Reklama

Reklama

Neobvyklý kriminální příběh, který všechny konvence staví na hlavu. Tři kamarádi už mají dost nudy a obyčejného života na předměstí. Lákají je peníze a život kriminálníků. Tito nešikovní a hádaví zlodějíčci se však vůbec nedají srovnat s místním kmotrem (James Caan Mickovy modré oči), který je dovede k největší akci jejich kariéry. V jedné z hlavních rolí uvidíte skvělého Owena Wilsona (Jsem agent, Taková zvláštní rodinka), který je také spoluautorem scénáře. Film Grázlové se s debutujícím Lukem Wilsonem (Pravá blondýnka, Charlieho andílci) a Bobem Musgravem stal kultovním komediálním hitem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý zaujme predovšetkým zvláštnym, pre Wesa Andersona zrejme typickým humorom. Celkovo stojí Bottle Rocket za slabšie štyri hviezdičky, ku ktorým sa prikláňam vďaka zručnej réžii (najmä vzhľadom na to, že ide o Andersonov celovečerný debut), vďaka sympatickým postavám, ktoré sú zároveň tými najidiotskejšími lupičmi v histórii filmu a kvôli tomu, že tri hviezdičky by znamenali mierne nedocenenie tohto snímku. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bratři Wilsonové začínali s herectvím a Anderson s režií. Roztažení jejich vlastního kraťasu na celovečerní stopáž nedopadlo špatně, ale Wes měl našlápnuto k lepším filmům. Scény jako romantika přes tlumočníka nebo báječně zpackané loupeže jsou samy o sobě výborné. Trojice hlavních postav je dobře napsaná i zahraná, vlastně je to lepší, než jsem čekal (70%). ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalcem díla Wese Andersona a jeho Grázlové jsou teprve druhým snímkem z jeho dílny, který jsem měl možnost vidět. Viděl bych to tak, že Anderson natáčí zábavné hříčky, pracuje s nadsázkou, ironií a prvky grotesky, jenže zatímco jeho Grandhotel Budapešť považuju za vyzrálé dílko, kde všechno souvisí se vším a ve výsledku funguje, u Grázlů je znát určitá nedotaženost a nezkušenost - konec konců natočil je na počátku své tvůrčí dráhy. Potenciál byl každopádně mnohem větší než výsledek. Jednotlivosti se mi líbily, ale jako celek Grázlové u mě prohráli. Celkový dojem: 45 %. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Z blázince rovnou na šikmou plochu, vše podle dlouhodobého plánu a s plným nasazením... ;-) . . . Trio looserů v akci neboli epizody ze života a díla partičky totálních packalů s íkvétykve v kouzelně bizarní komedii mistra absurdit Wese Andersona. Tenhle nezávislý filmek coby režisérův celovečerní debut se mohl jmenovat spíše "Debilové", protože to co s vážnou tváří a >chladnokrevnou< rozvahou předvádí hlavní >hrdinové< je až neskutečné. Každopádně - i když film neoplývá nějakým řachavým humorem (až na ty prskavky, ale v tom zase není nic směšného ;-) ani strhujícím tempem, právě u té >originální< lidské blbosti protagonistů se nelze nebavit. Herci hrají své postavy uměřeně a s vážnou tváří tak, aby děj nesklouzl do nějaké laciné parodie a tím vlastně vytváří tu skvělou a svou (i v celé té absurditě) přirozeností místy až znervózňující atmosféru filmu. W.A. už tímto dílkem naznačil, kam že se to bude vyvíjet jeho režisérský styl a lze říct, že se mu v tomhle tvůrčím úsilí skvěle daří. Protože ty jeho filmy - ač se to možná nezdá - jsou i přes svoji bizarnost vlastně tak nějak ze života. Nebo alespoň z té jeho druhé strany... Nakonec - ruku na srdce - po zhlédnutí třeba právě tohohle filmu si řeknete: "...á kurva, vždyť já někoho takovýho vlastně taky znám..." ;o) - - - P.S. Původně jsem tomuhle filmu dal tři hvězdičky, ale po znovuzhlédnutí v plné kráse širokoúhlého formátu obrazu a originální zvukové stopy jsem poctivě musel jednu přidat! Ano, typická situace, jak uvedení v televizi s ořezem obrazu a českým dablinkem může degradovat jinak výborný film... - - - - - (poprvé viděno kdysi v tv, 2.3.2008 na dvd, komentář zde jako první - 2.3.2008) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já nakonec ty slabé 4* dám, protože ve finále z toho mám dobrý pocit. Sice je to Andersonův debut, ale už tady byly znát některé jeho typické znaky (barevnost, osobitý humor, atd.), které pak v pozdější tvorbě pochopitelně rozvinul. Hodně se mi líbila kamera a i když z toho filmu člověk nemá záchvaty smíchu, i tak jsem se příjemně bavil těmi zvláštními detaily. Chvílemi pokulhávalo tempo a vůbec by nebylo na škodu to zkrátit, ale jinak se mi Bottle Rocket celkem líbilo a klidně bych na to i koukl znova. A půjdu proti davu, když řeknu, že zatím je to to nejlepší, co jsem od Andersona viděl. Ale mám za sebou teprve čtyři filmy, třeba na mě čeká ještě něco lepšího... Slabé 4* ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • Snímka sa v USA premietala iba v 49 kinách. (m.a.t.o.)
  • Keď film po komerčnej stránke prepadol, Owen Wilson (Dignan), pre ktorého to bol herecký debut, uvažoval o tom, že narukuje k námorníctvu. Myslel si totiž, že jeho herecká kariéra nemá žiadnu budúcnosť. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama