tak je tam celkom prepracovany dej. 6/10 ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

V rámci osoního rozvoje nelze neshlédnout jeden z prvních "filmů', dnes 112 let starý. Navzdory obrovskému rozdílu mezi dnešním a tehdejším divákem by měl tenhle kousek ve v hodnocení každého filmového nadšence. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Ďalšie priekopnícke dielo z filmového praveku, druhý film knihy "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete". Film je základným stavebným kameňom žánru western, zrejme najpopulárnejšieho žánru v USA. Keďže v podobe, v akej sa zvyčajne nakrúcali westerny v Amerike, mi tento žáner príliš nesedí, hodnotím trochu nižšie. Prínos tohto diela je samozrejme nespochybniteľný a hoci ma dejovo príliš nebaví, oceňujem na ňom jeho technickú dokonalosť. ()

TereziaCSR 

všechny recenze uživatele

Dokážu ocenit to, že na tu dobu to byl určitě vrcholný snímek. Na Velkou železniční loupež jsem se podívala po Cestě na měsíc, ze které jsem byla nadšená a čekala jsem podobně úžasný snímek. Proto mě sklamalo, že jsem se celkem nudila. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pro poznání dějin filmu je to skoro povinné, dílko ale obstojí samo o sobě. Čtyři lupiči přepadnou vlak, a nakonec dostanou každý svojí dávku olova. Mrtvých je na dvanáct minut rozhodně více než v Rambovi. Překvapí různé chyby (vlak přeskakuje z koleje na kolej), což se snad dalo při čtrnácti scénách uhlídat. Kopie NFA promítaná v Ponrepu bohužel neobsahovala ikonický záběr střelby do kamery. ()

Triplethink 

všechny recenze uživatele

Tento film z počátku kinematografie mě mile překvapil. Je velmi nadčasový a to ať pěkným použitím masek tak výpravou. Film v pár minutách řekne mnohem více než některé dnešní celovečeráky... ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Když přihlédnu k tomu, že film byl natočen před více jak 100 lety, přimhouřím oko nad do očí bijící figurínou, která letí z vlaku, tak tu máme první akční westernový blockbuster :-)) ()

Bivoy 

všechny recenze uživatele

I přes všechny pochvalné komentáře, které jsem si tu přečetla, jsem nevěřila, že by mě tento stařičký snímek mohl tak nadchnout. Jak je možné, že tomu nic nechybí? Je to srozumitelné, napínavé, má to zápletku a odehrává se to v různých prostředích včetně vagónů jedoucího vlaku. Zvuk tady jaksi není ani potřeba. Přehrála jsem si celý ten filmeček několikrát dokola a pořád jsem měla chuť se na něj dívat znovu a znovu. U kolika dnešních filmů se to člověku stane? ()

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele

Dnes by to takřka každej natočil lépe, ale holt začátky jsou začátky. Na něčem ty základy kinematografie prostě postavené jsou. Tento film nebyl první v jednotlivostech, ale ve spojení těch jednotlivostí do jednoho celku. Nehodnotím však podle doby vzniku - to bych asi musel dát 5/5. Hodnotím podle toho, co z podívané mám bez ohledu na dobu vzniku. Tento krátkomentrážní film mě nijak neobohatil a žádný požitek mi rovněž nepřinesl. Rád bych jen viděl ty babičky a tetičky z roku 1903, které se bály, že jsou v ohrožení, když na konci filmu nastane ta scéna, v níž bandita střílí směrem do kamery. ()

Reklama

Reklama