Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Kintner a jeho přítelkyně Susan Watkinsová si konečně našli pár dní volna, aby odjeli na dovolenou. Zejména Susan byla v poslední době hodně vytížená a ještě těsně před odjezdem řeší problémy s filmovým štábem …Když Susan s Danielem dorazí na exotický ostrov, začnou si chvil volna užívat plnými doušky. Procházejí se po tržišti a těší se, že se druhý den budou potápět. Ráno je nádherné počasí a Davis, instruktor, dává rekreantům, účastníkům potápěčského kurzu, poslední pokyny. Daniel se Susan se pak plně věnují pozorování podmořského světa. Když se konečně vynoří nad hladinu, přesně v určený čas, zjistí ale, že jejich loď už není nablízku. Na obzoru sice zahlédnou dvě plavidla, žádné ale nereaguje na jejich mávání a volání a Daniel nedoporučuje, aby se k nim pokusili doplavat, aby příliš nemrhali silami. Výstroj, zejména láhve naplněné kyslíkem, je udržují nad vodou a oba mladí lidé začínají prožívat hrozivé hodiny uprostřed vodní hladiny, zcela bez pomoci a odkázáni jen jeden na druhého. Susan má žaludeční potíže a tak jí Daniel radí, aby se na chvilku natáhla na vodu a zdřímla si. Když se dívka probudí, nikde Daniela nevidí. Málem se jí zmocní panika, ale nakonec se oba opět setkají: když usnuli, rozdělily je vodní proudy, které jsou v těchto místech, jak se zdá, velmi silné. Po chvíli oba požahají medúzy a Susan kousne do lýtka nějaká ryba. Horší ale je, že kolem neustále plavou žraloci. Zatím se sice agresivně nechovají, ale jejich přítomnost je více než hrozivá. Tak pomalu plynou hodiny a přichází noc... (TV Prima)

(více)

Recenze (205)

k212 

všechny recenze uživatele

Potápěčská noční můra to teda byla. Dívat se přes hodinu na dva lidičky, jak leží na hladině moře, jak se hádají, usmiřují a čekají na pomalou smrt, přitom se kamera houpe ze strany na stranu společně s vlnami a divák získává pocit autentičnosti. Pak přijdou žraloci, pak přijde konec... Divné a stísněné. Na druhou stranu je to vlastně všechno a nic víc v tom člověk nenajde. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že POMO je zbytečně kritický, protože v Otevřeném moři je krásně vidět "klaustrofobie" nekonečného prostoru a ponorka, vztek a beznaděj prostupuje postavami velice věrohodně. Laciný vzhled filmu mě ze začátku trochu zarazil (vypadá to jak béčkové porno), ale postupem času to právě naopak přidává na autentičnosti. A pokud je poslední záběr se vyloveným žralokem autentický, pak je to velice dobrá tečka ;) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film mě zaujal především docela solidně se rozjíždějící atmosférou, která se měla brzy proměnit v psychologické peklo (bohužel se tak nestalo). Tvůrci sice dokázali natočit poměrně působivý film, ale nedokázali využít všechen jejich potenciál. Místy je děj dost nudný, ale v konečné fázi na mě docela zapůsobil celý. nechtěl bych se ocitnout v kůži těch dvou. Herecké výkony jsou na průměrné úrovni, ale prim zde hrál především Daniel Travis, jeho kolegyně Blanchard Ryan zaujmula především svým tělem, než výkonem. 7/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že pan režisér nezkouknul nejdřív Hitchcockův film Záchranný člun, aby viděl, co se dá vytěžit z tématu lidí ztracených na moři. Takhle natočil selanku, kde na nějakou milenecko-manželskou hádku dojde někdy po hodině filmu, žena kupodivu nereaguje hystericky, nikoho z nich nenapadne podle Slunce a hodinek určit azimut a aspoň zkusit plavat k pobřeží, nic. Konec se také dal podat alespoň částečně dramaticky, takto vyšumí zcela do ztracena. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film bez speciálních efektů začíná prostě. Po letmém seznámením s hlavní dvojicí, která se rozhodne na poslední chvíli pro dovolenou s potápěčskými kurzy, přichází děsivě reálné zauzlení. Nesmyslnou chybou vedoucích kurzu se oba ocitají na otevřeném moři, zanecháni svému osudu. Nejprve je to sranda, pak podivná náhoda, korunovaná psychickými změnami chování. Nic moc toho o nich nevíme, tvůrci nám jednoduše předkládají, jaké by to bylo, kdyby.. Film nabízí několik vrcholných momentů (náhlé usnutí z únavy, noční scéna), na působivější komorní drama ale režisérovi chyběly kvality. Ultralaciný snímek, realistické herectví, digitální kamera, dokumentární ladění. Člověk ve stresu dělá nečekané věci, v apatii pak třeba nechá mrtvého partnera napospas moři. Ocenit lze tedy zejména to, jak zdárně tvůrci vykreslily "všechny" fáze (např. hledání viníka, potřeba uvolnění úzkosti) zákonitosti psychické krize. Zajímavý vývoj ale přerušují přibývající žraločí zuby, přičemž děsivější byla právě ona reálná zápletka. Jen já, partner a nekonečná voda!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Herci Blanchard Ryanová a Daniel Travis museli strávit více než 120 hodin ve vodě, vzdálení na 20 mil od nejbližšího břehu a obklopení všemi možnými druhy vodní fauny, včetně skutečných žraloků. (hippyman)
  • Jména hlavních postav se shodují se jmény jejich herců. (KucC)
  • Film financoval režisér Chris Kentis a jeho žena, producentka Laura Lau. Produkce pár vyšla na 130 000 amerických dolarů, společnost Lion's Gate jej po promítání na festivalu Sundance zakoupila za 2,5 milionu. Rozpočet filmu lze porovnat s polovinou nákladů na ozvučení typického hollywoodského filmu. (KucC)

Reklama

Reklama