Cremaster 2 (festivalový název)
Cremaster 2
USA, 1999, 79 min
Matthew BarneyHrají:
Norman Mailer, Matthew BarneyObsah
Druhý díl pentalogie dostal formu temného, „gotického“ westernu, který vnáší do systému střet. Barney stále obrazně sleduje motiv stvoření. Na biologické úrovni tedy film reprezentuje fázi vývoje plodu, kdy dochází k rozdělení podle pohlaví. Podle Barneyho se živý systém takovému rozdělení brání a usiluje o zachování rovnováhy, jakou představoval Cremaster 1. Vyprávění putuje v čase – od roku 1977, kdy byl popraven vrah Gary Gilmore (hraje ho sám Barney), k roku 1893, kdy na obří celoamerické výstavě v Chicagu vystoupil kouzelník Houdini. Film krouží kolem tří témat: krajina jako svědek, Gilmorův osud a život včel. Včely tu obrazně představují možnost zpětného pohybu – úniku z osudové nutnosti. Houdiniho představuje spisovatel Norman Mailer (skutečný životopisec odsouzeného). Gilmora váže pouto k iluzionistovi i ke včelímu samci (viz úvod filmu, kdy je vyvolán Houdiniho duch a Gilmorův otec mizí poté, co oplodnil svou ženu). Gilmore vraždil pro svou dívku: vztah tu má podobu jejich vozů zaklesnutých do sebe – bílého a modrého Mustangu 1966. Mezi skryté významy patří hra s výrazem drone, tedy trubec, příživník, ale zároveň hudební prodleva. Proto k bzučení včel v nahrávacím studiu sóluje Dave Lombardo, byvší bubeník skupiny Slayer. Hudební motivy tu nejsou náhodou. Skutečnému Gilmorovi prý telefonoval před popravou Johnny Cash, aby mu splnil poslední přání. (MFF Karlovy Vary)
Morien
Tento konkrétní Cremaster už pro mě spadá do kategorie nesledovatelný. Rozhodně v současné náladě a tak dále.(2.3.2012)
nunka
odpad!V prvom rade chcem sama sebe pogratulovať, že som dokázala pozerať niečo tak nezmyselné a nepozerateľné až do konca... človek má až problém napísať zmysluplný komentár:)...o čom točí Mathew Barney skutočne netuším..že by umenie? (v tom prípade mám apatický vzťah k tomuto druhu umenia) pre mňa to bol len zhluk logicky nepochopiteľných vizuálnych abstrakcií, ktoré ma dokázali asi 200 krát za film vytočiť a naštvať...nudné, bezmyšlienkovité alebo až premnoženo myšlienkovité vizuálne sekvencie a experimentovanie s divákovov pozornosťou-tak nejak by som nazvala nielen túto odnož ale aj celú sériu Cremaster od Mathew Barneyho..(20.4.2006)
bassator
41st KVIFF 2006 - CELLULOID DREAMS PRESENTS MATTHEW BARNEY - Celluloid Dreams uvádí Matthewa Barneyho(28.6.2009)
xxmartinxx
odpad!V podstatě nemám nic proti tomuhle stylu filmů. Ale proti Cremasterovi mám všechno - představuje všechno to, čemu se dá na těchhle pokusech o intelektuálství vysmívat.(12.4.2011)
coscarelli
odpad!A tak som sa tesil na nejaku zaujimavu kolaz..nic pre mna jednoducheho divaka.len zvraceny pornobordel.(16.4.2012)
shereen
Pro mě nejobtížněji sledovatelný Cremaster, i tak oceňuji plným počtem, protože věřím, že Barney je genius a moje mezery v porozumění jsou způsobeny jen nedostatečnou znalostí odkazů, kterými dílo přímo srší.(6.9.2006)
Názorožec
nejdřív mě překvapilo že tu vůbec Cremastery jsou - jelikož je to spíš videoart než film ačkoli promítaný v kině, nebo ještě spíš socha vytesaná kamerou. Každopádně dílo rozhodně pozoruhodné a vizuálně nesmírně podmanivé. Ale můj zcela prozaický požadavek který k videoartům mám je krátká stopáž a to mi Cremastery (zvlášť některé) nesplnili...přesto hodnotím 4*(11.4.2009)
Související
- Cremaster 3 (2002)