Reklama

Reklama

Maria milostiplná

(festivalový název)
  • Kolumbie María, llena eres de gracia (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Maria žije v malém městě severně od Bogoty společně s babičkou, matkou a sestrou, která zůstala sama s malým dítětem. Každé ráno spěchá na autobus a jede do práce: na květinových plantážích pracuje s kamarádkou Blankou. O víkendech se v městečku dá jít jen na náměstí, kde se koná hudební zábava a kde Maria vidí stále stejné obličeje. Má přítele Juana, jehož nemiluje, a před sebou žalostnou perspektivu nudného života. Pak však přichází osudový zlom a Maria se ocitne na životní křižovatce. Pokusí se radikálně změnit svůj úděl, ale přitom se zaplete do nebezpečné hry. V průběhu několika dnů se půvabná dívka ocitne v situaci, která prověří její vnitřní sílu i odvahu, a díky této zkoušce se Maria dokáže rozhodnout, kudy povede její další životní cesta. Film byl uveden v soutěži letošního MFF v Berlíně a režisér Marston říká: "Myslím si, že mezi dnešními sedmnáctiletými existuje spojnice, která přesahuje kulturní i ekonomické mantinely, a to je jeden z důvodů, proč je pro mne tento film tak osobní. Vypráví totiž o snaze najít sám sebe a své vlastní místo uprostřed daného světa." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite mohli tvurci pridat na dramaticnosti v zaveru filmu. Moc jsem ani neveril tomu, ze by paseraci Marii a Blance po takove dobe za zbozi zaplatili... Jinak se jedna o slusne drama, pro Kolumbii vice nez aktualni tema, ktere ovsem dokaze zaujmout temer kazdeho divaka. C. S. Moreno zvladla svou roli velmi presvedcive a pravem byla nominovana na Oscara. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi hodnotná výpoveď o pašovaní drog z pohľadu sedemnásťročnej Kolumbijčanky, ktorá sa po zatlačení do životne bezvýchodiskovej situácie nechá strhnúť do slepej uličky, z ktorej niet návratu. Jednoduchý koncept, príbeh je trpký a spracúva zaujímavú tému, tuzemskému divákovi pomerne neodhalenú, nechýba niekoľko dramatických a vyostrených situácií. Bohužiaľ je citeľne vidieť, že režisér postavil celý film len na týchto pár okamihoch, medzi ktorými ma nedokázala dejová štruktúra pohltiť natoľko, aby som na ňu po pár dňoch nezabudol. 70%. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Asi takto funguje Kolumbia. Buď ostaneš v chudobe, alebo to skúsiš s kriminalitou. Jeden z tých filmov o živote v každodennej šedi. Neunáhlený, spoľahlivý film, no chýbalo mu niečo navyše. Možno väčšia tragika, chýbala aj drsnosť kokaínových gangsterov. Inak ako sonda do sociálnych problémov latino sveta veľmi vkusný film. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Smutný a otevřený film o tom, jaké riziko jsou ochotny podstoupit mladé a naivní holky pro vidinu lepšího života a peněz. Nehledě na to, že polykání 50 pytlíků s kokainem a jejich opakované polykání na toaletě v letadle, poté co byly z těla přirozenou cestou vyloučeny, je síla už sama o sobě. I když příběh chvílemi ztrácí tempo, pořád zůstává hodně výmluvnou výpovědí o životě v dnešní Kolumbii. Výkon hlavní představitelky je úžasný, hodně se mi také líbí plakát k filmu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci príbeh, a na moje prekvapenie aj samotné spracovanie. Je to smutné, k čomu až prinúti človeka chudoba a snaha niečo dokázať, no niekedy je daň za to až príliš vysoká. Veľmi dobre zvolený námet, taký typický kolumbijský, kde je problematika drôg a pašovania na dennom poriadku. Napriek tomu sa mi to zdalo trochu nedotiahnuté, a to nemám na mysli ten koniec (ktorý tiež nebol úplne podľa predstáv), ale celkovo to ich dobrodružstvo v New Yorku. Aj keď všetko pekne na seba logicky nadväzovalo, prišlo mi to také dejovo nevyvážené. Ale nevadí, počíta sa v tomto najmä námet a sila príbehu, a to je hodné určite aspoň tých 4*. Navyše Catalina Sandino Moreno zahrala obdivuhodne. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Film bol natočený v Amaguaña a Sucre (Ekvádor), Bogota (Kolumbia), New York City (New York, USA) a Jersey City (New Jersey, USA). Obdobie natáčania trvalo od 4. augusta do 8. septembra 2003. (Arsenal83)
  • Film bol pôvodne vybraný Kolumbiou ako jej oficiálna voľba na 77. udeľovanie Oscarov. Bol odmietnutý, pretože sa považoval za nedostatočne kolumbijský a namiesto toho bol nominovaný film El Rey - kokaínový kráľ (2004). (Arsenal83)
  • Catalina Sandino Moreno sa stala vôbec prvou herečkou, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepšiu herečku za rolu, v ktorej sa hovorí výlučne v španielčine. (Arsenal83)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Reklama

Reklama