Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Kintner a jeho přítelkyně Susan Watkinsová si konečně našli pár dní volna, aby odjeli na dovolenou. Zejména Susan byla v poslední době hodně vytížená a ještě těsně před odjezdem řeší problémy s filmovým štábem …Když Susan s Danielem dorazí na exotický ostrov, začnou si chvil volna užívat plnými doušky. Procházejí se po tržišti a těší se, že se druhý den budou potápět. Ráno je nádherné počasí a Davis, instruktor, dává rekreantům, účastníkům potápěčského kurzu, poslední pokyny. Daniel se Susan se pak plně věnují pozorování podmořského světa. Když se konečně vynoří nad hladinu, přesně v určený čas, zjistí ale, že jejich loď už není nablízku. Na obzoru sice zahlédnou dvě plavidla, žádné ale nereaguje na jejich mávání a volání a Daniel nedoporučuje, aby se k nim pokusili doplavat, aby příliš nemrhali silami. Výstroj, zejména láhve naplněné kyslíkem, je udržují nad vodou a oba mladí lidé začínají prožívat hrozivé hodiny uprostřed vodní hladiny, zcela bez pomoci a odkázáni jen jeden na druhého. Susan má žaludeční potíže a tak jí Daniel radí, aby se na chvilku natáhla na vodu a zdřímla si. Když se dívka probudí, nikde Daniela nevidí. Málem se jí zmocní panika, ale nakonec se oba opět setkají: když usnuli, rozdělily je vodní proudy, které jsou v těchto místech, jak se zdá, velmi silné. Po chvíli oba požahají medúzy a Susan kousne do lýtka nějaká ryba. Horší ale je, že kolem neustále plavou žraloci. Zatím se sice agresivně nechovají, ale jejich přítomnost je více než hrozivá. Tak pomalu plynou hodiny a přichází noc... (TV Prima)

(více)

Recenze (205)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jakmile jsem si vzal do hlavy, že se budu snažit vcítit se co nejvíce do role Susan a Daniela v přesvědčení, že si zlepším kulturní zážitek, maximálně jsem si tento snímek užil. Pocit strachu po zjištění, že jsou v moři úplně sami jen tak rychle nezmizel a i já jsem měl chvílemi pocit, že se mi o paty otírá obrovský žralok... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zde vezmu v úvahu svoje vlastní zážitky, že o tom, co člověk prožívá, když se potápí, prožívá jakési dobrodružné opojení, které tě dovede ovládnout jako droga. Teprve po vynoření si uvědomím to hrozné nebezpečí. Ne nadarmo strkají lidi do klecí, aby je chránili před žraloky a je zcela jasné, že žralok samozřejmě není jediné zvíře, které je nebezpečné. To jak je ve filmu v náznacích, že žralok vráží hlavou třeba do nohou plovoucích lidí je naprosto reálné, nebo jeho tiché kroužení, které stále zmenšuje je přesně o tom, jak se chovají žraloci. Z tohoto hlediska je film natočen velmi realisticky. Stavba příběhu sice osciluje na hranici reality a fikce, ale to neubírá nic napínavému ději a pěkným záběrům pod hladinou moře křišťálově čisté vody. Nakonec nevidím důvod, proč by se to takhle nemohlo ve skutečnosti stát? Dobře natočený thriller s nečekaným, trochu sice zvláštním koncem, ale jinak fakt dobrý. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hergot, to je nějaký amatérský film, ne? Tohle homevideo se fakt dostalo do kin a na DVD? Být to české, tak to pochopím, ale jinak... ne, děkuji. Kvůli tomu je pak celé Otevřené moře zabito - nepovedlo se mu vytvořit jakoukoli atmosféru nebo alespoň poutavost, tudíž jsem se většinu filmu dost nudil. O hlavní dvojici se toho taky zrovna moc nedovíme. Námět je sám o sobě zajímavý, ale podaný naprosto chladně, bez nějaké dramatizace. Sice to v sobě má jakási pocit realističnosti, ale jinak to prostě nefunguje. Co tak ale koukám na hodnocení, je poměrně rozporuplné (i co se týče mých oblíbených uživatelů), takže mi to nejspíš jenom nesedlo. 2* ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, ktoré sú natočené autenticky a aj filmy, v ktorých sú postavy v štádiu, kedy ide riadne do tuhého a prechádzajú si rôznymi psychickými terormi. Keď nájdem film, v ktorom sa tieto dve veci spájajú, som nadšený, avšak snímok "Otvorené more" nie je filmom, z ktorého by som skákal radosťou. Ba naopak, ten film je zlý po takmer všetkých stránkach. Sklamalo ma nielen to, ako sa tu pracuje s atmosférou, ale najmä to, že autenticita je spracovaná veľmi zle a všetka psychológia filmu je absolútne otrasná (akoby nestačilo, že už herci za veľa nestoja). Ako pozitívum beriem to, že aj po troch rokoch si spomínam na určité momenty (to sa mi často nestáva), aj keď popravde neviem, či práve kvôli tomu, že boli nejaké silné a nezabudnuteľné. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako porno bez sexu říznuté cestopisným dokumentem a končí jako neradostný výluh z Čelistí a Záhady Blair witch. Nedá se říct, že by Otevřené moře bylo vyloženě špatným filmem. Dá se říct, že je Otevřené moře vůbec filmem? Tvůrci skutečně šetřili kde se dalo. Na hercích, na stopáži (natahované zcela nepochopitelnými a zcela zbytečnými „suchozemskými“ scénami a scenériemi), na žralocích (použili živé :)), na překvapivých zvratech (od „vynoření“ jenom očekáváte odpověď na otázku: Kdo přežije?). Oba představitelé se sice chovají přibližně tak, jak by se dva lidé osamoceni uprostřed oceánu chovali, ale vypouštějí přitom z úst tak nešikovně vykonstruované věty, že by je ani Laurence Olivier nezahrál do sítě. Ale jelikož jsem zatím sám nestvořil zábavnější "home video", nebudu přehnaně kritický. 65% Zajímavé komentáře: kinej, k212, jakbrez ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Chris Kentis napsal původní návrh scénáře za necelých šest dní. (KucC)
  • Blanchard Ryan má ve skutečnosti panický strach ze žraloků. (Karlos80)
  • Film se obešel bez digitálních efektů. (Karlos80)

Reklama

Reklama